Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kosteusturvalliset ja pitkäikäiset rakenneratkaisut – Ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuuden parantamisen vaikutukset rakenteiden toimintaan

Ilmoittaudu nyt Modernin arkkitehtuurin korjauskurssille osoitteessa alvaraalto.fi/mak. 15.4.2024 lähiopetukseen Alvar Aallon -ateljeessa Helsingissä mahtuu 30 ensimmäistä! Esityksiä voi seurata myös etänä.

Mahdollistavatko uudet teknologiat rakennusten pitkäikäisemmän käytön? Kuinka säilyttää moderni rakennuskanta aktiivikäytössä ilman purku-uhkaa? 15.4.2024 MAK-kurssilla käsitellään sekä julkisen rakentamisen että asuntorakentamisen kohteita, painopiste on korjausrakentamisessa. Tutkittua tietoa on tarjolla mm. eri materiaalien – myös luonnon ja perinteisesti käytettyjen – energiatehokkuudesta, kosteuskapasiteetista, palon kestävyydestä, yms. ominaisuuksista aina mikrobiologisiin ympäristövaikutuksiin asti. Tuloksia on jo sovellettu uusiin rakentamisohjeisiin ja suosituksiin, joita käydään läpi päivän aikana.

Päivän pääkouluttaja on palkittu rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen yliopistosta, joka on työskennellyt johtamansa tutkimusryhmän kanssa 30 vuotta. Kansainvälisesti arvostettu rakennusfysiikan tutkimusryhmä palkittiin syksyllä 2023 yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. ”Olemme tälläkin hetkellä pioneereja, kun selvitämme mm. yläpohjan puhalluseristeiden, kuten lasivillan suuren ilmanläpäisevyyden vaikutuksia. Rakenteessa syntyvistä ilmanvirtauksista aiheutuu lämpöhävikkiä jopa yli 50 %. Haluamme tuoda esiin uusia ratkaisuja sekä uusia materiaalivaihtoehtoja. Tulokset on tarkoitus viedä uusiin ohjeisiin ja standardeihin”, kertoo Juha Vinha.

Muutama poiminta kurssipäivän ajankohtaisista teemoista: ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuuden vaikutus rakenteiden kosteustekniseen toimintaan, rakenteiden toimintavarmuuden ja vikasietoisuuden parantamisen keinot – suomalainen homemalli ja homeindeksin laskenta ja rakenteiden korjaamisen ja lisäeristämisen periaatteet (Uusien RIL 250-2020 ja RIL 107-2022 mukaiset rakenteiden toteutustavat).

Case-esimerkeissä perehdytään mm. nykysuositusten mukaisiin korjausperiaatteisin Aallon rakennuksissa (Teemu Tuomi, arkkitehti SAFA) sekä luonnonmukaisten materiaalien käyttöön rakentamisessa (Mikael Westermarck, arkkitehti, Tampereen yliopisto). Kurssin osallistujat voivat tuoda mukaan keskusteluun omia kysymyksiään ja käytännön ongelmia.

”Innovoimme parhaillaan tutkimusryhmässä uusia kasvi- ja savipohjaisia tuotteita, esimerkkinä sekoittamalla savea perinteiseen kutterinlastuun. Tutkimuksen alla on muun muassa, voiko kipsilevyn korvata vastaavalla savipohjaisella levyllä tai savirappauksella. Savipohjaisilla tuotteilla on hyvä palonkesto, kosteuskapasiteetti ja ääneneristävyys”, kertoo Juha Vinha. Lisää tutkittua tietoa mm. eri materiaalien ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista 15.4. kurssilla.

Kenelle? Rakentamisen ja suunnittelun ammattilaiset, asiantuntijat ja käyttäjät (arkkitehdit, insinöörit, rakennuttajat, kiinteistöjen omistajat, kuntien/kaupunkien valvontaviranomaiset, rakennustutkijat, jne.).

Aika: 15.4.2024 10:00–17:30
Paikka: Alvar Aallon ateljee, Tiilimäki 20, Helsinki

Ilmoittautuminen: alvaraalto.fi/mak 8.4.2024 mennessä

Osallistumismaksu:
Lähiosallistuminen 160,00€ +alv 24% (sis. alv 24% 198,40€)
Etäosallistuminen 80,00€ +alv 24% (sis alv 24% 99,20€)

Osallistumismaksu sisältää asiantuntijaluennot, opetusmateriaalin ja lähiopetuksessa kevyen tarjoilun kurssipäivänä (lounas ja kahvitarjoilut).

Lisätiedot:
Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tapahtumaviestintä, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

 

Kuva: Säynätsalon kunnantalo (1949–1952). Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.