Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto-veckan som hölls i Pemar och Åbo sista veckan i augusti levde upp till förväntningarna med ett mångsidigt program. De vackra soliga dagarna lockade mer publik än väntat till evenemanget: programmet som byggts upp runt arkitektur, formgivning och konst samlade tusentals besökare till de två städerna där man ordnade cirka fyrtio olika evenemang under veckan.

Den tredje Alvar Aalto-veckan omfattade ett kulturspäckat program för alla åldrar. Bland de mest populära evenemangen i Pemar var Aika valossa-dansföreställningarna, som var nästan slutsålda. Även rundturen Suljettujen ovien takana vid Pemar sanatorium som ordnades särskilt för evenemanget lockade många besökare. I Åbo intresserade de guidade rundturerna Turun arkkitehtuuria ala- ja ylämäkeen, där man fick bekanta sig med stadens historia och arkitektur från nya synvinklar. Även utställningen Turun Messut 1929 ja 2029 och stadsbibliotekets utställning Aalto, Bryggman ja funktionalismi besöktes av många intresserade. Möbelfabriken a-factory i S:t Karins öppnade också sina dörrar för att visa besökare hur Arteks möbler tillverkas och hur mycket manuellt arbete som verksamheten omfattar än idag.

Alvar Aalto-veckan och dess teman öppnade till aktuell diskussion om den byggda miljön i bägge städer. Arkitekturens betydelse i städernas tillväxt var starkt framme i diskussionerna under Europaforumet. Den unika byggnadshelheten och miljön vid Pemar sanatorium samt dess tillhörande kulturhistoria fick mer synlighet än vanligt under veckan. Alvar Aalto-veckan erbjöd även nya infallsvinklar till att iaktta den egna livs- och verksamhetsmiljön: ett särskilt omnämnande bör ges till stadsorienteringsevenemanget Street-O i Åbo, som delade ut en särskild publikation om Alvar Aalto till alla 111 deltagare.

”Alvar Aalto-veckan tog sin plats bland alla andra stadsevenemang i slutet av augusti. Jag tror att publiken också fick ett mer bestående intresse för både Alvar Aalto och arkitektur. Själv är jag särskilt glad över det mångsidiga programmet och det fina samarbetet med Pemar”, berättar stadsplaneringsdirektör vid Åbo stad Timo Hintsanen.

I Pemar nämner man särskilt det goda samarbetet med lokala aktörer. ”Vi är även mycket nöjda med att ha öppnat nya dörrar mot Åbo; en väl fungerande lösning var bl.a. bussturerna som ordnades mellan städerna under veckan. Med hjälp av dem fick vi programmet närmare Åboborna, som annars kunde ha haft det svårt att ta sig till evenemangen vid Pemar sanatorium”, berättar kulturombudsman vid Pemar stad Jouni Lehtiranta. Både i Pemar och Åbo är man glada över det lukrativa samarbetet mellan de två närliggande Alvar Aalto-städerna under Alvar Aalto-veckan.


Nästa års Alvar Aalto-vecka i Björneborg och Eura är ett ode till vardagens skönhet

Alvar Aalto-veckan 2020 ordnas 22–30.8 i Björneborg och Eura. Då kommer fokus att ligga på Alvar Aalto-byggnaden Villa Mairea i Norrmark i Björneborg samt flera byggnader i Kauttua i Eura, varav den kanske mest kända är Terassitalo. Veckans tema är Aalto arjessa (Aalto i vardagen).

”Alvar Aalto har designat byggnaderna i Björneborg och Eura specifikt för att bo i. I Kauttua hittar man även en bastu designad av Alvar och Aino Aalto. Under veckan får vi bekanta oss med dessa vardagliga miljöer, som än idag används som bostäder och bastur samt för inkvartering. Med de olika evenemangen under veckan vill vi särskilt föra fram hur både Aalto och design i allmänhet påverkar vår vardag”, berättar kulturdirektör vid Eura kommun Sirpa Wahlqvist.

 En omfattande helhet av evenemang planeras i både Björneborg och Eura. Lokala aktörer uppmuntras till att ta fram idéer för och ordna egna evenemang under temat Aalto i vardagen.

Veckan kommer att liva upp sensommaren i Björneborg och Eura med intressanta evenemang som får människor att se Alvar Aalto-sevärdheter på ett helt nytt sätt. Under veckan kommer vi att fokusera på Alvar Aalto och vardaglig arkitektur, men programmet kommer även att omfatta olika kulturupplevelser från konserter och matevenemang till rundturer för hela familjen. Tanken är att bygga upp en unik helhet tillsammans med lokala aktörer, beskriver kulturdirektör vid Björneborg stad Jyri Träskelin. Eura och Björneborg ansvarar för arrangemangen under evenemangsveckan, tillsammans med Alvar Aalto-stiftelsen och ett flertal samarbetsparter.

Alvar Aalto-veckan i augusti roterar turvis mellan Alvar Aalto-städerna runtom i Finland, med nätverkets årliga ordförandestad som värd. ”Det finaste med evenemanget är att veckan erbjuder en möjlighet att göra Aaltos arkitektur och formgivning samt Alvar Aalto-städernas nätverk mer känt bland allmänheten”, berättar Alvar Aalto-stiftelsens verkställande direktör Tommi Lindh.

Programmet för Alvar Aalto-veckan 2020 publiceras under våren på webbadressen www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko

Mer information:
Programchef Nina Heikkonen, Alvar Aalto-stiftelsen, nina.heikkonen@alvaraalto.fi
Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen, Åbo stad, timo.hintsanen@turku.fi
Kulturombudsman Jouni Lehtiranta, Pemar stad, jouni.lehtiranta@paimio.fi
Kulturdirektör Jyri Träskelin, Björneborg stad, jyri.traskelin@pori.fi
Kulturdirektör Sirpa Wahlqvist, Eura kommun, sirpa.wahlqvist@eura.fi

Foto: Magni Mundi / Rockphoto.