Siirry pääsisältöön

Kalenteri

5. Alvar Aalto -tutkijaseminaari – Whose Modernism? tuo maailmanluokan esiintyjät 14.–15.6.2023 uuteen Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään. Kahden päivän aikana esiintyy lähes 40 puhujaa eri puolilta maailmaa. Miten tekijyys määritellään tänään? Millä perusteilla modernia arkkitehtuuria esitetään Unescon maailmanperintöluetteloon? Paitsi modernin arkkitehtuurin suunnittelijat, myös kaikki muut luomisprosesseihin, kriittiseen keskusteluun, rakennusten käyttöön, rahoittamiseen sekä säilyttämiseen liittyvät osapuolet ovat mukana keskustelussa.

Keskiviikon 14.6. teeman Intent (tarkoitus) pääpuhuja on amerikkalainen, kansainvälisesti arvostettu arkkitehtuurihistorioitsija, kriitikko ja opettaja, Joan Ockman. Hän johtaa Yale School of Architecturen tohtoriopintojen koulutusta. Kirjallisesti tuotteliaalla Ockmanilla on työn alla 2025 ilmestyvä yhteistyöprojekti, teos modernin arkkitehtuurin historiasta.

Torstaina 15.6. ratkotaan aluksi tekijyyden (Authorship)  kysymyksiä. Toinen pääpuhujamme, brasilialainen arkkitehti Ruth Verde Zein on laajasta kirjallisesta tuotannostaan ja kansainvälisenä esiintyjänä tunnettu, arkkitehtuurin ja muotoilun professori Sao Paolosta.  Kolmas pääpuhujamme on valovoimainen, kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja, sekä vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -voittajan valitsija, Klaus Härö Suomesta. Arkkitehtuurilla ja kulttuurimaisemilla on tärkeä rooli kaikissa Härön elokuvissa. Härön esitys johdattaa meidät kolmanteen teemaan: Legacy eli modernin arkkitehtuurin perintöön.


Modernin arkkitehtuurin keskiössä

Kaikki modernin arkkitehtuurin, taidehistorian ja kulttuurin ammattilaiset, tutkijat ja ystävät – tervetuloa Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään ratkomaan yhdessä modernin arkkitehtuuriin ajankohtaisia tärkeitä kysymyksiä. Ohjelmasta, myös oheisohjelmasta lisää päivittyviltä tapahtumasivuilta. Tapahtumapaikka, Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka.  Aalto2-museokeskus koostuu kahdesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta Alvar Aalto -museosta (1971–73, 2023), Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991, 2019) sekä näiden välille valmistuneesta uudisosasta (A-Konsultit Oy, 2023). Jyväskylän kaupunki on tapahtuman pääkumppani. Muita kumppaneita ovat Arkkitehtuurimuseo, Icomos Suomi, Museovirasto ja Cumulus Association.

Mikä tutkijaverkosto?
Alvar Aalto -tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.
Liity kansainväliseen Alvar Aalto Researchers’ Network Facebook-ryhmään.
Tilaa Alvar Aalto -säätiön uutiskirje.

5. Alvar Aalto Researchers’ Network  Seminar Whose Modernism?
Aika: 14.–15.6.2023
Paikka: Aalto2-museokeskus, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Liput
Peruslippu 180 €
Opiskelijalippu 50 €
Virtuaalilippu 0 € (vapaa pääsy)
Rekisteröidy ja osta lippuja täältä.

Lue lisää:
Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto 125 -juhlavuosi
Aalto2-museokeskus


Lisätietoja:

Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tiedottaja, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.