Siirry pääsisältöön

Kalenteri

ARKKITEHTUURIN TEHTÄVÄ ON SAATTAA AINEEN MAAILMA SOPUSOINTUUN IHMISELÄMÄN KANSSA. ALVAR AALTO

Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus kutsuu tutkimaan ja tarkastelemaan rakennettua maisemaa ja muotoiltua arkiympäristöämme, ja samalla ymmärtämään suunnittelun taustalla vaikuttavia asioita – kulttuuria, historiaa ja ajan ilmiöitä.

Alvar Aalto -museo tarjoaa eri-ikäisille kävijöille opastettuja näyttelykierroksia, luentoja, teemallisia työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Alvar Aallon rikkaasta ja monipuolisesta elämäntyöstä arkkitehtuurin ja muotoilun parissa riittää inspiraatiota ja ideoita ammennettavaksi!

Arkkitehdin tuotantoon ja ajatteluun tutustumalla sukellamme syvemmälle taiteeseen, ihmisten hyvinvointiin sekä luonto- ja ympäristösuhteeseen. Samalla opimme ymmärtämään erilaisia asumismuotoja sekä tilojen käyttämisen ja kokemisen tapoja – yksin ja yhdessä muiden kanssa.

Nappaa mukaan utelias mieli sekä hyppysellinen rohkeutta ja lähde tutkimusmatkalle arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaan! 

 

Vierailu museossa

Museovierailulla tutustut Alvar Aallon arkkitehtuuriin, muotoiluun ja henkilöhistoriaan perusnäyttelyssämme sekä vaihteleviin arkkitehtuurin ja muotoilun teemoihin Gallerian näyttelyissä. Samalla voit kokea Aallon arkkitehtuuria hänen itse suunnittelemassaan museorakennuksessa.

Kouluille ja päiväkodeille

Kulttuurikompassivierailut 3. luokkalaisille

Jyväskylän kolmasluokkalaisten kulttuuriopetussuunnitelman mukaiset vierailut Alvar Aalto -museoon koostuvat toiminnallisesta opastetusta kierroksesta museon perusnäyttelyssä Alvar Aalto. Arkkitehti sekä työpajasta URBS-työpajatilassa, jossa työskennellään pienryhmissä lukuvuosittain vaihtuvan teeman ympärillä.

Vierailun tavoitteet:

  • opastetun kierroksen tavoitteena on tutustua Alvar Aaltoon arkkitehtina ja muotoilijana. Perehdytään Aallon tuotantoon ja sen erityispiirteisiin, kuten rikkaaseen muoto- ja materiaali- maailmaan sekä rakennusten sijoittumista paikkaan. Opastusta rytmittävät toiminnalliset tehtävät, joiden kautta oppilaat pääsevät itse havainnoimaan Aallon huonekalumuotoilua ja museorakennuksen arkkitehtuuria.
  • työpajan tavoitteena on kehittää havainnoivaa arkkitehtuurin tutkimista sekä materiaalin ja mittakaavan tuntemusta. Vuosittaisesta teemasta riippuen tutustumme arkkitehtuurin eri peruskäsitteisiin mm. valoon, väriin, muotoon, materiaalin ja tilaan sekä kaupunkitilojen rakentumiseen ja rakennetun ympäristön suunnitteluun. Luovan tekemisen myötä oppilaat saavat työkaluja myös oman arkiympäristön ja sen erilaisten rakennusten ja tilojen tarkasteluun.

Vierailun kesto 2 h, max 2 luokkaa kerrallaan. Vastaavana oppaana ja ohjaajana: Museolehtori Lotta Leskelä

 

MUUT KOULU- JA PÄIVÄKOTIVIERAILUT

Tarjoamme opastuksia päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmille. Opastetulla kierroksella perusnäyttelyssämme Alvar Aalto. Arkkitehti tutustumme Alvar Aallon elämänvaiheisiin ja monipuoliseen tuotantoon. Museon Gallerian vaihtuvissa näyttelyissä syvennytään ajankohtaisiin ja vaihtuviin teemoihin. Noin tunnin kestävät opastukset ovat maksuttomia opintoryhmille. Myös sisäänpääsy on alle 18-vuotiaille ilmainen. Tarjoamme myös mielenkiintoisia arkkitehtuuri- ja muotoilutyöpajoja opastusten yhteyteen.

Työpajoissa syvennetään näyttelykierroksen teemoja, joita ovat mm. arkkitehtuuri ja luonto, kaupunkisuunnittelu sekä tilalaboratorio. Voimme räätälöidä työpajan myös toiveiden mukaan ikäryhmän taidot ja valmiudet huomioiden. Työpajakokonaisuus opastuksineen kestää yhteensä noin kaksi tuntia. Työpajojen materiaalimaksu on 50 euroa / ryhmä. Ryhmän maksimikoko on 25 henkilöä. Esimerkkejä menneiden työpajojen sisällöistä voit katsoa työpajakollaasi -sivulta.

Tarjoamme koulu- ja päiväkotiryhmille myös toiminnallisia opastuksia, joissa arkkitehtuurin havainnointi ja tutkiminen lomittuvat luontevasti osaksi opastuskierrosta perusnäyttelyssä. Opastuksen kesto on noin 1-1,5h.

Räätälöimme opastuksia myös esimerkiksi näkövammaisille. Tällöin on mahdollisuus tutkia materiaaleja ja valikoituja esineitä eri aistein.

Ilmoitathan myös itsenäisestä vierailusta museoon.
Opastusten ja työpajojen varaukset: museum@alvaraalto.fi tai p. 040 135 6210 (ti-su 11-18)Tietoa muista tilattavista opastuksista löydät Opastukset -sivulta.

Museossa järjestetään myös avoimia yleisötyöpajoja tapahtumien ja vaihtuvien näyttelyiden yhteyteen. Ajankohtaiset työpajat löydät Tapahtumat -sivulta.

 

Kompassivierailut lukuvuonna 2022-2023

Alvar Aalto -museon rakennus on peruskorjauksen vuoksi suljettu kesään 2023 saakka. Tavanomaisen museovierailun sijaan lukuvuosina 2021-23 Alvar Aaltoon ja hänen töihinsä päästään tutustumaan sähköisen materiaalin avulla.

Kaikki ohjeet ja aineistot sähköiseen Kompassivierailuun löytyvät osoitteesta: arkkitehtuurikompassi.wordpress.com

 

 

 

 

 

Tiedustelut

Museolehtori Lotta Leskelä | puh. 0400 254 708 | lotta.leskela@alvaraalto.fi