Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Tutustu nyt virtuaaliseen 15. Alvar Aalto Symposium – Future of Industry -tapahtumaan verkossa. Jyväskylän yliopiston päärakennukselta 12.-13.8.2021 lähetetyn symposiumin tallenteet ja oheismateriaali ovat katsottavissa 15.10.2021 asti. Klikkaa sisään lippukauppaan.

Poikkeuksellisesti ainoastaan virtuaalitapahtumana toteutetun 15. Alvar Aalto Symposiumin palaute on ollut positiivista ja innostunutta. Puhujia oli yhteensä 26, Euroopasta Australiaan ja USA:han. Lähetyksiä seurattiin 21 maasta – kaikkiaan kuudesta eri maanosasta. 15. juhlavuoden Alvar Aalto Symposium jatkaa edelleen ennen kaikkea kansainvälisenä ajankohtaisena ja avoimena arkkitehtuurin keskustelufoorumina.

Nyt katsottavissa oleva virtuaalikokonaisuus kunnioittaa Alvar Aalto Symposium -seminaarien kunniakasta jatkumoa. Aiempien tapahtumajärjestäjien, kuten arkkitehtien Gunnel Adlercreutzin, Aki Davidssonin ja Esa Laaksosen haastattelut tuovat esiin kiinnostavaa uutta tietoa ja näkökohtia vuosien varrelta. Elokuvakoosteen on tuottanut taiteilija Mira Caselius.

Arkkitehti, professori Juhani Pallasmaan moderoimassa paneelikeskustelussa pohditaan mm. miten Alvar Aalto Symposiumit ovat ennakoineet arkkitehtuurin tulevaa kehitystä sekä heijastaneet oman aikansa arkkitehtuurikeskustelua. Paneeliin osallistuivat arkkitehdit Sean Godsell (Australia), Peter MacKeith (USA), Esa Laaksonen (Suomi), Alberto Pérez Gómez (Kanada), Sami Rintala (Suomi), sekä historioitsija, kriitikko ja taiteilija William J.R. Curtis (Iso-Britannia).

Ensimmäinen Alvar Aalto Symposium järjestettiin Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa jo vuonna 1979. Osallistujia oli tuolloin yli 400, 14 eri maasta. Modernin arkkitehtuurin taiteelliset, yhteiskunnalliset ja tekniset mahdollisuudet ovat olleet kantava teema alusta lähtien. Huippuesiintyjät, tieteen ja taiteen vaikuttajat Kenneth Framptonista Georg Henrik von Wrightiin ja Kaija Saariahoon – ja suunnittelijat, arkkitehtuurin kirkkaista kotimaisista tähdistä kansainvälisiin, kuten Alvaro Siza, Charles Correa, Herman Hertzberger, Kazuyo Sejima, Gerd Wingårdh ja Shigeru Ban, vain muutamia nimiä mainiten, ovat tehneet tapahtumasta jo käsitteen. Monelle osallistujalle vähintään yhtä tärkeä osa tapahtumaa on ollut globaali verkostoituminen ja mielipiteiden vaihto Alvar Aallon arkkitehtuurin keskellä, kesäisessä Jyväskylässä.

Historiaa kunnioittaen, suuntana tulevaisuuden arkkitehtuuri. Mistä puhutaan juuri nyt arkkitehtuurissa ja kaupunkisuunnittelussa? Millainen on huomisen viihtyisä älykaupunki tai tulevaisuuden tehdas?

Teollisesta rakentamisesta, kaupunkisuunnittelusta ja tulevaisuusvisioistaan kertovat arkkitehti Xu Tiantian (DnA_ Architects, Beijing, Kiina), arkkitehti Thomas Bonde-Hansen (Gottlieb Paludan Architects, Tanska), arkkitehti, professori Ute Schneider (KCAP Architects&Planners, Rotterdam/Zürich/ Shanghai) ja arkkitehti Tuomas Kivinen (Virkkunen & Co, Suomi).

Konsepteista vastaava johtaja Sebastián Hernández Maetschl, Stora Enson Wood Products -divisioonasta ja Senior Vice President, konsernin riskienhallintajohtaja ja Suomen kiinteistöjohtaja Ville Hietalahti Stora Ensosta esittelevät metsäteollisuuden tulevaisuuden näkymiä ja teollisuusmiljöiden säilyttämistä. Tekstiilisuunnittelija, professori Pirjo Kääriäinen, Aalto-yliopiston Muotoilu ja materiaalisuudet, kertoo Suomen biomateriaali-innovaatioboomista.

Ajankohtaista rakennusperinnöstä ja korjausrakentamisesta

Brittiläinen arkkitehti Charlotte Skene Catling (Skene Catling de la Peña) ja Columbian yliopiston dosentti Adam Lowe Factum Foundation -säätiöstä (Espanja) esittelevät teollisen perinnön tutkimuskeskus -hanketta, joka toteutetaan Alvar Aallon 1931 Oulun Toppilaan suunnittelemaan siilorakennukseen. Rakennusinventoija Samuli Paitsolan aiheena on arkkitehtien Alvar Aallon ja Aarne Ervin suunnittelu Oulujoella. Pohjois-Pohjanmaan Liiton Vesivoiman kulttuuriperintö -hankkeessa (VekuVaku) on kartoitettu Oulujoen vesistön ja Luulajajoen voimalaitoksia ja -yhdyskuntia.

Uskalla uneksia ja visioida tulevaa

Pääsihteeri Beniamino de Liguori Carino Adriano Olivetti Foundation -säätiöstä ja arkkitehti Pippo Ciorra MAXXI -museosta valottavat Adriano Olivettin yrityksen menestystä ja utopistista teollisuusmiljöötä. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, KAVIn ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen kertoo puolestaan kiehtovan tarinan Charles Chaplinista ja elokuvan suuresta ystävästä, josta tuli ensimmäisen suomalaisen elokuvakerhon Projektion puheenjohtaja – arkkitehti Alvar Aallosta.

Moderaattorit arkkitehti, professori Antti Ahlava Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitokselta ja Docomomo Suomi Finland ry:n puheenjohtaja, FT Petteri Kummala Arkkitehtuurimuseosta sekä arkkitehti, toimitusjohtaja Tommi Lindh Alvar Aalto -säätiöstä vastaavat myös tapahtuman kiinnostavasta loppukeskustelusta.

Kolmen vuoden välein järjestettävän tapahtuman tuottaa Alvar Aalto -akatemia yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lipunmyyntiin (esitystallenteet ja lisämateriaali katsottavissa 15.10.2021 asti)
Opiskelijat 10 € / Muut 44€

Palautteesi virtuaalisesta 15. Alvar Aalto Symposiumista on tärkeää!
Vastaa lyhyeen kyselyyn. Kiitos! 

Virtuaalinen 15. kansainvälinen Alvar Aalto Symposium – Future of Industry nyt tallenteina verkossa.
Virtuaalilippu tallenteisiin
Opiskelijat 10 € / Muut 44 €

Lisätietoja:
Nina Heikkonen, ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg, viestintä, PRESS
Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Kuva: Alvar Aalto Art Posters -julisteet Jyväskylän yliopiston päärakennuksella (1954-55). Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.