Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kuvataiteilija Liisa Robertsin elokuva Mikä Aika on Viipurissa? (What´s the time in Vyborg?) esitetään Alvar Aalto -museon Bio Alpissa torstaina 11.9.2014 klo 17 alkaen.

Mikä Aika on Viipurissa? sai venäläisen ensi-iltansa 13.10.2005 Viipurin Alvar Aalto -kirjastossa. Elokuvan pop-up elokuvateatterin suunnitteli arkkitehti A.M. Schver. Kuva: Alexander Burov

Mikä Aika on Viipurissa? sai venäläisen ensi-iltansa 13.10.2005 Viipurin Alvar Aalto -kirjastossa. Elokuvan pop-up elokuvateatterin suunnitteli arkkitehti A.M. Schver. Kuva: Alexander Burov

Filmin tarina kietoutuu Alvar Aallon Viipuriin suunnitteleman kirjastorakennuksen ympärille. Rakennuksen restaurointiprosessi on antanut lähtökohdan purkaa auki historiallisia merkityksiä suhteessa aikaan ja paikkaan. Mitä ovat menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus – mikä on niiden välinen yhteys? Miten kertomukset kiinnittyvät ja nivoutuvat tiettyyn paikkaan? Miten ne kerrostuvat, ja millaisia tulkintoja ne saavat aikaan yksilöllisellä ja yhteisöllisellä tasolla?

Elokuva on syntynyt Liisa Robertsin Viipurissa vuosina 2000-2005 toteuttaman monialaisen projektin myötä. Roberts kutsui työskentelyyn mukaan paikallisia nuoria ja lopulta projektiin valikoitui kuusi viipurilaista nuorta naista, jotka tutkivat omaa suhdettaan kotikaupunkiinsa kerronnan keinoin. Prosessin myötä syntyi mm. sanomalehtikirjoituksia ja uutislähetyksiä paikallisessa mediassa sekä tutkimusprojekti kirjaston neuvostorestauroinnin suunnittelijan, arkkitehti Aleksandr Shverin kanssa. Lisäksi työskentelyn tuloksena syntyi kiertokävelyjä Viipurissa, installaatioita Berliinissä ja Helsingissä sekä elokuva Mikä Aika on Viipurissa?.

Filmin kesto on noin puolitoista tuntia. Tapahtuman järjestää Alvar Aalto -museo yhteistyössä Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitoksen kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mitä Aika on Viipurissa? -elokuvan teko alkoi käsikirjoitustyöpajalla 2011 Viipurissa. Kuva: Boris Nikandrov

Mikä Aika on Viipurissa? -elokuvan teko alkoi 2001 nuorten käsikirjoitustyöpajalla Viipurissa. Kuva: Boris Nikandrov

Ennakkotiedoista poiketen taiteilija Liisa Roberts ei ole itse paikalla.

Näyttely ”W.W.W.” Viipurin Alvar Aalto -kirjasto esillä museon Galleriassa 14.9. saakka.

Alvar Aalto -museo
Avoinna ti-su klo 11-18
Alvar Aallon katu 7
40600 Jyväskylä
puh. 014 266 7113
museum@alvaraalto.fi