Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Lämmin kiitos kaikille osallistuneille! Kahden päivän aikana rekisteröityneitä oli lähes 500, 46:sta eri maasta. Seminaariesitykset ovat nyt katsottavissa 15.9.2023 asti, mutta ainoastaan ilmoittautumalla (ilmainen rekisteröityminen, myös 15.9. asti) voit katsoa esitystallenteita. Aurinkoista kesää modernin arkkitehtuurin parissa!

5. Alvar Aalto -tutkijaseminaari – Whose Modernism? toi kansainvälisen modernismin ja Alvar Aalto -tutkimuksen uusimmat virtaukset uuteen Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään 14.–15.6.2023. Kaksi päivää ja kolme keskeistä teemaa: keskiviikon Intent (tarkoitus) -teeman pääpuhujana oli amerikkalainen, kansainvälisesti arvostettu arkkitehtuurihistorioitsija, kriitikko ja opettaja, Joan Ockman. Torstaiaamuna ratkottiin tekijyyden (Authorship) kysymyksiä. Pääpuhujana oli tuolloin brasilialainen arkkitehti Ruth Verde Zein, nimekäs arkkitehtuurin ja muotoilun professori Sao Paolosta. Iltapäivän Legacy (perintö) -teemaan johdatti kansainvälisesti palkittu suomalainen elokuvaohjaaja Klaus Härö. (Huom. Klaus Härön esitys ei ole mukana tallenteissa.) Suomenkielisessä oheisohjelmassa olivat 14.6. mukana Antti Tevajärven esitys 90-vuotta täyttävän Artek-jakkaran vuosikymmenistä sekä paneelikeskustelu kulttuurimatkailusta.  Ohjelmassa oli lähes 40 ainutlaatuista esitystä eri puolilta maailmaa.
Lue lisää pääpuhujista ja luettelo 35 paper-esityksestä täältä

Uusi WHOSE MODERNISM? -kirja, toim. Aila Svenskberg, julkaisija Alvar Aalto -säätiö, on jo myynnissä Aalto2-museokeskuksessa, Jyväskylässä. Kirja on pian saatavana myös mm. Alvar Aalto -säätiön verkkokaupassa. Kaikki 5. Alvar Aalto Researchers’ Network Seminar – Whose Modernism? -tapahtuman paper-esiintyjät artikkeleineen on esitelty kirjassa.

5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa pohdittiin 14.-15.6.2023 KENEN MODERNISMI?
Modernin arkkitehtuurin lähtökohtia, kehityssuuntia, rakennuskohteita ja vaikutusta on tutkittu runsaasti. Kesäkuisessa tutkijaseminaarissa haluttiin nostaa esiin paitsi tekijät, myös kaikki muut luomisprosesseihin, kriittiseen keskusteluun, käyttöön, rahoittamiseen sekä säilyttämiseen liittyvät osapuolet.

Ketkä rahoittivat, tuottivat, kritisoivat tai osallistuivat modernin arkkitehtuurin narratiiviin 1900-luvulla – ja ketkä ovat siinä roolissa tänään? Kenelle moderni arkkitehtuuri on tärkeää ja merkityksellistä? Kuka on vastuussa tulevaisuuden modernismista? Ja keitä modernin arkkitehtuurin perintökohteet palvelevat? Lyhyesti, ketkä osallistuvat modernin arkkitehtuurin tuottamiseen ja perinnön vaalimiseen?

Jyväskylän kaupunki oli tapahtuman pääkumppani. Muita kumppaneita olivat Aalto-yliopisto, Artek, Cumulus Association, Icomos Suomi, Museovirasto ja Suomen Arkkitehtuurimuseo.


OSALLISTU KESKUSTELUUN!
Alvar Aalto tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista/toiminnasta vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.

Liity kansainväliseen Alvar Aalto Researchers’ Network Facebook-ryhmään.
Tilaa Alvar Aalto -säätiön uutiskirje.
Aalto2-museokeskuksen verkkosivut on avattu, tutustu täällä

Lisätietoja
Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö
Nina Heikkonen
Puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi