Siirry pääsisältöön

Kalenteri

”Minulla on aina mielessäni matka Italiaan.” Arkkitehti Alvar Aalto

Alvar Aalto -säätiön julkaisusarjan uusin osa esittelee Venetsian Suomen Paviljongin vuodelta 1956. Taidemesenaatti Maire Gullichsenin aloitteesta suunniteltu paviljonki pystytettiin Venetsian kansainvälisen taidebiennaaliin Suomen näyttelyosastoksi Giardini-puistoalueelle keväällä 1956.

Alvar Aallon suunnitelman mukaisesti paviljongin tuli olla siirrettävä, helposti purettava, varastoitava ja uudelleen koottava näyttelytila: ”Kuin teltta”, hän kuvaili. Kevytrakenteisen paviljongin seinät ja katto koostuivat puuelementeistä, jotka oli valmistettu Ahlströmin talotehtaalla Varkaudessa. Rakennuksen arkkitehtonisena ideana oli sinisten seinälamellien ja valkoisten kolmioiden muodostama kokonaisuus. Sisätilojen kattolyhdyt toivat tilaan luonnonvaloa ja mahdollistivat seinäpintojen jättämisen vapaaksi näyttelyripustuksille.

Alun perin tilapäiseksi rakennettu Suomen paviljonki seisoo edelleen samalla paikalla Venetsian biennaalialueella, ja on toiminut vuosikymmenten varrella mitä moninaisempien näyttelyjen foorumina. Rakennusta on kunnostettu italialaisten aloitteesta v. 1975-76,  suomalaisten arkkitehtiopiskelijoiden harjoitustyönä Panu Kailan johdolla 1993 sekä Gianni Talaminin johdolla 2012. Paviljonki on ainoa Alvar Aallon elinaikana toteutettu rakennus Italiassa ja sen säilyttäminen on Elissa Aallon sanoin: ”kunnianosoitus Alvar Aallolle ja muisto hänen suhteestaan Italiaan”.

Tämän vuoden Venetsian arkkitehtuuuribiennaalissa Aallon paviljonkiin katetaan Mind-Building -näyttely, joka esittelee suomalaista kirjastoarkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä. Seitsemäntoista esiteltävän kirjastorakennuksen joukossa loistavat myös Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1935 valmistunut Viipurin kirjasto ja sen onnistuneesti toteutettu restaurointityö sekä Aallon suunnitteleman Otaniemen Teknillisen korkeakoulun pääkirjastoon (1970) vuonna 2016 rakennettu Harald Herlin -oppimiskeskus, jonka suunnittelijoina ovat olleet arkkitehti Asmo Jaaksi ja sisustusarkkitehti Päivi Meuronen.

Paviljongin taustoja julkaisussa valottaa Alvar Aallon kirjoitus Arkkitehti-lehteen v. 1956 sekä Elissa Aallon teksti vuodelta 1987, jota kuvittavat piirustukset ja valokuvat Alvar Aalto -museon kokoelmista. Paviljongin viimeistä perusteellista restraurointihanketta valaisee Gianni Talaminin teksti. Kirjaa on myytävänä 16. kansainvälisen arkkitehtuuribiennaalin kirjakaupassa, Alvar Aalto -säätiön museokaupoissa Helsingissä ja Jyväskylässä sekä verkkokaupassa shop.alvaraalto.fi

Il padiglione finlandese alla biennale di Venezia, Venezia, Italia / The Finnish pavilion at the Venice Biennale, Venice, Italy Venetsian Suomen Paviljonki, Venetsia, Italia
Publisher Alvar Aalto Museum © Alvar Aalto Foundation
1st edition, Kirjapaino Kari Ky, Jyväskylä, Finland 2018