Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Mistä Alvar Aalto -säätiön logon muoto tulee?

Alvar Aalto lunasti ehdotuksellaan Eskimoerindens skinnbuxa (Eskimonaisen nahkahousut) ensimmäisen palkinnon Karhula-Iittalan järjestämässä lasisuunnittelukilpailussa vuonna 1936. Voitokkaan lasisarjan tunnetuin malli opittiin pian tuntemaan Aalto-maljakon tai Savoy-vaasin nimellä.

Suositumpaa pikkusisartaan tuntemattomampi maljakko no. 9749 oli tuotannossa Karhulan lasitehtaalla vuosina 1937-1949, jonka jälkeen mallia valmistettiin Iittalassa tilaustyönä Artekille vuodesta 1955 lähtien. Alvar Aalto -säätiön uusi logo pohjautuu tämän maljakon ainutlaatuiseen muotoon, joka kuvaa symbolisella tasolla myös sitä rikkautta ja monipuolisuutta, jota Aallon tuotanto kokonaisuudessaan edustaa.

Alvar Aalto on yksi modernin arkkitehtuurin mestareista. Poikkeuksellisen monipuolisen ja tuotteliaan työuransa aikana hän suunnitteli satoja kohteita yksityistaloista julkisiin rakennuksiin, asemakaavoista kaupunkikeskuksiin.

Omaperäisen huonekalu- ja lasisuunnittelunsa kautta Aallon nimi on tullut tunnetuksi myös muotoilun historiassa. Kotimaasta kansainvälisiin ympäristöihin ulottuva elämäntyö on poikkeuksellinen niin historian kuin nykyhetken perspektiivistäkin.

Aallon tuotanto ja sen taustalla vaikuttaneet ajatukset peilaavat myös sitä yhteiskunnallista ja rakennusteknistä kehitystä, joka tapahtui Aallon 1920-luvulta 1970-luvulle jatkuneen arkkitehdinuran aikana. Se heijastui arkkitehtuuriin ja muotoiluun mm. toteuttamismahdollisuuksien lisääntymisenä ja laajenemisena.

Aallon perintöä vaalivan Alvar Aalto -säätiön monitahoinen toiminta kuvastuu tämän vapaamuotoisen maljakon viitenä kaarena ja organisaation eri osa-alueina: kokoelmat ja tutkimus / yleisöpalvelut / näyttelyt, julkaisut ja verkkopalvelut / rakennusperintö / Alvar Aalto -akatemia.

Aallon suunnittelutyötä leimasi rohkeus, yllätyksellisyys ja kokeilunhalu erilaisia toteutustapoja ja materiaaleja kohtaan. Alvar Aalto -säätiö pyrkii samassa hengessä toiminnallaan edistämään Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja suunnittelutyön taustalla vaikuttaneiden ajatusten tunnettuutta.