1.–4.2. vietetään valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä. Tapahtuman teema ”Hyvässä tilassa” kiinnittää huomiota laadukkaan suunnittelun merkitykseen rakennetussa arkiympäristössämme. 3. helmikuuta liputetaan Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Nyt kolmatta vuotta peräkkäin sisäministeriön suosittama liputuspäivä on kansainvälisesti arkkitehtina ja muotoilijana tunnetun Alvar Aallon (s. 1898) syntymäpäivä. Hänen puolisonsa, Aino Aallon (s. 1894), syntymästä tuli 25. tammikuuta puolestaan kuluneeksi 130 vuotta.
Helmikuun alussa vietettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tarkoituksena on vahvistaa rakennetun ympäristön käyttäjien ja toimijoiden välistä vuoropuhelua. Tapahtuma avaa uusia näkökulmia rakennettuun ja muotoiltuun ympäristöömme ja tuo esiin hyvän suunnittelun merkitystä jokapäiväisessä elämässämme. Valtakunnallisessa ohjelmistossa on tänä vuonna mukana yli 50 tapahtumaa ja ohjelmaa järjestetään myös Alvar Aalto -kaupungeissa Helsingistä Rovaniemelle. Mukana on mm. näyttelyjä, opastettuja kierroksia, työpajoja, seminaareja ja erilaisia eristyksiä eri puolilla Suomea.
Rovaniemellä järjestetään Aallon Rovaniemi -työpajapäivä, juhlitaan lumitaideteosnäyttelyn avajaisia ja vietetään Alvar Aallon ja arkkitehtuurin päivää Lappia-talossa. Seinäjoella voi tutustua teatterin kulissien takaiseen elämään Elämää Aallon teatterissa -kierroksella ja Noormarkussa pääsee tutustumaan opastetuille kierroksille Villa Maireaan. Järvenpäässä saa maistiaisia tulevasta Sävelten arkkitehtuuria -näyttelystä, joka kertoo säveltäjä Joonas Kokkosen kodista Villa Kokkosesta. Rakennukseen voi tutustua myös virtuaalinäyttelyn avulla. Kotkan Sunilassa voi kuunnella arkkitehti Karola Sahin luentoa Kultakellosta älyvaippaan – muotoilun mahdollisuuksia. Tammisaaren pyöritetään Lasten arkkitehtitoimistoa Villa Skeppetissä ja suunnitellaan unelmien taloja.
Jyväskylässä pääsee osallistumaan Elina Brotheruksen näyttelyopastukselle. Aalto2-museokeskuksessa vietetään Aallosta punkkiin -tapahtumapäivää Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2.2024. Ohjelmassa on Aalto-museon perusnäyttelyn Aalto – työ ja elämä -opastus ja Keksi kalusteet -pienoismallityöpaja sekä paljon muita tapahtumia. Oulussa puolestaan lanseerataan oppilaiden oma tuotesarja ja Turussa tutustutaan puuarkkitehtuuriin Bryggman-seminaarissa ja muotoilukasvatukseen Taiteen talolla. Helsingissä voi nauttia DocPoint-festivaalin valkokankaalle tuomista kaupunkisuunnitteluun ja asukasyhteisöihin liittyvistä elokuvista. ArkMuoto 2024-päätapahtuma on siirretty laajamittaisten lakkojen vuoksi toukokuulle. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lähempänä tapahtuman uutta ajankohtaa.
Tutustu koko ArkMuoto2024-ohjelmatarjontaan täällä.
ArkMuoto-kuvahaaste pyrkii houkuttelemaan laajaa yleisöä tarkastelemaan omaa rakennettua ja muotoiltua ympäristöään uusin silmin. Haaste kehottaa pohtimaan, millaisessa tilassa on hyvä olla ja onko omassa arkiympäristössä sellaisia rakennuksia tai tiloja, jotka synnyttävät iloa. Kuvahaaste löytyy tunnuksella #hyvässätilassa. Lue lisää kuvahaasteesta täältä.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Yhteistyöpäällikkö Mari Forsberg
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi
Mirkka Vidgrén
Viestintäpäällikkö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi