Nyt kymmenettä kertaa vietettävä Arkkitehtuurin päivä kutsuu päivän juhlintaan mukaan muotoilun. Alojen toimijat yhdessä esittävät kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme ja muotoilijamme, akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivää arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi.
Arkkitehtuurin ja muotoilun merkitys hyvinvointivaltiomme ja Suomen maakuvan rakentajina on keskeinen. Suomalaiset arvot – demokratia, sivistys, rauha ja luonto – ilmenevät arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Näille jokaisen suomalaisen päivittäiseen elämään vaikuttaville taiteenaloille halutaan nyt oma liputuspäivä.
Yksitoista arkkitehtuuri- ja muotoiluorganisaatiota hakevat 3. päivälle helmikuuta Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivän statusta vapaaehtoisena liputuspäivänä. Esitys jätetään sisäministeri Maria Ohisalolle 3.2.2021.
Akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivää on jo pitkään vietetty arkkitehtuurin kentällä Arkkitehtuurin päivänä. Helsingin designpääkaupunkivuonna 2012 järjestettyä ensimmäistä tapahtumaa juhlittiin arkkitehtuurin ja muotoilun päivänä, ja nyt yhdessä muotoilutoimijoiden kanssa päivä laajennetaan taas juhlistamaan arkkitehtuuria ja muotoilua yhdessä.
Kaikkia alojen toimijoita kehotetaankin tulevana helmikuun 3. päivänä liputtamaan sisäministeriön liputusohjeita noudattaen aamukahdeksasta auringonlaskuun (Helsingissä kello 16.39, Oulussa 16.06). Liputtaa voi myös virtuaalisesti lisäämällä juhlaviikon ajaksi Facebook-profiilikuvaansa Arkkitehtuurin ja muotoilun liputus -kehyksen.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivää 2021 juhlistetaan verkkotapahtumilla
Perinteiseen tapaan päivää juhlistetaan myös kaikille avoimilla tapahtumilla. Tänä vuonna virtuaalisesti järjestettävissä tapahtumissa yhdistyy arkkitehtuuri ja muotoilu.
Kenties maailman hienointa yksityistä Aalto-muotoilukokoelmaa esittelevään Jyväskylän Alvar Aalto -museon Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä –näyttelyyn pääsee Aallon syntymäpäivänä virtuaaliselle kuraattorien kierrokselle. Yli-intendentti Katariina Pakoma ja museoamanuenssi Mari Murtoniemi esittelevät videokierroksella omia suosikkejaan keräilijä Pertti Männistön ainutlaatuisesta ja monipuolisesta kokoelmasta. Kierrokselle voi osallistua 3.2. itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Esittely on suomenkielinen, ja siihen tullaan myöhemmin sisällyttämään englanninkielinen tekstitys. Lue lisää Kuraattorien helmet -kierroksesta.
Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus A&DO järjestää 3.2. kello 13–15 “Architecture and design learning” -miniwebinaariin. Webinaarissa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen ajankohtaisia näkymiä avataan keynote-puheenvuoron ja case-esimerkkien kautta. Pääpuhujina ovat Fiona MacDonald ja Matthew Springett, jotka tuovat museopedagogiset terveiset Lontoon Designmuseosta ja kertovat kaksikon perustamasta, palkitusta MATT+FIONA-hankkeesta. Lue lisää A&DO-webinaarista ja ilmoittaudu mukaan!
Koko arkkitehtuurin ja muotoilun juhlaviikon ajan sosiaalisessa mediassa on käynnissä valokuvahaaste, joka kutsuu juhlistamaan omaa arkiympäristöään ja elämään iloa tuovia arkkitehtuurin ja muotoilun yksityiskohtia. Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa tunnisteella #arkdesignjuhla löytyvään kaikille avoimeen kuvahaasteeseen sisältyy erillinen koululaisten sarja, jossa ilahduttavimman kuvan lähettänyt luokka palkitaan kirjapalkinnolla. Koulusarjassa käytetään lisäksi tunnistetta #munkoulussa. Lue lisää kuvahaasteesta.
Alvar Aalto -säätiön, Arkkitehtuurimuseon, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n yhdessä järjestämää Arkkitehtuurin päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien. Nyt mukaan on kutsuttu myös Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Rakennustietosäätiö RTS sekä muotoilun toimijat Ornamo, Designmuseo, Sisustusarkkitehdit SIO ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Archinfo
Viestintäpäällikkö Miina Jutila
miina.jutila@archinfo.fi
Tuottaja
Sini Parikka
sini.parikka@archinfo.fi
#arkdesignjuhla #arkdesignliputus
Kuva: Amos Rex, Helsinki 2018, JKMM Arkkitehdit Oy. Kuva Mika Huisman / Decopic.