Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kansainvälisen mittaluokan Alvar Aalto -museokeskushanke etenee Jyväskylässä

Jyväskylässä kauan odotettu ja Suomen museokentälläkin kiinnostava uutinen saa nyt vahvistuksen. Alvar Aalto -museon peruskorjauksen ja siihen liittyvän nivelosan hankesuunnittelu alkaa vielä tämän vuoden puolella. Jos hanke etenee suunnitellusti, Alvar Aalto -museosta ja Keski-Suomen museosta muodostuu Jyväskylään kansainvälisesti ainutlaatuinen Alvar Aalto -museokeskus.

Hankesuunnitelma valmistuu vuonna 2020. Alustavan aikataulun mukaan museon peruskorjaus ja nivelosan rakentaminen ajoittuisivat vuosille 2021-2022.

Jyväskylän kaupunki ja Alvar Aalto -säätiö tekivät kesäkuun puolivälissä sopimuksen hankesuunnittelun käynnistämisestä. Hankesuunnitelmassa määritetään tarkempi aikataulu päätöksille, toteutussuunnittelulle sekä rakentamiselle. Hankkeessa toivotaan rivakkaa etenemistä, sillä vuonna 1973 valmistunutta Alvar Aalto -museota ei ole aiemmin peruskorjattu.


Museokeskus kahdesta museosta

Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo toimivat arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa. Alvar Aalto -museon peruskorjaus ja uusi nivelosa toteuttavat valmistuessaan Alvar Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista. Alvar Aalto -museon arkkitehtuuri- ja muotoiluasiantuntijuus sekä Keski-Suomen museon kulttuuriympäristö- ja kulttuuriperintöosaaminen muodostavat museokeskuksesta maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen ja tunnistettavan brändin.

Jyväskylän Ruusupuistossa naapuruksina sijaitsevien museoiden väliin tuleva nivelosa on jo otettu huomioon Keski-Suomen museon tänä vuonna valmistuneessa peruskorjauksessa. Nivelosasta järjestettiin 2015-2016 myös suuren suosion saanut ideakilpailu. Nyt käynnistettävässä hankesuunnitelmassa ratkaisua haetaan kuitenkin puhtaalta pöydältä sijainnin tekniset haasteet, museokeskuksen toiminnalliset tarpeet sekä rakentamisen kokonaistaloudellisuus huomioiden.

Tulevaisuuden toimintamallissa keskuksen sisältöjä tuottavat niin Alvar Aalto -museo, Keski-Suomen museo kuin niiden kansainväliset, valtakunnalliset ja paikalliset yhteistyökumppanit. Kerrosalaltaan noin 5300 m2 museokeskus muodostaa valmistuttuaan Alvar Aallon suunnittelemina museotiloina yhden Suomen kiinnostavimmista näyttelytilakokonaisuuksista.

Museoita yhdistävä nivelosa vastaa asiakkaiden toiveisiin, parantaa museoiden saavutettavuutta ja yhteistyömahdollisuuksia. Uuden museokeskuksen yhteiset aulatilat, museokauppa ja kahvila nivoo museot houkuttelevaksi kansalaisten olohuoneeksi, joka madaltaa kynnystä tutustua museokeskukseen ja sen näyttelyihin. Museokeskuksen saavutettavuus ja esteettömyys paranevat merkittävästi ja tilojen yhteiskäyttö mahdollistaa laajempien näyttely- ja oheisohjelma- ja palvelukokonaisuuksien luomisen eri kohderyhmille.


Jyväskylän kaupunki panostamassa hankkeeseen miljoonia euroja

Peruskorjauksen ja nivelosan yhteenlaskettu alustava kustannusarvio on noin 6 miljoonaa euroa (alv 0 %). Summa tarkentuu hankesuunnitelman valmistuessa. Uuden hankesuunnitelman pohjalta hankkeeseen tullaan hakemaan myös valtion avustusta.

Jyväskylän kaupunki omistaa museokiinteistöt, selvittää ja varmistaa hankesuunnittelun käynnistymisen edellytykset sekä vastaa rakennuttamisesta ja rakennushankkeesta. Hankesuunnitelman käynnistäminen ja siitä seuraava merkittävä taloudellinen panostus museokeskuksen kehittämiseen ovat tekoja, jolla Jyväskylä vahvistaa rooliaan maailman Alvar Aalto -pääkaupunkina.


Jyväskylä on tunnettu Alvar Aallon arkkitehtuurin kaupunkina

Arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto (1898–1976) asui Jyväskylässä suuren osan elämästään. Jyväskylässä ja lähialueella on kaikkiaan 29 Aallon suunnittelemaa kohdetta. Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon lisäksi muun muassa Jyväskylän yliopiston päärakennus sekä Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä arkkitehdin merkittävimmistä töistä. Jyväskylässä sijaitsevat myös Alvar Aalto -säätiön hallinnoimat arkisto- ja muotoilukokoelmat.

Jyväskylän seudulla sijaitsevia Aalto-kohteita on viime vuosina kunnostettu pieteetillä ja etenkin julkisiin rakennuksiin pääsee tutustumaan myös sisälle, varsin vapaasti, omatoimisesti tai opastetusti. Museon ja muiden Aalto-kohteiden aukioloajoista sekä järjestetyistä opastetuista kierroksista saa lisätietoja osoitteesta https://visitjyvaskyla.fi/alvaraalto. Jyväskylän kaupunki omistaa Aallon rakennuksista kahdeksan, tiloja hallinnoi Jyväskylän Tilapalvelu -liikelaitos.

Alvar Aalto -säätiö huolehtii maailmankuulun arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon (1898–1976) aineellisen ja henkisen perinnön jatkumisesta. Säätiöllä on neljä yleisölle avointa kohdetta, joista Alvar Aalto -museo ja Muuratsalon koetalo sijaitsevat Jyväskylässä. Alvar Aallon kotitaloon sekä Alvar Aallon ateljeeseen Helsingin Munkkiniemessä järjestetään opastettuja vierailuja ympäri vuoden. Säätiön rakennusperintö tarjoaa asiantuntija-apua Aallon rakennusten korjaamisessa. Alvar Aalto -Akatemia puolestaan edistää modernin arkkitehtuurin koulutusta ja tutkimusta sekä järjestää arkkitehtuuritapahtumia niin kotimaiselle kuin kansainvälisellekin yleisölle.


Lisätietoja:
Tommi Lindh, p. 044 562 1625, toimitusjohtaja Alvar Aalto -säätiö, tommi.lindh@alvaraalto.fi

Eino Leisimo, p. 014 266 4033, toimialajohtaja, sivistyksen toimiala, Jyväskylän kaupunki, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Mikko Lepo, p. 014 266 8243, kiinteistöjohtaja, Tilapalvelu -liikelaitos, Jyväskylän kaupunki, mikko.lepo@jyvaskyla.fi

Heli-Maija Voutilainen, p. 014 266 4348, museotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunki, heli-maija.voutilainen@jyvaskyla.fi

 

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991) ovat molemmat arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.