Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Jyväskylän Ruusupuistossa sijaitsevat Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo viettävät yhdessä jokasyksyisiä Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. 6.–12.9.2021 järjestettävien kulttuuriympäristöpäivien teemana on tänä vuonna ”Rajaton ja avoin”. Tapahtuman tarkoituksena on suunnata katse ainutlaatuiseen kulttuuriympäristöömme ja kiinnittää huomiota lähiympäristön merkitykseen ennen kaikkea rikkautena ja voimavarana arjessamme.

Alvar Aalto, arkkitehtuuri sekä kulttuuriperintö ja -ympäristö yhdistävät molempia Ruusupuiston museoita ja erilaista ohjelmaa onkin suunniteltu sekä yhdessä että erikseen. Luvassa on mm. opastettuja kierroksia ja arkkitehtuurikävelyjä.

Tervetuloa mukaan!

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelma 6.–12.9.2021

Arkkitehtuurin kohokohtia Keski-Suomen museossa
Opastettu kierros
Tiistaina 7.9. klo 16.30, Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Tervetuloa tutustumaan Keski-Suomen museon arkkitehtuuriin!
Opastetulla kierroksella Alvar Aalto -säätiön yliarkkitehti Jonas Malmberg kertoo museorakennuksen arkkitehtuurin highlighteista ja historiasta.

Kierroksella kerrotaan myös Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävästä museokeskushankkeesta. Miten uusi ja vanha arkkitehtuuri kohtaavat tulevassa museokeskuksessa? Tälle Euroopan kulttuuriympäristöpäivien maksuttomalle kierrokselle mahtuu mukaan 10 henkilöä. Suosittelemme kierroksen aikana kasvomaskin käyttöä ja pyydämme osallistujia huomioimaan turvavälit.

Tapahtumaan tulee ilmoittautua: ksmuseo.info@jyvaskyla.fi tai puh. 014 2664346

 

Historian kerroksia
Arkkitehtuurikävely Jyväskylän keskustakortteleissa
Keskiviikkona 8.9.2021 klo 16.30

Tervetuloa aikamatkalle! Kuljetaan Jyväskylän keskustakortteleiden arkkitehtuurihistorian halki, tutustutaan tyylisuuntiin ja arkkitehtien aivoituksiin. Kierrosta vetävät keskustellen Alvar Aalto -museon näyttelyintendentti Mari Murtoniemi ja Keski-Suomen museon amanuenssi Nina Moilanen.

Kävelykierros alkaa kaupunginkirkon pääoven edestä ja mukaan mahtuu 15 henkilöä. Suosittelemme kierroksen aikana kasvomaskin käyttöä ja pyydämme osallistujia huomioimaan turvavälit.

Kierros on maksuton ja sille tulee ilmoittautua etukäteen: museum@alvaraalto.fi tai puh. 040 135 6210.

 

Taiteilijatapaaminen: Päivi Reiman
Kotiseudun, maiseman ja osallisuuden merkitys taiteilijaidentiteetin synnyssä
Sunnuntaina 12.9. klo 14-15.30, Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Tervetuloa tapaamaan taiteilija Päivi Reimania su 12.9. klo 14 Keski-Suomen museoon! Näyttelyssään Sinne ja takaisin – maisemassa vaeltaja Reiman ottaa kantaa omien juurien säilyttämisen puolesta maailmassa, jossa moni on joutunut lähtemään syystä tai toisesta kauas synnyinseuduiltaan.

Abstrakteista maalauksista koostuva näyttely on hyvin henkilökohtainen. Reiman muutti Keski-Suomesta Ruotsiin jo alakouluikäisenä ja on myöhemmin asunut sekä Suomessa että ulkomailla. Paluu Keski-Suomeen tapahtui 20 vuotta sitten ja vaikutti hänen taiteensa kuvastoon juuri maisemallisuuden ja mielen sisäisen maiseman tulkinnan tarpeen kautta. Taiteilija tunnisti itsensä maisemassa, ja tästä kokemuksesta tuli olennainen osa hänen taiteilijan identiteettiään.

Taiteilijatapaamiseen mahtuu 10 henkilöä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä ja pyydämme osallistujia huomioimaan turvavälit.

Tapahtuma on maksuton ja siihen tulee ilmoittautua: ksmuseo.info@jyvaskyla.fi tai puh. 014 2664346

 

KeMu kutsuu etsimään keskisuomalaisuutta: Tule tekemään löytöretki juurillesi!
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Millaisessa ympäristössä kivikauden keskisuomalaiset elivät ja millaisia merkkejä he ovat jättäneet jälkeensä? Entä miten Jyväskylästä on kasvanut kaupunki, jollaisena se nyt tunnetaan? Keski-Suomen museon pysyvä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely vie aikamatkalle keskisuomalaisen ihmisen elämään ja ympäristöön aina esihistoriasta vuoteen 2000. Runsailla esineillä, valokuvilla, tarinoilla ja toiminnalla ryyditetty näyttely tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille. Näyttelyssä voi esimerkiksi kokeilla oman kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, kohdata suolla myyttisen karhun tai astua savusaunan hämyiseen tunnelmaan. Entä miltä näyttää matka yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään Alvar-pojan opastamana? Jyväskylän kaupungin vaiheita tutkitaan myös kahden ison pienoismallin avulla.

KeMu on avoinna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien aikaan ti-su 11-18. Pääsymaksu 8/6/4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaisin museo tarjoaa vapaan sisään pääsyn kaikille.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä ja pyydämme näyttelyissä kävijöitä huomioimaan turvavälit.

Lisätietoa esillä olevista näyttelyistä: www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo yhdistävät voimansa ja avaavat ovensa yleisölle uutena museokeskuksena Jyväskylän Ruusupuistossa kesällä 2023. Alvar Aalto -museon peruskorjaus valmistuu vuonna 2022, jonka jälkeen on vuorossa museot yhdistävän uudisosan rakentaminen. Saman katon alle tulevaisuudessa sijoittuvaa kaksi museota tulevat jatkossa tiivistämään yhteistyötään mm. näyttely- ja tapahtumatoiminnan osalta sekä palvelemaan asiakkaita elämyksellisenä museokokonaisuutena.

Lue lisää Ruusupuiston museokeskuksen ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista: www.ruusupuistonmuseokeskus.fi

#alvaraaltofoundation #keskisuomenmuseo #kulttuuriympäristöpäivät #EHDs


Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela@alvaraalto.fi

Keski-Suomen museo
Intendentti, näyttelyt Tuula Vuolio-Vallenius
puh. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius@jyvaskyla.fi

Keski-Suomen museon (1956-61, 1991) luentosali. Kuva Keski-Suomen museo.

 

Kuvat:

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61 1991). Kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö.

Keski-Suomen museon (1956-61, 1991) luentosali. Kuva Keski-Suomen museo.

Ilmakuva Jyväskylän Kirkkopuistosta. Taustalla Alvar Aallon suunnittelema Keski-Suomen suojeluskuntatalo (1926-1929). Kuva Alvar Aalto -säätiö.