Kun Varsinais-Suomen tuberkuloosiparantola valmistui vuonna 1933, englantilainen Architectural Review esitteli sen välittömästi. Rakennuksesta tuli Alvar ja Aino Aallon kansainvälisen uran lähtölaukaus. Uusi humaani modernismi arkkitehtuurissa ja muotoilussa oli syntynyt.
Tuberkuloosi oli hengenvaarallinen sairaus. Aallot suunnittelivat paranemista edistävän rakennuksen, jonka arkkitehtuuri ja yksityiskohdat suunniteltiin potilaan hyvinvoinnin ehdoilla. Kalustusta ei tehty kylmästä teräksestä vaan puusta, elävästä luonnonmateriaalista. Potilashuoneiden rikkaat värit valittiin vuodepotilasta ajatellen. Yksityiskohdat kuten ovien painikkeet ja käsienpesualtaat suunniteltiin yhteistyössä lääkärien kanssa.
Rakennus sijoitettiin parantavaan mäntymetsään. Potilassiiven betonirakenteet olivat arkkitehtuurin erottamaton osa ja uutta insinööritaitoa parhaimmillaan.
Tuberkuloosin taltuttua parantola muutettiin tavalliseksi sairaalaksi. Se toimi hyvin viime vuosiin asti. Nyt sitä pidetään vanhentuneena sairaalatoiminnalle, joten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on laittanut sen myyntiin.
Paimion parantola ansaitsee ymmärtävän ja hyvän omistajan. Se on enemmän kuin nuorten arkkitehtien mestariteos; se on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan suuri saavutus. Se tarjoaa meidänkin ajallemme virikkeitä rakennusten kestävälle käytölle, ilmastonmuutoksen hillitsemiselle sekä terveen rakentamisen kehittämiselle.
Alkuperäiset huonekalut ja sisustukset ovat säilyneet, joten Paimio on ainutlaatuinen kokonaistaideteos.
Rakennustyyppinsä upeana edustajana kohde sopii monenlaiseen käyttöön. Uudet toiminnat tulee valita siten, että arkkitehtuuri sekä sisätilat ja kalusteet säilyvät. Rakennus pysyy kunnossa vain turvaamalla sille asiantunteva ja sitoutunut huoltohenkilökunta.
Paimion parantolan säilyttäminen jälkipolville on yhteinen asiamme. Säilyttämiseen tarvitaan avointa ja tehokasta yhteistyötä meidän kaikkien välillä!
Osoittakaa ystävällisesti tukenne allekirjoittamalla tämä vetoomus. Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan sairaanhoitopiirille ja uudelle omistajalle osoittamaan, että aktiivisessa uudessakin käytössä kunnioitetaan Alvar ja Aino Aallon arkkitehtuuria.
Aallon perinnön vaalimisesta vastaa Alvar Aalto -säätiö.