Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aallon arkkitehtuuri Jyväskylässä pääsee jälleen kansainväliselle estradille, kun valokuvaaja Janne Tuunasen näyttely Alvar Aalto´s Jyväskylä on esillä New Yorkissa toukokuussa 2022.

Pitkään ulkomailla työskennellyt ja asunut valokuvaaja Janne Tuunanen on kotoisin Jyväskylästä, joten Aallon arkkitehtuuri on hänelle tuttua jo lapsuudesta. Maailmalla liikuttuaan hän kuitenkin katsoi kotikaupunkiaan uusin silmin.

”Kun pandemia alkoi vuonna 2020, oleskelin vanhempieni luona Jyväskylässä muutamia kuukausia. Pyöräilin paljon eri puolilla kaupunkia, ja silloin jotenkin havahduin siihen, miten paljon Jyväskylässä onkaan Aallon arkkitehtuuria”, Tuunanen kertoo. ”Yksi lempipaikkojani pysähtyä oli nurmikkoalue yliopistokampuksen urheilukentän luona. Katselin ympäröiviä rakennuksia, ja siinä alkoi itää ajatus Aalto-projektista. Halusin perehtyä vähän syvällisemmin sellaiseen puoleen vanhasta kotikaupungistani mitä olin aikaisemmin pitänyt jotenkin itsestään selvänä.”

Jyväskylässä ja sen lähiympäristössä on runsaasti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia hänen uransa eri vuosikymmeniltä. Tuunanen aloitti Aalto-aiheen parissa heinäkuussa 2020, ja kuvat syntyivät seuraavien kolmen kuukauden kuluessa.  Millä tavoin sarjassa mukana olevat kohteet valikoituivat?

”Kuvasin useissa Aallon rakennuksissa, mutta yritin hakea nimenomaan uusia näkökulmia. Kaikista rakennuksista en sellaisia tavoittanut, sillä Aaltoa on jo kuvattu niin paljon. Omaan lopulliseen sarjaani valitsin kokonaisuuden, joka toimii yhtenäisenä sarjana ja antaa samalla hyvän yleiskäsityksen Jyväskylän kohteista.”

Tuunasen kuvat erottuvat maailman Aalto-kuvien joukossa juuri omaperäisten kuvakulmiensa ja sommitelmiensa ansiosta. Miten kuvausprojekti vaikutti mielikuvaan Aallon arkkitehtuurista?

”Kaikki kohteet olivat omalla tavallaan mielenkiintoisia. Keski-Suomen museon vanha luentosali pysäytti jo ovella, se oli tosi makee. Uimahallilla sain olla aikaisin aamulla ennen kuin se aukesi, ja oli hienoa saada kokea niin iso tila kaikessa rauhassa. Yliopistolla oli muitakin todella upeita paikkoja, esimerkiksi päärakennuksen portaikko, johon tulee kattoikkunoista hieno valo. Kuva rakentuu niin, että vietän tilassa ensin aikaa, kuljeskelen ja etsin kuvakulmaa. Joskus se löytyykin tilan ulkopuolelta. Sitten kun oivallus tulee, lopullinen kuva syntyy helposti.”

”Ehkä kaikkein eniten ihastelin sitä, miten innovatiivisesti Aalto käytti eri materiaaleja. Tiilen ja puun yhteensovittaminen, erilaiset kaarevat muodot…monissa paikoissa tiilet olivat keskenään erikokoisia ja vähän erilaatuisia, niistä tuli hienoa pintaa. Muuramen kirkossa ilahdutti vahva olemus, joka syntyi holvikaarten ja pilarien ja ympäröivän muurin yhdistelmästä, se oli todella suureellinen. Myös rakennusten sisustus teki vaikutuksen, kaikki oli niin loppuun ajateltua, niin uimahallin kahviossa kuin yliopiston aulassakin.”

Tuunasen Aalto-sarja on myös puheenvuoro aikaa kestävän arkkitehtuurin puolesta


”Yksi keskeinen lähtökohta projektissa oli uudelleentutustuminen omaan kotikaupunkiin. Muutin pois aika nuorena, ja kun tulin pitkästä aikaa käymään Jyväskylässä, kaikki automarketit ja ketjuravintolat tuntuivat vähän surullisilta. Halusin omilla kuvillani tuoda kaupungin hienoa kulttuurihistoriaa esille, ja erityisesti Aallon arkkitehtuurilla on siinä suuri merkitys: koen että se on iso kansainvälinen vetonaula. Jos kuvani koskettavat myös jyväskyläläisiä niin olen siitä iloinen.”

Janne Tuunasen näyttely Alvar Aalto´s Jyväskylä on esillä 10.-20.5.2022 New Yorkissa Suomen pääkonsulaatissa. Näyttely on osa tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettävää New Yorkin NYCxDESIGN-festivaalia. Ensiesityksen jälkeen näyttely lähtee kiertämään ja nähdään syksystä eteenpäin eri näyttelypaikoissa Yhdysvalloissa, osana Team Finland -verkoston laajempaa osavaltioyhteistyötä.

Valokuvaaja Janne Tuunasta Haastatteli Alvar Aalto -museon intendentti Mari Murtoniemi.

Lue lisää näyttelystä NYCxDESIGN-festivaalin sivuilta sekä Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön sivuilta. 

Valokuvat © Janne Tuunanen
1. Skyline
2. The Museum of Central Finland