Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Arkkitehti, FM Jonas Malmberg esitelmöi Paimion tuberkuloosiparantolan historiasta Alvar Aalto -museossa perjantaina 11.3. klo 16.30. Malmberg toimii myös keskusteluoppaana klo 14–18.

Paimion tuberkuloosiparantolan suunnittelu ja valmistuminen vuonna 1933 nosti nuoren Alvar Aallon maailmanmaineeseen ja modernismin eturintamaan.

Jonas Malmberg

Suomeen rakennettiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä lukuisia uusia tuberkuloosiparantoloita keskieurooppalaisten esikuvien innoittamana. Kun tuberkuloosi saatiin nujerrettua lääketieteen keinoin, ryhdyttiin parantoloita muuttamaan vähitellen yleisiksi sairaaloiksi.  Myös Paimion parantola saneerattiin 1970–80-luvuilla. Nykyaikaisen sairaanhoidon tarpeet ja syrjäinen sijainti ovat asettaneet parantolat jälleen uuden vaiheen eteen. Viimeinen potilasosasto poistui Paimion parantolasta kesäkuussa 2015.

Alvar Aalto -säätiön rakennusperintö-yksikössä työskentelevä Jonas Malmberg on perehtynyt Paimion parantolan historiaan. Malmbergin luento on osa Paimion parantola. Ilmaa, valoa ja terveellisyyttä -näyttelyn oheistapahtumia.

Nyt on hyvä tilaisuus kysyä arkkitehdiltä vaikkapa rakennussuojelusta! Vapaa pääsy!

PAIMION PARANTOLA
Ilmaa, valoa ja terveellisyyttä
12.2.–10.4.2016
Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi