
Sivu
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen materiaalit
Materiaalit tarjoavat mahdollisuuden havainnoida ympäristöä sekä oivaltaa ja oppia arkkitehtuurista.
Lue lisää
21. 4.
maanantai
22. 4.
tiistai
23. 4.
keskiviikko
24. 4.
torstai
25. 4.
perjantai
26. 4.
lauantai
28. 4.
maanantai
29. 4.
tiistai
30. 4.
keskiviikko
ARKKITEHTUURIN TEHTÄVÄ ON SAATTAA AINEEN MAAILMA SOPUSOINTUUN IHMISELÄMÄN KANSSA. ALVAR AALTO
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus kutsuu tutkimaan ja tarkastelemaan rakennettua maisemaa ja muotoiltua arkiympäristöä sekä ymmärtämään suunnittelun taustalla vaikuttavia asioita – kulttuuria, historiaa ja ajan ilmiöitä.
Alvar Aalto -museo tarjoaa eri-ikäisille kävijöille opastettuja näyttelykierroksia, luentoja, teemallisia työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Aaltojen rikkaasta ja monipuolisesta elämäntyöstä arkkitehtuurin ja muotoilun parissa riittää inspiraatiota ja ideoita ammennettavaksi!
Arkkitehdin tuotantoon ja ajatteluun tutustumalla sukelletaan syvemmälle taiteeseen, ihmisten hyvinvointiin sekä luonto- ja ympäristösuhteeseen. Samalla opitaan ymmärtämään erilaisia asumismuotoja sekä tilojen käyttämisen ja kokemisen tapoja – yksin ja yhdessä muiden kanssa.
Nappaa mukaan utelias mieli sekä hyppysellinen rohkeutta ja lähde tutkimusmatkalle arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaan!
Museon perusnäyttelyssä tutustutaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin, muotoiluun ja henkilöhistoriaan. Galleria – tilan vaihtuvissa näyttelyissä nähdään erilaisia arkkitehtuurin ja muotoilun teemoihin toteutettuja sisältöjä. Samalla Aallon arkkitehtuuria koetaan konkreettisesti museorakennuksessa, jonka Aalto suunnitteli vuonna 1973.
Kuva: Tuija Nieminen © Alvar Aalto -säätiö.
Kuva: Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Jyväskylän kolmasluokkalaisten kulttuuriopetussuunnitelman mukaiset vierailut Alvar Aalto -museoon koostuvat toiminnallisesta opastetusta kierroksesta museon perusnäyttelyssä AALTO – työ ja elämä sekä työpajasta, jossa työskennellään pienryhmissä lukuvuosittain vaihtuvan teeman mukaisesti.
Vierailun tavoitteet:
Tämän lukuvuoden teemana on Huonetila. Vierailun aikana pohditaan arkkitehdin ja muotoilijan työtä, sekä sitä millainen on hyvä rakennettu ympäristö ja mistä se koostuu. Opastetulla kierroksella tarkastellaan Aaltojen tuotantoa sekä kiinnitetään pienoismalleja tarkastelemalla erityistä huomiota huoneisiin ja erilaisiin sisustuksellisiin ratkaisuihin. Samalla käydään läpi muotoiluoppimisen käsitteitä.
Hetki muotoilijana ja sisustajana -työpajan tavoitteena on kehittää muotoiluajattelua ja havainnoivaa arkkitehtuurin tutkimista, materiaalin ja mittakaavan tuntemusta sekä antaa mahdollisuus kokeilla arkkitehdin ja muotoilijan työtä. Ryhmässä tapahtuvan tarinallisen suunnitteluprosessin ja konkreettisen pienoismallin rakentelun kautta oppilailla syntyy käsitys arkkitehdin ja muotoilijan erilaisista tehtävistä.
Vierailun kesto on 2 tuntia ja vierailulle otetaan 1–2 luokkaa kerrallaan. Vastaavina oppaina ja ohjaajina toimivat museoamanuenssi Saara Mustonen ja museopedagogi Tuija Nieminen.
Sähköinen Alvar Aalto -museon tuottama arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen materiaali on vapaasti kaikkien käytettävissä osoitteessa: arkkitehtuurikompassi.wordpress.com
Päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmille järjestetään opastettuja kierroksia AALTO – työ ja elämä -perusnäyttelyyn. Opastuksella tutustutaan Alvar Aallon elämänvaiheisiin ja monipuoliseen tuotantoon. Opastusten yhteyteen on suunniteltu mielenkiintoisia arkkitehtuuri- ja muotoilutyöpajoja, joissa syvennetään näyttelykierroksen teemoja. Työpajojen sisällöt muokataan ikäryhmän taidot ja valmiudet huomioiden. Työpajakokonaisuus opastuksineen kestää noin kaksi tuntia. Ryhmän maksimikoko on 20 henkilöä.
Koulu- ja päiväkotiryhmille järjestetään myös toiminnallisia opastuksia, joissa arkkitehtuurin havainnointi ja tutkiminen lomittuvat luontevasti osaksi opastuskierrosta perusnäyttelyssä. Opastuksen kesto on noin 1–1,5h. Erityisryhmät huomioidaan ryhmäkohtaisesti.
Esimerkkejä menneiden työpajojen sisällöistä voit katsoa toteutettuja työpajoja -sivulta.
Museossa järjestetään myös avoimia yleisötyöpajoja tapahtumien ja vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä. Ajankohtaiset työpajat löydät Tapahtumat -sivulta.
Ilmoitathan myös ryhmäsi omatoimisesta vierailusta Alvar Aalto -museoon: info@aalto2.museum tai p. 044 790 9827
Yhteydenotot ja tiedustelut koululais-, päiväkoti- ja opiskelijaryhmiin liittyvissä opastus- ja työpajavarauksissa museoamanuenssi Saara Mustonen (saara.mustonen@alvaraalto.fi).
Tietoa muista tilattavista opastuksista löydät Aalto2-museokeskuksen sivuilta.
Museoamanuenssi Saara Mustonen (saara.mustonen@alvaraalto.fi)