Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Näyttelyssä on esillä Eric Adlercreutzin akvarelleja ja luonnoksia.

Alvar Aallon ateljeessa, Helsingin Tiilimäessä järjestetään pienimuotoisia näyttelyjä, joissa on mahdollisuus tutustua Aallon toimistossa työskennelleiden arkkitehtien myöhempään toimintaan arkkitehtuurin ja taiteen piirissä.

Impressioni Italiane – arkkitehti Eric Adlercreutzin akvarelleja ja luonnoksia on esillä Aallon ateljeessa 19.11.2010–11.3.2011. Adlercreutzin ensimmäinen pitkä ulkomaanmatka vuonna 1961 suuntautui Italiaan, monien muiden suomalaisten arkkitehtien tapaan. Näyttelyn materiaali on Adlercreutzin viime vuosien Italian-matkoilta, mukana on alkuperäisiä luonnoskirjoja, luonnoksia sekä akvarelleja. Aiheena on erityisesti arkkitehtoninen tila kaupungeissa ja vuoristokylissä.

Aallon arkkitehtuurissa on usein vaikutteita Välimeren kulttuurista. Aallon ateljeerakennuksessa Tiilimäessä puutarhan amfiteatterin muotoon tehty porrastus ja alakerran Tavernaksi kutsuttu lounashuone toimivat suorina viitteinä Välimeren kulttuuriin.

Eric Adlercreutz työskenteli arkkitehtina Tiilimäen ateljeessa. Näyttelyn teema liittyy epäilemättä siihen, että työskentelin kuusi vuotta Alvar Aallon toimistossa (1959–65). Täällä tuntui siltä, että aina oli jokin ikkuna auki Italiaan.

Alvar Aalto kuvailikin vuonna 1954 Casabella-lehdelle Italian-matkojensa olevan ehdoton edellytys työlleen: Minulla on aina Italian-matka mielessäni: se voi olla menneisyydessä tehty matka, joka elää yhä muistoissani, meneillään oleva matka tai sitten matka jota vasta suunnittelen. Sellainen matka on joka tapauksessa minun arkkitehdintyölleni SINE QUA NON.

Arkkitehti Eric Adlercreutz osallistui Aallon toimistossa mm. Teknillisen korkeakoulun, Pohjoismaiden Yhdyspankin (PYP) ja Helsingin keskustasuunnitelman suunnittelutyöhön. Jo Aallon toimistossa työskennellessään hän perusti oman toimiston yhdessä Nils-Hinrik Aschanin kanssa vuonna 1962. Nykyisin toimisto tunnetaan nimellä Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy. Toimisto on palkittu useissa arkkitehtuurikilpailuissa ja siellä on suunniteltu useita julkisia ja yksityisiä rakennuksia. Eric Adlercreutz on myös luennoinut arkkitehtuurista sekä toiminut lukuisissa alan luottamus- ja asiantuntijatehtävissä.

Näyttelyarkkitehtuurin ovat suunnitelleet Eric ja Anders Adlercreutz. Näyttelyyn voi tutustua ateljeen opastetun arkkitehtuurikierroksen yhteydessä. Näyttely on esillä 19.11.2010–11.3.2011.

Pääsymaksu 17 €, opiskelijat ja eläkeläiset 7 €, ryhmät (yli 10 h) 10 € / henkilö. Ryhmien tulee ilmoittautua etukäteen. Pääsymaksuihin sisältyy opastus.

Vakiokierros ti-pe klo 11.30 – 12.30. Lisämaksullisia tilauskierroksia on myös mahdollisuus varata muuhun aikaan. Tiedustelut: riihitie(at)alvaraalto.fi

Lisätietoja näyttelystä: Projektisihteeri Tomi Summanen, puh. 044 555 7337, tomi.summanen (at) alvaraalto.fi