Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Muotoja moneksi -näyttely. Diverse Designs exhibition. Photo Maija Holma © Alvar Aalto Foundation.

Alvar Aalto -säätiön tapahtumavuosi on käynnistynyt vilkkaana ja monipuolisena, poikkeusolot huomioiden. Valmisteilla on virtuaalitapahtumia, mutta toivomme voivamme kutsua yleisöä myös live-tapahtumiin ja -kohtaamisiin, niin pian kuin se on mahdollista rajoitusten puitteissa. Ohessa valikoimamme ajankohtaisista kansainvälisistä ja kotimaisista näyttelyistä ja tapahtumista vuonna 2021.

 

Haave museosta.
Alvar Aallon museosuunnitelmat
25.4.2021 saakka Alvar Aalto -museon galleriassa

Alvar Aalto -museon viimeisenä gallerianäyttelynä ennen peruskorjausta, nähdään Alvar Aallon museosuunnitelmista kertova näyttely. Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli uransa aikana 13 museorakennusta, joista vain kolme toteutui: Keski-Suomen museo (1956–61) ja Alvar Aalto -museo (1971–73) Jyväskylään sekä taidemuseo Kunsten Tanskan Aalborgiin (1966–72). Aallon toteutumattomien museosuunnitelmien joukossa on sekä tarkkaan suunniteltuja että luonnosmaisempia töitä sekä kilpailuehdotuksia niin kotimaahan kuin ulkomaillekin, Pohjoismaista Eurooppaan ja Lähi-Itään saakka. Museosuunnitelmien kehityskaari ulottuu varhaisvuosien 1920-luvun klassismista 1960–70 -lukujen modernismiin. Kaikesta näkee, että museo rakennustyyppinä oli Aallolle inspiroiva suunnittelukohde ja Aallon ajatus ihanteellisesta museosta kehittyikin jokaisen suunnittelutehtävän myötä.

Alvar Aalto -museo sulkeutuu yleisöltä huhtikuun lopussa ja muuttaa museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi väistötiloihin. Uudistettu Alvar Aalto -museo avataan yleisölle jälleen vuonna 2023. Tulevalle, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävälle museokeskukselle Jyväskylän Ruusupuistossa etsitään sopivaa nimeä. Nimiehdotuksia voi jättää 15.3.–15.4.2021 välisenä aikana Ruusupuiston museokeskuksen verkkosivuilla.

 

Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä.
Pertti Männistön Aalto-kokoelma
25.4.2021 saakka Alvar Aalto -museon galleriassa

Alvar Aalto -museon kevät on omistettu muotoilulle ja museon näyttelysalin on vallannut yksi maailman hienoimmista yksityisistä Aalto-kokoelmista, keräilijä Pertti Männistön kokoelma.

Männistö päätyi Aalto-keräilijäksi omien sanojensa mukaan sattumalta, mutta kiinnostui pian erityisesti vanhemmista Aalto-kalusteista ja valaisimista, joista hän on järjestelmällisesti koonnut varhaisia variaatioita. Männistön kokoelma onkin erityisen edustava juuri Aaltojen teollisen muotoilun ensiaskeleiden osalta. Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan yli tuhat esinettä: huonekaluja, valaisimia, lasia ja sisustusdetaljeja. Männistö on itse järjestänyt näyttelyitä kokoelmastaan sekä lainannut auliisti esineitä näyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta tämä näyttely on ensimmäinen kerta, kun Männistön mittavaa kokoelmaa esitellään näin laajasti suurelle yleisölle Suomessa. Näyttelyä on tukenut Artek.

Laajan suosion saavuttaneen näyttelyn alkuperäistä esillä oloaikaa on jatkettu 25.4. saakka. Näyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti Alvar Aalto -säätiön YouTube -kanavalta löytyvien opastettujen kierrosten, Keräilijän kierros ja Kuraattorien helmet muodossa.

 

4th Alvar Aalto Researchers’ Network Seminar – (Ever)green Alvar Aalto
6.–7.5.2021, virtuaalitapahtuma, Pori

Neljäs kansainvälinen Alvar Aalto -tutkijaseminaari kokoaa yhteen Aallon tuotannosta ja tutkimuksesta kiinnostuneet 6.–7.5.2021. Kaikille avoimen, virtuaalisesti järjestettävän seminaarin teemoja ovat Sustainability (Alvar Aalto ja kestävän kehityksen arkkitehtuuri) Reflections (Aallon vaikutukset globaaliin arkkitehtuuriin) sekä Restoration ja Reuse (kestävän kehityksen korjausrakentaminen ja uudiskäyttö Aallon kohteissa).

Kahden päivän aikana nähdään ja kuullaan yli 30 ajankohtaista englanninkielistä esitystä. Tapahtuman pääpuhujia ovat arkkitehti, arkkitehtuurihistorian professori Antonello Alici Anconasta, arkkitehti Gunny Harboe Chicagosta sekä arkkitehdit SAFA Tapio Mustonen ja Teemu Tuomi Helsingistä. Tutkijaseminaari on ainutlaatuinen keskustelu- ja esittelyfoorumi Alvar Aalto -tutkijaverkostolle ja modernin rakennuskannan tutkijoille. Pääsylipun lunastaneilla on pääsy tallenteisiin myös tapahtuman jälkeen.

Lisätietoa ja lipunmyynti (Huom! Early Bird -hinnat voimassa 31.3. asti) tapahtuman verkkosivuilla  www.alvaraalto.fi/researchersnetworkseminar

 

Aino and Alvar Aalto: Shared Visions
20.3. – 20.6.2021 Setagaya Art Museum, Tokio
3.7. – 29.8.2021 Hyogo Prefectural Museum of Art, Kobe

Alvar ja Aino Aallon elämäntyöstä kertovan näyttelysarjan viimeinen osa, Alvar & Aino Aalto – Shared Visions nähdään kevään ja kesän aikana Japanin Tokiossa ja Kobessa.

Näyttely kertoo arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallon saumattomasta yhteistyöstä arkkitehtuurin ja muotoilun saralla. Aallot jakoivat näkemyksen arkkitehtuurista kokonaisuutena ja pohtivat yhdessä mm. asumiseen ja kotien arjen parantamiseen liittyviä ratkaisuja. Tähän kokonaisuuteen kuuluivat myös kalusteet ja näyttely tuokin esiin Aino ja Alvar Aallon huonekalusuunnittelun ja -valmistuksen historiaa sekä vuonna 1935 perustetun Artekin vaiheita.

Näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa Small is beautiful – ideal homes for everyone oli esillä Gallery A-quad:issa Tokiossa ja toinen osa Innovations in Wood Bending Technology & Design of Furniture keväällä 2020 Takenaka Carpentry Tools Museumissa, Kobessa. Setagaya Art Museumissa ja Hyogo Prefectural Art Museumissa avattavat näyttelyt yhdistävät aiemmin esillä olleet näyttelyt laajaksi kiertonäyttelykokonaisuudeksi.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Takenaka Coporationin ja Alvar Aallon perheen kesken.

 

Kansainvälinen Alvar Aalto Symposium – Future of Industry
12.–13.8.2021, hybridi- tai virtuaalitapahtuma, Jyväskylä

15. kansainvälinen Alvar Aalto Symposium – Future of Industry, järjestetään 12.–13.8. Jyväskylässä. Pääteemana on teollisuusrakentamisen tulevaisuus, jota lähestytään useasta eri näkökulmasta: teollisuuden rakennukset ja arkkitehtuuri, teollisuusympäristöt yhteiskuntarakenteessa, sekä teollisuusarkkitehtuurin rooli alueen identiteetin ja arvojen kehittäjänä. 

Tapahtuman pääpuhujia ovat kansainvälisesti palkitut arkkitehti Xu Tiantian DnA_Design and Architecture -toimistosta Beijingistä, Kiinasta ja arkkitehti Ute Schneider Hollannista, KCAP:n arkkitehtien osakas, joka on erikoistunut kaupunkisuunnitteluun. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta www.alvaraalto.fi/alvaraaltosymposium

Kaksipäiväiseen hybriditapahtumaan, johon voi osallistua Jyväskylässä, tai virtuaalisesti ympäri maailmaa, liittyy runsas oheisohjelma arkkitehtuurikierroksineen. Muutokset ovat mahdollisia, Covid-19 tilanteesta johtuen.

Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta: www.alvaraalto.fi/alvar-aalto-symposium

 

Alvar Aalto -viikko
14.–22.8.2021, Kouvola

Elokuun lopussa käynnistyy Alvar Aalto -viikko, jota vietetään vuoden 2021 Alvar Aalto -kaupunkiverkoston puheenjohtajakaupungissa, Kouvolassa. 14.–22.8.2021 järjestettävän monipuolisen kaupunkitapahtuman teemana on Yhtä Aaltoa. Tapahtumaviikolla käännetään katse rakennettuun ympäristöön, arkkitehtuuriin, muotoiluun ja taiteeseen. Poikkitaiteellinen Alvar Aalto -viikko houkuttelee tutustumaan myös paikkakunnan rikkaaseen teolliseen perintöön. Kouvolan Inkeroisissa sijaitsee Aallon suunnittelema, 1930-50 -luvuilla rakennettu Tehtaanmäen teollisuus- ja asuinalue sekä kokonaisuuteen liittyvä koulurakennus.

Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaa Alvar Aalto -akatemia yhteistyössä Kouvolan kaupungin ja lukuisten yksittäisten tapahtumajärjestäjien kanssa.

Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko

 

Lisätietoja: Alvar Aalto -säätiö
Näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

Muotoja moneksi -näyttely. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.