Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Maanantaina yleisölle avattu The Iconic Houses -verkkosivusto esittelee kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittäviä 1900-luvun moderneja asuinrakennuksia ympäri maailman. Sivuston helppokäyttöinen kartta mahdollistaa yli sataan arkkitehtuurikohteeseen tutustumisen ja niiden paikantamisen. Alvar Aalto -museo on ollut alusta asti mukana sivuston suunnittelussa ja toteutuksessa museon johtajan Susanna Petterssonin johdolla. Aallon kohteista sivustolla esitellään muun muussa  Alvar Aallon kotitalo, Muuratsalon koetalo ja Maison Louis Carré.

”Hanke syntyi tarpeesta tehdä yhteistyötä ympäri maailmaa toimivien modernien talomuseoiden kanssa. The Iconic Houses -sivuston tarkoituksena on hyödyntää alan ammattilaisten osaamista ja kasvattaa kansainvälistä tietoisuutta näistä upeista kohteista”, sanoo Pettersson.

Hollannin Van Schijndel Housen johtaja, arkkitehtuurihistorioitsija Natascha Drabbe on hankkeen perustajajäsen. Viiden naisen työryhmään Drabben ja Petterssonin lisäksi kuuluvat Villa Tugendhatin johtaja Iveta Cerna, Los Angelesissa sijaitsevan Schindler Housen johtaja Kimberli Meyer ja Frank Lloyd Wrightin suunnitteleman Fallingwaterin johtaja Lynda S. Waggoner. Toiminnasta vastaa Alankomaihin perustettu Iconic Houses Foundation.

Erityisesti Drabben pitkäjänteinen työ aineistonkeruun parissa loi pohjan laajalle verkkosivustolle ja karttasovellukselle, jonka avulla matkailun suunnitteleminen on arkkitehtuurin ja muotoilun ystävälle entistä helpompaa.

”Koskaan aikaisemmin käytössä ei ole ollut vastaavanlaista sovellusta, joka olisi auttanut ihmisiä löytämään nämä ainutlaatuiset kohteet yhtä kattavasti ja vaivattomasti”, kertoo Drabbe.

Verkkosivustolle on kuratoitu tällä hetkellä sata kohdetta ja uusia rakennuksia on jo jonossa. Sivustolle valittujen kohteiden kriteerit ovat tiukat ja mukaan pääsevät merkittävimmät ja mielenkiintoisimmat rakennukset. Aallon kohteiden lisäksi sivustolta löytyvät muun muussa Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa sijaitseva Frank Lloyd Wrightin Fallingwater ja Unesco-kohteena tunnettu Mies van der Rohen Villa Tugendhat. Joukkoon on mahtunut myös vähemmän tunnettuja helmiä, kuten Sri Lankalla sijaitseva Geoffrey Bawan Colombo residenssi, jossa vierailijat voivat halutessaan myös yöpyä.

The Iconic Houses -verkkosivustosta on pian luvassa myös sovellus iPhonen ja iPadin käyttäjille.

Sivusto löytyy osoitteesta www.iconichouses.org

Ruutukaappauksia pressimateriaalisivulla.

Lisätietoja:

johtaja Susanna Pettersson, susanna.pettersson@alvaraalto.fi,
puh. +358 40 7360 699, Alvar Aalto -säätiö/ Alvar Aalto -museo

tuottaja Tomi Summanen, tomi.summanen@alvaraalto.fi,
puh. +358 44 555 7337, Alvar Aalto -museo

Työryhmä:

Natascha Drabbe – Johtaja, Mart van Schijndel Foundation / Van Schijndel House, Utrecht, Netherlands
Iveta Černá – Johtaja, Villa Tugendhat, Brno, Czech Republic

Kimberli Meyer – Johtaja, MAK Center, Los Angeles, at the Schindler House,

West Hollywood, CA, USA

Susanna Pettersson – Johtaja, Alvar Aalto Foundation / Alvar Aalto Museum,

Helsinki and Jyväskylä, Finland

Lynda Waggoner – Johtaja, Fallingwater, Mill Run, USA

 

ICONIC HOUSES NETWORK kiittää lähettiläitään: Aaron Betsky Director of the

Cincinnati Art Museum, director of the 11th Venice Architecture Biennale 2008 (USA). Jean-Louis Cohen

Professor, Architecture Theoretician (France/USA). Kenneth Frampton Architect, critic, historian and the

Ware Professor of Architecture at the Graduate School of Architecture, Planning and Preservation at Columbia University New York (USA). Wessel de Jonge Co-founder of DOCOMOMO international (Netherlands).Mateo Kries, director Vitra Design Museum (Germany). Glen Murcutt, Architect, 2002 PritzkerArchitecture Prize Winner (Australia). Raymond Neutra Son of famed architect Richard Neutra (USA).Richard Meier Architect, 1984 Pritzker Architecture Prize Winner (USA).