Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Aalto2-museokeskus, nivelosa. Aalto2 Museum Centre, extension. Photo Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö, Alvar Aalto Foundation.

Aalto2-museokeskus on saanut Keski-Suomen rakennusinsinöörien ja – arkkitehtien (RIA ry) vuoden 2023 myöntämän esimerkillisen rakennushankkeen tunnustuksen. Tunnustus myönnettiin Alvar Aalto -museon peruskorjauksen ja laajennuksen onnistuneesta toteutuksesta. Palkinto jaettiin Jyväskylän rakennusmessujen (15.–17.3.2034) yhteydessä ja Alvar Aalto -säätiön puolesta sen vastaanottivat toimitusjohtaja Tommi Lindh ja yli-intendentti Katariina Pakoma.

Palkinnon jakoi RIA:n puheenjohtaja Timo Isoranta seuraavin sanoin: ”Keski-Suomen rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry nostaa vuosittain Jyväskylän Rakennusmessujen yhteydessä julkisuuteen valmistuneen merkittävän rakennushankkeen Keski-Suomen alueelta. Huomionosoitus on myönnetty vuodesta 1982 alkaen. Tänä vuonna yhdistyksen muodostama raati on valinnut vuonna 2023 valmistuneen uudiskohteen teemalla merkittävän rakennuskohteen modernisointi ja toiminnallisuuden parantaminen alkuperäistä kunnioittaen. Palkittava kohde on Alvar Aalto -museon peruskorjaus ja laajennus Aalto2. Alvar Aalto -museo on vuonna 1973 valmistunut Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelema museorakennus. Peruskorjauksen yhteydessä Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo yhdistettiin museokeskukseksi rakennusten väliin rakennetulla uudisosalla. Rakennus on Museoviraston suojelema, kulttuurihistoriallinen rakennus, joka asetti työlle omat haasteensa. Alkuperäinen tunnelma rakennuksessa on saatu säilytettyä ja valoisa nivelosa yhdistää rakennukset hienosti yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Rakentamisen korkea laatu on saatu hienosti toteutettua kohteessa.”

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on ilahtunut tunnustuksesta. ”Palkinto on hyvä esimerkki siitä, kuinka pitkäjänteisellä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella voidaan luoda viihtyisiä ja käytännöllisiä tiloja, joissa yhdistyvät sekä Aallon arkkitehtuuriperinnön säilyttäminen että museoiden ja yleisöjen toiminnallisiin tarpeisiin vastaaminen. Konkreettinen osoitus tässä onnistumisesta on myös Aalto2:n saama laaja kiinnostus ja suosio yleisön parissa, sillä museokeskuksessa vieraili sen avautumisvuonna toukokuusta joulukuuhun 2023 yhteensä 42 150 kävijää”, kertoo Lindh tyytyväisenä.

Alvar Aalto -museon ja jo aiemmin toteutetun Keski-Suomen museon peruskorjauksen sekä uudisosan suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto A-Konsultit, pääsuunnittelijoinaan arkkitehdit Jyrki Iso-Aho ja Minna Vuorenpää. Hankkeen urakoinnista on vastannut Rakennusliike U. Lipsanen Oy, vastaava työnjohtajanaan Sauli Partti.

Aalto2-museokeskus on arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtauspaikka Jyväskylässä. Vieraile Aalto2-museokeskuksen verkkosivuilla: aalto2.museum


Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

KUVAT:
Palkinnonjakotilaisuus Jyväskylän rakennusmessuilla 15.3.2024. Kuva © Keski-Suomen rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry.

Aalto2-museokeskus, nivelosa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.