Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Det är tredje gången som Alvar Aalto-veckan ordnas och i år ordnas den i två Alvar Aalto-städer, i Pemar och i Åbo 23.8–1.9.2019.

 

Alvar Aalto-veckan är ett levande stadsevenemang som är öppet för alla och vars teman genomsyras av arkitektur, design och konst. Under evenemangsveckan kommer vi att kunna se och höra olika teman under guidade rundturer, utställningar, föreläsningar och under de mest överraskande evenemang, allt i en tvärkonstnärlig anda.

I Åbo fokuserar evenemangen givetvis på Alvar Aalto och Erik Bryggman samt på deras produktion, som utgör själva sinnebilden för modern arkitektur. De utställningar, föreställningar och guidade stadsrundturer som byggs upp kring detta ämne kommer att leda deltagarna till funktionalismens rötter. En milstolpe är bl.a. de samtida arkitekternas gemensamma arbete, det berömda förverkligandet av Åbomässan 1929, som fick mycket uppmärksamhet.

I Pemar är det möjligt att leva sig in i bl.a. dansföreställningen Aika Valossa, Tid i ljuset, som uppförs i 1920–1930-talets fantastiska funkisarkitektur i Pemars sanatorium. I elektricitetsmuseet kan besökarna ta del av utställningen om ljus i sanatoriet och få veta mer om de belysningslösningar som genomfördes i Pemars sanatorium. Under veckan är det också möjligt att uppleva miljön ute i naturen i och med att orienteringsevenemanget Street O kastar sig in i regionens landskap.

Alvar Aalto-veckan roterar turvis mellan Alvar Aalto-städerna runtom i Finland och värden är nätverkets årliga ordförandestad. ”Tanken om ett evenemang föddes under Alvar Aalto-städernas första verksamhetsår när vi funderade på hur nätverket skulle kunna bli synligt också för de stadsbor som inte deltar i de egentliga expertträffarna”, berättar Alvar Aalto-stiftelsens vd Tommi Lindh.

”Evenemanget gör nätverket av Alvar Aalto-städer och deras verksamhet synliga för allmänheten. Det bästa med Alvar Aalto-veckan är att dess program lockar stora mänger människor och de deltar i de variationsrika evenemangen som det finns flera tiotals av”, gläder sig Lindh.

Det kommer alltså att också i år att bli en späckad evenemangsmix. Programmet publiceras på adressen: www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko

För arrangemangen under evenemangsveckan ansvarar Pemars och Åbo städer tillsammans med Alvar Aalto-stiftelsen och ett stort antal samarbetsparter.

Mer information:
Alvar Aalto-stiftelsen
Programchef Nina Heikkonen
tfn 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi