Makasiinikahvilassa, Ankkapurhan kulttuuripuistossa nähdään Alvar Aalto -viikolla valokuvataiteilija Timo Setälän näyttely Arkkitehtuuria?, joka on aiemmin ollut ollut esillä Galleria 68:ssa, Helsingissä.
Taiteilija kertoo näyttelystä ja sen taustasta seuraavaa:
”Vuonna 1997 pidin Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä näyttelyn Muotokuvia kotikaupungista. Näyttely koostui valokuvista kantakaupungin vanhoista taloista. Lähestyin taloja ikään kuin elollisina olentoina, persoonina ja tästä syystä nimitin teoksia muotokuviksi.
Muutama vuosi sitten tein Viron vesitornikerrostaloja käsittelevän valokuvakokonaisuuden. Kuvasin siihen kaikki Virossa olevat vesitornikerrostalot. En pyrkinyt tekemään tavanomaista arkkitehtuurikuvausta vaan ennemminkin kaivamaan esille näiden rakennusten outoa metafyysistä olemusta.
Nyt esillä oleva Arkkitehtuuria? on kolmas näyttely, jossa käsittelen rakennettua ympäristöä. Näyttelyn teokset ovat tavallaan suoraa jatkoa vesitornikerrostaloprojektille. Nyt kohteenani olleet rakennelmat eivät kuitenkaan välttämättä edusta arkkitehtuurina lainkaan. Olen kiinnittänyt huomioni sähkökaappeihin, tuuletustorneihin ja muihin vastaaviin objekteihin. Nämä rakennelmat ovat pääosin rujon ja sattumanvaraisen näköisiä. Kuitenkin ne määrittävät ympäristöä yllättävän vahvasti ja niiden vierellä heräävät myös kysymykset siitä, miten niitä on suunniteltu sekä miten ne päätyvät katukuvaan. Ovatko ne arkkitehtuuria?
Olen kuvannut tähän sarjaan kaupunkiympäristön “artefakteja” samanlaisella asenteella kuin rakennuksia aiemmissa kokonaisuuksissa. Teokseni ovat ikään kuin muotokuvia, esteettisiä tutkielmia näistä kummallisista rakennelmista. Teoksissani sähkökaapit ja vastaavat elementit nousevat pääosaan, ja vaikutelman niiden suuresta koosta olen aikaansaanut kuviin katsepisteen – kameran sijainnin – valinnalla. Kuviin muodostuvaa perspektiiviä ei ole muokattu jälkikäteen.”
Teokset ovat vuosilta 2019–2020.
Kuva: Runeberginkatu, pigmenttivedos, 54 x 40 cm. © Timo Setälä.