Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Vetoomus Alvar Aallon parantavan modernismin säilyttämiseksi

Kun Varsinais-Suomen tuberkuloosi­parantola valmistui vuonna 1933, englanti­lainen Architectural Review esitteli sen välittömästi. Rakennuksesta tuli Alvar ja Aino Aallon kansainvälisen uran lähtölaukaus. Uusi humaani modernismi arkkitehtuurissa ja muotoilussa oli syntynyt.

Tuberkuloosi oli hengenvaarallinen sairaus. Aallot suunnit­telivat paranemista edistävän rakennuksen, jonka arkkitehtuuri ja yksityiskohdat suunni­teltiin potilaan hyvinvoinnin ehdoilla. Kalustusta ei tehty kylmästä teräksestä vaan puusta, elävästä luonnonmateriaalista. Potilashuoneiden rikkaat värit valittiin vuodepotilasta ajatellen. Yksityiskohdat kuten ovien painikkeet ja käsienpesualtaat suunniteltiin yhteistyössä lääkärien kanssa.

Rakennus sijoitettiin parantavaan mäntymetsään. Potilassiiven betoni­rakenteet olivat arkkitehtuurin erottamaton osa ja uutta insinööritaitoa parhaimmillaan.

Tuberkuloosin taltuttua parantola muutettiin tavalliseksi sairaalaksi. Se toimi hyvin viime vuosiin asti.  Nyt sitä pidetään vanhentuneena sairaala­toiminnalle, joten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on laittanut sen myyntiin.

Paimion parantola ansaitsee ymmärtävän ja hyvän omistajan. Se on enemmän kuin nuorten arkkitehtien mestariteos; se on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan suuri saavutus. Se tarjoaa meidänkin ajallemme virikkeitä rakennus­ten kestävälle käytölle, ilmaston­muutoksen hillitsemiselle sekä terveen rakentamisen  kehittämiselle.

Alkuperäiset huonekalut ja sisustukset ovat säilyneet, joten Paimio on ainutlaatuinen kokonaistaideteos.

Rakennustyyppinsä upeana edustajana kohde sopii monen­laiseen käyttöön. Uudet toiminnat tulee valita siten, että arkkitehtuuri sekä sisätilat ja kalusteet säilyvät. Rakennus pysyy kunnossa vain turvaa­malla sille asiantunteva ja sitoutunut huolto­henkilökunta.

Paimion parantolan säilyttäminen jälkipolville on yhteinen asiamme. Säilyttämiseen tarvitaan avointa ja tehokasta yhteistyötä meidän kaikkien välillä!  

Osoittakaa ystävällisesti tukenne  allekirjoittamalla tämä vetoomus. Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan sairaanhoitopiirille ja uudelle omista­jalle osoittamaan, että aktiivisessa uudessakin käytössä kunnioitetaan Alvar ja Aino Aallon arkkitehtuuria.

Aallon perinnön vaalimisesta vastaa Alvar Aalto -säätiö.


Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Vetoomus

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet noin 2 500 henkilöä ja se luovutetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.2.2019.

Alvar Aalto -säätiön tietosuojakäytäntö löytyy tältä sivulta.

Kiitos kannatuksestanne!

 

Lisätietoja

Tiedustelut: paimio@alvaraalto.fi