Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Valtakunnallinen Alvar Aalto -koulujen yhteistyö käynnistyi keväällä 2019. Toiminnan kantavana ajatuksena on lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittäminen, jossa inspiraation lähteenä on Alvar Aallon tuotanto ja sen taustalla vaikuttavat ajatukset. Aallon perinnöstä kumpuavat arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen kysymykset koskettavat Alvar Aalto-kaupunkeja ympäri Suomen. Verkostossa on mukana 21 koulua 15 paikkakunnalta.

Alvar Aalto -kouluja ovat:
Paavolan koulu Alajärveltä, Kivimiehen koulu ja päiväkoti Espoosta, Euran yhteiskoulu Eurasta, Arabian ja Aurinkolahden peruskoulut sekä Meilahden yläaste Helsingistä, Säynätsalon yhtenäiskoulu Jyväskylästä, Kartanon yhtenäiskoulu Järvenpäästä, Karhulan lukio ja Karhulan yläkoulu Kotkasta, Hirvelän koulu ja Tehtaanmäen koulu Kouvolasta, Tiirismaan koulu Lahdesta, Myllytullin koulu ja OSYK:in lukio Oulusta, Hanhijoen koulu Paimiosta, Noormarkun yhtenäiskoulu Porista, Lyseonpuiston lukio Rovaniemeltä, Seinäjoen lyseo ja Marttilan koulu Seinäjoelta sekä Luostarivuoren koulu Turusta.

Alvar Aalto -koulujen yhteiseksi toiminta-alustaksi ja yhteydenpitokanavaksi on perustettu Facebook-ryhmä, jossa voidaan jakaa ajatuksia ja kokemuksia, esittää kysymyksiä sekä keskustella ajankohtaisista aiheista. Mikäli haluat liittyä mukaan ryhmään, lähetäthän sähköpostia osoitteeseen: mari.forsberg@alvaraalto.fi. Toivotamme kaikki Alvar Aalto -koulujen opettajat tervetulleiksi ryhmään!

Esimerkkejä kouluverkoston toiminnasta perustamisvuodesta 2019 lähtien 

Lukuvuoden 2021-2022 yhteinen teema oli Kestokulttuuri.

Vuoden 2022 helmikuussa juhlittiin valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä sekä Alvar Aallon syntymäpäivää 3.2. tällä teemalla. Teema valittiin myös Alvar Aalto -koulujen koko vuoden teemaksi. Kukin koulu käsitteli aihetta haluamallaan tavalla. Yhdessä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen kanssa koottiin aiheesta opetusmateriaalia kouluille, jotka löytyvät tästä linkistä.

Juuri vuoden 2021 lopussa valmistunut Jyväskylän Alvar Aalto -koulun eli Säynätsalon yhtenäiskoulun kanssa toteutuneesta hankkeesta tehty MunTour-menetelmäopas löytyy täältä. Lisätietoja MunTour-arkkitehtuurikasvatushankkeesta löytyy täältä.

Lukuvuosien 2019-21 yhteinen teema oli Aalto arjessa

Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo julkistivat marraskuussa 2019 ovenkahvan suunnittelukilpailun Alvar Aalto -koulujen oppilaille. Suunnittelukilpailulla etsittiin ovenkahvaa, jossa yhdistyvät luovuus, kekseliäisyys ja hyvin mietitty toteutus Alvar Aallon hengessä. Kilpailun tulokset julkistettiin 3.2.2020, jolloin vietettiin Alvar Aallon syntymäpäivää ja valtakunnallista Arkkitehtuurin päivää.

Arkkitehtuurin päivän suunnittelukilpailu Alvar Aalto -kouluille 2019-2020

Toteutimme vuoden 2020 aikana Kuukauden esine -konseptin, jossa esiteltiin kuukausittain vaihtuva kokoelmanosto Alvar Aalto -museon kokoelmasta. Konseptiin liittyen Kuukauden esine  -tehtävä suunniteltiin Alvar Aalto -kouluilla toteutettavaksi ja se linkittyi luontevasti vuoden yhteisesti sovittuun teemaan, Aalto arjessa.

 

Lisätietoja:
Mari Forsberg
mari.forsberg@alvaraalto.fi

 

 

 

AJANKOHTAISTA

Lukuvuoden 2022-2023 yhteinen teema on yhteisöllisyys.
Vuoden 2023 helmikuussa juhlitaan valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä sekä Alvar Aallon syntymäpäivää 3.2. Elämisen laatu -teemalla.

Yhteisöllisyys tuo elämiseen laatua, joten molemmat teemat tukevat toisiaan Kukin koulu voi käsitellä aiheita haluamallaan tavalla. Päivien yhteydessä julkaistiin peruskoululaisille tarkoitetut Elämisen laatu -keskustelukortit, jotka rohkaisevat keskustelemaan ympärillämme olevasta arkkitehtuurista ja muotoilusta. Kortteja voi käyttää opetuksen tukena ympäri vuoden. Keskustelu kortit toteutettiin yhdessä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen kanssa. Verkoston opettajat testasivat keskustelukorttien käyttöä ja konseptia yhteisessä Alvar Aalto -kouluverkoston tapaamisessa Aallon ateljeessa 18.11.2022.

Elämisen laatu -keskustelukortit voi ladata käyttöönsä täältä.