Alvar Aallon ateljee

Alvar Aallon ateljee

Alvar Aalto suunnitteli Munkkiniemen Tiilimäki 20:ssa sijaitsevan rakennuksen omaksi arkkitehtitoimistokseen 1955. Suurten toimeksiantojen takia toimisto tarvitsi lisää työtilaa. Rakennus on kävelymatkan päässä Aallon omasta talosta, jossa toimisto aiemmin sijaitsi. Aallon ateljee kuuluu Aallon 50 -luvun rakennusten parhaimmistoon.

Rakennuksen muurimainen, valkoiseksi slammattu, suljettu massa kätkee sisäpihaansa amfiteatterimaisen puutarhan. Sen liuskekiviaskelmilla toimiston väki saattoi istuskella, kuunnella esitelmiä tai katsella valkoiseen muuriin heijastettuja diaesityksiä.

Kaareva ateljee on rakennuksen päätila. Näkymä avautuu sisäpihalle. Ateljeen korkeaan tiiliseinään kiinnitetyt vaakarimat mahdollistivat piirustusten esittelyn. Takaseinää verhoavat yläikkunoihin saakka ulottuvat köynnöskasvit, seinän eteen on ripustettu Aallon suunnittelemien valaisimien prototyyppejä. Neuvottelutilan vino erkkeri kattoikkunoineen luo mainiot edellytykset pienoismallien ja piirustusten katseluun.

Rakennus on suunniteltu arkkitehtitoimiston käyttöön. Toisessa kerroksessa on kapearunkoinen piirustussali. Luonnonvalo kiertää salissa kauniisti korkeiden ikkunanauhojen kautta. Rakennusta laajennettiin 1962-63 rakentamalla sisäpihan korkean muurin taakse henkilökunnan ruokasali, "Taverna", sekä toisen kerroksen toimistohuone.

Alvar Aalto johti arkkitehtitoimistoaan kuolemaansa, vuoteen 1976, saakka. Tämän jälkeen toimisto jatkoi Aallon vaimon, arkkitehti Elissa Aallon johdolla vuoteen 1994. Alvar Aalto -säätiön haltuun rakennus siirtyi 1984. Tänään rakennuksessa toimivat Alvar Aalto -säätiö ja Alvar Aalto -akatemia sekä Alvar Aalto -museon rakennusperintöosasto.

teksti: Hanni Sippo | kuva: Rauno Träskelin AAS

talossa toimivat

» Alvar Aalto -akatemia
» Alvar Aalto -museon rakennusperintöosasto
» Alvar Aalto -säätiö