Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Uudessa, toukokuun lopulla avautuvassa Jyväskylän Aalto2-museokeskuksessa ratkotaan 14.–15.6.2023 ajankohtaisia modernin arkkitehtuurin kysymyksiä sekä juhlistetaan Alvar Aalto 125 -juhlavuotta. 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa ”Kenen modernismi?” nähdään maailmanluokan esiintyjiä; kuten kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja Klaus Härö, kiinnostavia keynote-puhujia ja 36 Call for papers -esitystä eri puolilta maailmaa.

”Moderni arkkitehtuuri vanhenee nyt ripeästi. Rakennustaide, jota vielä viime vuosikymmenellä kutsuimme ‘uudeksi’, alkaa olla jo vanhaa. Se on pikemminkin rakennusperintöä, kuin tuoretta uudisrakentamista. Haastamme seminaariin osallistuvia pohtimaan, keiden olisi tärkeää tulkita modernismin historiaa ja nykytilaa, sekä päättää sen tulevaisuudesta”, pohtii FT, Cambridgen yliopiston tutkijatohtori Sofia Singler seminaarin ohjausryhmästä.

Modernin arkkitehtuurin ydinkysymysten äärellä

Kesäkuisessa kansainvälisessä 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa nostetaan keskusteluun, paitsi modernin arkkitehtuurin suunnittelijat, myös kaikki sen luomisprosesseihin, kriittiseen keskusteluun, rakennusten käyttöön, rahoittamiseen sekä säilyttämiseen liittyvät muut osapuolet. Tiivistäen, ketkä osallistuvat – ja keiden olisi tärkeää juuri nyt osallistua modernin arkkitehtuurin suunnitteluun, suojeluun ja perinnön vaalimiseen?

Kaksipäiväinen, englanninkielinen seminaari etsii vastauksia kysymyksiin kolmen pääteeman kautta: Tarkoitus, Tekijyys ja Perintö. Ketkä olivat loppukäyttäjiä viime vuosisadalla, ketkä nyt? Ovatko tekijyyteen liittyvät kysymykset yhä ajankohtaisia tänään? Millä perusteilla modernia arkkitehtuuria esitetään Unescon Maailmanperintölistalle? Lisää kysymyksiä, keskustelua, kansainvälisiä avauksia ja oheisohjelmaa on luvassa 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa ”Kenen modernismi?” Jyväskylässä 14.–15.6.2023.

Kaikki modernin arkkitehtuurin, taidehistorian ja kulttuurin ammattilaiset, tutkijat ja ystävät – tervetuloa mukaan Aalto2 -museokeskukseen Jyväskylään ratkomaan yhdessä modernin arkkitehtuuriin tärkeitä kysymyksiä. Jyväskylän kaupunki on tapahtuman pääkumppani.

Mikä tutkijaverkosto?

Alvar Aalto tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.

Liity kansainväliseen Alvar Aalto Researchers’ Network Facebook-ryhmään.
Tilaa Alvar Aalto -säätiön uutiskirje.

Tapahtuma: 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaari “Kenen modernismi?”
Aika: 14.–15.6.2023
Paikka: Aalto2-museokeskus, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Liput: Early bird 144€ (30.1.–15.3.2023)
Opiskelija 50€ (30.1.–15.6.2023)
Virtuaalilippu 0€ (vapaa pääsy)

Rekisteröidy ja osta lippusi täältä.
Early bird-hinnat voimassa vain 15.3. asti.


Lue lisää:

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto 125 -juhlavuosi
Aalto2 -museokeskus


Lisätietoja:

Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tiedottaja, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.