Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aallon varhainen helmi Paimion parantola saa oman näyttelyn Alvar Aalto -museon Galleriaan 12.2.–10.4.2016. Näyttely pohjautuu Suomessa ensimmäistä kertaa tehtävään säilyttämisen hallintasuunnitelmaan, jossa keuhkotuberkuloosipotilaille rakennettua sairaalaa tutkitaan tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Paimion parantola, credit:  Gustaf Welin / Alvar Aalto -museo

Paimion parantola, credit: Gustaf Welin / Alvar Aalto -museo.

Suomessa ja muissa Euroopan teollisuusmaissa keuhkotuberkuloosi oli 1900-luvun alussa merkittävimpiä nuorten ihmisten kuolinsyitä. Lakisääteisellä valtionavulla rakennettiin useita parantoloita tuhansille potilaille ympäri Suomea. Alvar Aallon tunnetuimpiin töihin kuuluva Paimion parantola valmistui vuonna 1933. Funktionalistinen keuhkotautiparantola sairaala-alueineen on yksi Suomen merkittävimpiä rakennettuja ympäristöjä.

Näyttelyssä esitellään Paimion parantolan vaiheita ja ajan kerrostumia Suomen ensimmäisen säilyttämisen hallintasuunnitelman valossa. Projektin ohjausryhmän hyväksymistä odottavan hallintasuunnitelman avulla saadaan uutta, yksityiskohtaista tietoa kokonaistaideteoksena pidetystä parantolasta, jonka arkkitehtuuri, sisustus, valaistus ja jopa äänimaailma oli suunniteltu tukemaan potilaan toipumista ja lepoa.

”Säilyttämisen hallintasuunnitelma on rakennusperintökohteiden hoidon työkalu. Paimion parantolasta tehty suunnitelma pitää sisällään muun muassa kattavan väriselvityksen, tekniset ratkaisut ilmanvaihdon osalta ja selvityksen rakennuksen muutosvaiheista. Näin tarkkaa kartoitusta parantolasta ei ole tehty koskaan aikaisemmin. Ohjausryhmän hyväksymistä vaille valmis Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelma on toimitettu nyt kiinteistön omistajalle, joka päättää tarpeellisista toimenpiteistä”, kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Paimion parantola, credit: Gustaf Welin / Alvar Aalto -museo.

Paimion parantola, credit: Gustaf Welin / Alvar Aalto -museo.

”Näyttelyn pohjautuessa hallintasuunnitelmaan, saamme mahdollisuuden esitellä Alvar Aalto -säätiön toimintaa laaja-alaisemmin. Paimion parantola -näyttely yhdistää kiehtovasti museotoimintamme ja rakennusperintötyön”, jatkaa Lindh.

Näyttelyarkkitehtuurissa on hyödynnetty näyttävästi muun muassa valokuvia ja piirustuksia. Mukana on lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia uniikkeja huonekaluja, joita ei ole aikaisemmin nähty Paimion parantolan ulkopuolella. Alvar Aalto -museon perusnäyttelyssä on mahdollisuus tutustua myös uuteen potilashuoneen rekonstruktioon.

Yhdysvaltalainen Getty-säätiö valitsi vuonna 2014 Paimion parantolan yhdeksi kymmenestä pilottikohteesta Keeping It Modern -hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä ja korjausstandardeja modernien rakennusperintökohteiden hoitamiseen. Säilyttämisen hallintasuunnitelma toteutetaan Getty-säätiöltä saadun apurahan avulla.

PAIMION PARANTOLA
Ilmaa, valoa ja terveellisyyttä
12.2.–10.4.2016
Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi

Näyttelyn avajaisia juhlitaan torstaina 11.2.2016 klo 18.00 Alvar Aalto -museon Galleriassa.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:
Annukka Pakarinen, Alvar Aalto -säätiön tiedottaja, annukka.pakarinen (at) alvaraalto.fi
puh. +358 50 3810143