Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aallon ateljeen näyttelyssä tutustutaan Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen kansainvälisen 2011–12 Wood Program -koulutusohjelman opiskelijoiden kilpailuehdotuksiin. Kilpailun aiheena oli uusi savusauna Aallon suunnitteleman Muuratsalon koetalon tontille. Näyttelyssä nähdään yhteensä 18 suunnitelmaa uudeksi saunaksi. Suunnitelmat esitellään planssein ja pienoismallein.

Koe. 2011–12 Wood Program

Projektin lähtökohtana oli suunnitella laadukas puurakennus joka myös kommentoi suomalaista savusaunaperinnettä. Muuratsalon koetalon Aallon suunnittelema savusauna on ollut töiden innoittajana.

Koulutusohjelmaan kuuluu voittaneen kilpailuehdotuksen toteuttaminen kokeellisena puurakennuksena. Opiskelijoiden töistä valittiin joulukuussa 2011 yksi ehdotus, Koe, toteutettavaksi saunaksi. Tällä hetkellä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa sauna Muuratsalon koetalon tontille.

Jyväskylän lähellä sijaitseva Muuratsalon koetalo (1952–54) oli Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila. Koetaloa suunnitellessaan Aalto tutki huolellisesti rakennuksen sijoittumista maastoon. Päijänteen maisemaan sijoittuvaan kokonaisuuteen kuului jo luonnosvaiheessa päärakennuksen lisäksi rantasauna sekä matalan poukaman ja kalliorannan tuntumaan sijoitetut vene- ja uimalaituri. Suhde ympäröivään luontoon on erityisen tärkeä tässä Aallon merkittävimpiin kuuluvassa työssä.

Alkuperäinen Aallon hirsirakenteinen savusauna piirrettiin 1953–54 ja se rakennettiin luonnonkivien päälle. Sauna on luonteva yhdistelmä kansanomaista rakennusperinnettä ja Aallolle ominaista joustavaa suunnittelua.

Experimenting with Tradition

A New Savusauna for Muuratsalo

23.3.–18.5.2012

Alvar Aallon ateljee, Tiilimäki 20, Helsinki

Näyttelyyn voi tutustua ateljeen opastetun arkkitehtuurikierroksen yhteydessä.

Aukioloajat ja pääsymaksut

Vierailutiedustelut: riihitie@alvaraalto.fi

Lisätietoja: Mia Hipeli, mia.hipeli@alvaraalto.fi

Projektin blogi: https://blogs.aalto.fi/smokesauna/