Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Näin osallistut tapahtumaan turvallisesti

Seuraamme koronavirustilannetta tarkkaan ja noudatamme kaikissa toimissamme viranomaisten suosituksia. Päivitämme näitä ohjeita tarpeen mukaan.

Olet tervetullut tapahtumiin, jos tunnet olosi terveeksi. Jos olet sairas, jääthän kotiin, kunnes voit paremmin.

Pidetään etäisyyttä toisiimme

Ota tilaa itsellesi ja anna sitä toisille, kun liikut tapahtumissa, jonotat sisään tai käytät muita palveluita. Tapahtumiin otetaan sisään kerrallaan vain rajattu määrä vierailijoita. Tapahtumatiloissa pyritään ottamaan huomioon turvavälit ja väljyys esim. istuinpaikkojen suhteen.

Huolehdi hygieniasta

Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta, pese kädet ja käytä käsidesiä. Aivasta ja yski puhtaaseen nenäliinaan, hätätapauksessa hihaan

Pitääkö tapahtumissa käyttää maskia?

Seuraamme viranomaisten suositusta maskin käytöstä julkisissa tapahtumissa. Kasvomaskin avulla suojaat muita vierailijoita sekä itseäsi tartunnalta. Tuoreimmat tiedot maskisuosituksesta saat THL:n sivuilta.

Mitä jos sairastun tapahtuman jälkeen?

Olethan yhteydessä tapahtumanjärjestäjään, jos sairastut tapahtuman jälkeen ja epäilet olleesi sairas jo tapahtuman aikaan. Pyrimme kuitenkin tapahtumissamme huolelliseen hygieniaan, riittäviin turvaväleihin ja selkeään ohjeistukseen, jottei tartuntatapauksia pääsisi tapahtumaan.

Kuka on vastuussa tapahtumista?

Alvar Aalto -viikon tapahtumat ovat yksittäisten instituutioiden, yritysten ja luovien tekijöiden järjestämiä. Tapahtumista ja niiden turvallisuudesta vastaa aina kyseinen järjestäjä.

Näin järjestät tapahtuman turvallisesti Alvar Aalto -viikolla

Tässä lisätietoja tapahtumien järjestäjille turvallisista käytännöistä.

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan ei saa tulla oireisena. Vastuu terveydentilasta kuuluu tapahtuman osallistujalle. Tapahtumajärjestäjän on kuitenkin hyvä muistuttaa osallistujia asiasta ennen tapahtumaa ja tapahtuman aikana (nettisivut, sosiaalinen media, mahdollisen lipunoston yhteydessä, tapahtumaan saavuttaessa).

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Lähikontaktien välttämiseksi on hyvä varmistaa mahdollisuus ylläpitää turvavälejä. Henkilömäärä kannattaa rajata siten, että henkilöiden väliin jää vähintään 1–2 m.

Turvavälejä voi hallita tilassa esimerkiksi käyttäen sermejä tai pleksejä pöytien välissä. Lisäksi tapahtumahenkilökunta valvoo turvavälejä tarpeen mukaan. Työntekijöiden koulutukseen ja riittävään määrään kannattaa panostaa erityisesti poikkeustilan vuoksi.

Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja ihmisiä tulee muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Tapahtuma kannattaa aikatauluttaa niin, että sisääntulossa tai tapahtumasta poistuttaessa ei synny ruuhkia, sisäänkäyntejä ja poistumisreittejä järjestetään mahdollisimman paljon ja niihin varataan riittävästi tilaa. Ruoka-, juoma-, ja wc-jonotukset järjestetään niin, että niissä noudatetaan turvavälejä

Myynti

Suositellaan, että tapahtuman ruokamyyntituotteet ovat valmiiksi pakattuja ja/tai helposti myytäviä takeaway-tuotteita.

Maksaminen

Vältetään mahdollisuuksien mukaan käteisen rahan käyttöä. Jos tilaisuudessa on paikan päällä maksamista, on suositeltavaa, että vieraat käyttävät maksutapoina korttimaksua ja lähimaksua, mobiilimaksamista ym. kontaktittomia maksutapoja. Maksupäätteitä puhdistetaan ja desinfioidaan tehostetusti.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja.

Sisäänkäyntien ja poistumisreittien yhteyteen on hyvä lisätä käsidesipisteitä, sekä järjestää mahdollisuuksien mukaan käsipesupisteitä, jotka on varustettu kertakäyttöisillä paperisilla käsipyyhkeillä.

 

Siivous

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta ja saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Siivouksessa tulee kiinnittää erityishuomiota kosketuspintoihin, kuten ovenkahvat, erilaisten tasojen pinnat, valokatkaisijat ja hanat. Tapahtumassa on suositeltavaa välttää yhteisten tietokoneiden tai päätteiden käyttöä.

Tartunnat ja altistuminen

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaaville lääkäreille.

Jos tilaisuuteen osallistuneella todetaan koronavirustartunta:

  • Selvitetään, onko tapahtunut altistumisia (esim. lipunostajien tiedoista tai muuten kerätyistä nimistä ja yhteystiedoista (perustuu vapaaehtoisuuteen ja GDPR:n )
  • Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi asettaa altistuneet tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Viestintä

Viestintään ennen, tapahtuman aikana ja sen jälkeen tulisi kiinnittää erityishuomiota, jotta tapahtumaan osallistujat tuntisivat olonsa turvalliseksi. mm. mahdollisista erityisohjeista liittyen esim. maskin käyttöön, olisi hyvä ilmoittaa eri viestintäkanavissa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

Tapahtuman peruminen

Jos joudut jostain syystä peruuttamaan tapahtumasi, ilmoitathan siitä meille, niin päivitämme tiedon Alvar Aalto -viikon viralliseen ohjelmaan.

Yhteystiedot:

Mira Caselius
Tuottaja
040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi