Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Valtakunnallinen Alvar Aalto -koulujen yhteistyö käynnistyi keväällä 2019. Toiminnan kantavana ajatuksena on lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittäminen, jossa inspiraation lähteenä on Alvar Aallon tuotanto ja sen taustalla vaikuttavat ajatukset. Aallon perinnöstä kumpuavat arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen kysymykset koskettavat Alvar Aalto-kaupunkeja ympäri Suomen.

Alvar Aalto -kouluja ovat:
Paavolan koulu Alajärveltä, Kivimiehen koulu ja päiväkoti Espoosta, Euran yhteiskoulu Eurasta, Arabian ja Aurinkolahden peruskoulut sekä Meilahden yläaste Helsingistä, Säynätsalon yhtenäiskoulu Jyväskylästä, Kartanon yhtenäiskoulu Järvenpäästä, Hirvelän koulu ja Tehtaanmäen koulu Kouvolasta, Tiirismaan koulu Lahdesta, Myllytullin koulu ja OSYK:in lukio Oulusta, Hanhijoen koulu Paimiosta, Noormarkun yhtenäiskoulu Porista, Seinäjoen lyseo ja Marttilan koulu Seinäjoelta sekä Luostarivuoren koulu Turusta.

Alvar Aalto -koulujen yhteiseksi toiminta-alustaksi ja yhteydenpitokanavaksi on perustettu Facebook-ryhmä, jossa voidaan jakaa ajatuksia ja kokemuksia, esittää kysymyksiä sekä keskustella ajankohtaisista aiheista. Mikäli haluat liittyä mukaan ryhmään, lähetäthän sähköpostia osoitteeseen: lotta.leskela@alvaraalto.fi. Toivotamme kaikki Alvar Aalto -koulujen opettajat tervetulleiksi ryhmään!

Esimerkkejä kouluverkoston toiminnasta perustamisvuodesta 2019 lähtien 

Lukuvuosien 2019-21 yhteinen teema oli ”Aalto arjessa”

Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo julkistivat marraskuussa 2019 ovenkahvan suunnittelukilpailun Alvar Aalto -koulujen oppilaille. Suunnittelukilpailulla etsittiin ovenkahvaa, jossa yhdistyvät luovuus, kekseliäisyys ja hyvin mietitty toteutus Alvar Aallon hengessä. Kilpailun tulokset julkistettiin 3.2.2020, jolloin vietettiin Alvar Aallon syntymäpäivää ja valtakunnallista Arkkitehtuurin päivää.

Arkkitehtuurin päivän suunnittelukilpailu Alvar Aalto -kouluille 2019-2020

Toteutimme vuoden 2020 aikana Kuukauden esine -konseptin, jossa esiteltiin kuukausittain vaihtuva kokoelmanosto Alvar Aalto -museon kokoelmasta. Konseptiin liittyen Kuukauden esine  -tehtävä suunniteltiin Alvar Aalto -kouluilla toteutettavaksi ja se linkittyi luontevasti vuoden yhteisesti sovittuun teemaan, Aalto arjessa.

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto -museo
Museolehtori Lotta Leskelä
lotta.leskela@alvaraalto.fi

 

 

 

AJANKOHTAISTA

Lukuvuoden 2021-2022 yhteinen teema on ”Kestokulttuuri”.
Vuoden 2022 helmikuussa juhlitaan valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä sekä Alvar Aallon syntymäpäivää 3.2. tällä teemalla. Teema valittiin myös Alvar Aalto -koulujen koko vuoden teemaksi. Kukin koulu voi käsitellä aihetta haluamallaan tavalla. Yhdessä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen kanssa koottiin aiheesta opetusmateriaalia kouluille. Lisätietoa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä, kestokulttuuri-teemasta sekä kouluille suunnatuista tehtävistä ja haasteista löytyy täältä.

Juuri vuoden 2021 lopussa valmistunut Jyväskylän Alvar Aalto -koulun eli Säynätsalon yhtenäiskoulun kanssa toteutuneesta hankkeesta tehty MunTour-menetelmäopas löytyy täältä. Lisätietoja MunTour-arkkitehtuurikasvatushankkeesta löytyy täältä.