Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Hannu Karjalainen. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -museo.

Hannu Karjalainen. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -museo.

Alvar Aalto -museon Galleriassa avautuu syyskuussa kuvataiteilija Hannu Karjalaisen (s. 1978) näyttely Talo suojaa uneksijaa.

Karjalainen tutkii Talo suojaa uneksijaa -näyttelyssä arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä tarinoita. Karjalainen on erityisen kiinnostunut tarkastelemaan arkkitehtuurin alle kätkeytyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja sitä, miten erilaiset motiivit muokkaavat rakennettua ympäristöä ja samalla pyrkivät määrittelemään ihmisen elinpiiriä.

Arkkitehtuuri on läsnä ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Se koskettaa kaikkia meitä konkreettisesti ja määrittelee monia asioita elämässämme jopa huomaamattamme.

Hän ei yleensä kuvaa rakennuksia, vaan tutkii suunnittelijan tarkoituksia ja rakennusten saamia merkityksiä. Talo suojaa uneksijaa -näyttelyn teemana onkin moderniin arkkitehtuuriin liittyvä “unelmointi” uudesta, paremmasta maailmasta ja arkkitehti toimii tämän unelman tulkkina.

Keskeiseksi teokseksi on nyt muodostumassa elokuva, jossa käsitellään visuaalisia mietelmiä arkkitehtuurista kuvitteellisen modernin arkkitehdin silmin. Innoittajina elokuvalle ovat esimerkiksi Alvar Aalto, Aulis Blomstedt ja norjalainen arkkitehti Sverre Fehn.

Näyttelyä ennen tehdyssä haastattelussa Hannu Karjalainen kertoo työskentelystään sekä tulevasta näyttelystään. Lue lisää haastattelusta (PDF).

Arkkitehtuuri on toiminut kehyksenä Karjalaisen aiemmalle työskentelylle. Galleria Sinnessä 2012 nähdyssä näyttelyssä Karjalainen käsitteli poeettisella tavalla norjalaisen arkkitehdin Sverre Fehnin kritisoitua kuulovammaisille tarkoitettua Skådalenin koulua. Videoteos Towards an Architect (2010) pohjautui ranskalaisarkkitehti Guillaume Gillet’n töihin ja sai inspiraationsa Le Corbusierin harmoniaa edistävästä väripaletista.

Kansainvälisesti tunnettu taiteilija yhdistää teoksissaan valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Karjalainen voitti Turku Biennaalin pääpalkinnon 2007 ja hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2009. Karjalaisen teoksia on ollut esillä lukuisissa ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Viime vuosina Karjalaisella on ollut yksityisnäyttelyitä Helsingissä, Oslossa ja Zurichissa.