Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Arkkitehtuurikasvatusmateriaalit tarjoavat mahdollisuuden havainnoida ympäristöä sekä oivaltaa ja oppia arkkitehtuurista niin Alvar Aalto -museossa kuin muuallakin. Aineistot on suunnattu opettajille ja muille arkkitehtuurikasvatuksesta kiinnostuneille.

Tutustu aineistoihin oheisten linkkien kautta!

 

 

 • Vuoden 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien yhteydessä toteutettiin peruskoululaisille Elämisen laatu -keskustelukortit, jotka rohkaisevat keskustelemaan ympärillämme olevasta arkkitehtuurista ja muotoilusta. Ne voivat toimia alkuvirikkeenä koulujen omille arkkitehtuuri- ja muotoiluprojekteille.
 • Vuonna 2021 loppuneesta MunTour-arkkitehtuurikasvatuksen hankkeesta koottiin MunTour-menetelmäopas, joka visuaalisella tavalla kertoo hankkeen vaiheista. Oppaassa esitellään hankkeessa tehdyt työpajat ja siihen on myös lisätty materiaalia, joilla työpajoja voi syventää kouluissa.
 • Jyväskylän kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma Kompassiin suunniteltu Arkkitehtuurikompassi aineisto soveltuu myös kaikkien muidenkin koulujen ja arkkitehtuurikasvattajien käyttöön. Aineisto johdattelee tutustumaan Alvar Aallon elämään, Jyväskylän yliopiston Aallon kampukseen sekä omaan lähiympäristöön.
 • Millaista on sosiaalisesti, ekologisesti tai esteettisesti kestävä rakennettu ja muotoiltu ympäristö?  Kestokulttuuri arkkitehtuurissa ja muotoilussa -materiaalissa tarjoillaan tiiviinä pakettina kestävyyden eri näkökulmia. Materiaali on suunnattu oppilaille noin 5. luokasta ylöspäin.
 • Kaiken ikäisille oppilaille suunnattu Bongaa arkkitehtuuria ja muotoilua! -tehtävä tarjoaa hauskan tavan tehdä löytöretki kestävään ympäristöön Alvar Aallon opastamana.
 • Alvar Aalto -museon oma Arkkitehtuurin avaimia aineisto johdattelee arkkitehtuurin peruskäsitteiden äärelle. Museon näyttelystä löydät tehtäviin liittyvät apuvälineet, mutta voit käyttää materiaalia arkkitehtuurin tutkimiseen muuallakin.
 • Tutki museorakennuksen arkkitehtuuria Talo kuin täytekakku -oppaan tehtävien avulla. Opaskirjasta voi käyttää apuna myös muiden rakennusten tutkimisessa. Kirja löytyy verkkokaupastamme painettuna versiona.
 • Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin kehittämä Tilat, talot ja kaupungit -opetuspaketti on suunnattu erityisesti peruskoulun 1-6. luokkien käyttöön.
 • Arkkitehtuurin työkalupakki on suunniteltu arkkitehtuurin havainnointiin ja tutkimiseen eri aistien avulla. Materiaalista löytyy seitsemän eri kieliversioita
 • Arkkitehtuurin ABC: Löytöretki rakennettuun ympäristöön on Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n julkaisema erityisesti yläkouluille ja lukioille suunnatun oppikirja. Painopiste on nykypäivän rakennetussa ympäristössä, jota lähestytään jokapäiväiseen elämään liittyvinä tiloina ja paikkoina.
 • Arkkitehtuurin ABC 2: Peruskäsitteitä on Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n julkaisema erityisesti yläkouluille ja lukioille suunnattu kirja, joka esittelee arkkitehtuurin peruskäsitteitä arkkitehtien kirjoittamien elämyksellisten ja kokemuksellisten artikkelien avulla.