Siirry pääsisältöön

Kalenteri

MaxMin-logo-vaaka

Kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin MAXIMAL I MINIMAL ohjelma on varmistunut. Elokuussa järjestettävässä muotoilu- ja arkkitehtuuritapahtumassa kuullaan kahdentoista tämän hetken ajankohtaisimman muotoilijan sekä valmistajan ajatuksia suunnittelutyön laadusta ja vastuusta. Suomalaisten muotoiluopiskelijoiden ja tapahtuman puhujien yhteistyöprojektista syntynyt näyttely saa ensi-iltansa designseminaarissa.

Muotoilualan ammattilaiset ja opiskelijat kokoontuvat 27.–28.8.2016 kahdeksatta kertaa Alvar Aalto -designseminaariin Jyväskylään. Vuosien saatossa tapahtumalle on muodostunut tärkeä tehtävä ajankohtaisen ja kriittisen kansainvälisen muotoilukeskustelun herättäjänä.

Tämän vuoden MAXIMAL I MINIMAL -teema on puheenvuoro laadukkaan muotoilun puolesta. Tapahtuman puheenjohtaja Simo Heikkilä haastaa osallistujat ja kaksitoista puhujaa pohtimaan suunnittelutyössä tehtäviä valintoja ja valintojen kestävyyttä.

”Maksimaalinen ja minimaalinen ovat sanoja, jotka kuuluvat jokaisen muotoilijan sanavarastoon tai vähintäänkin vaikuttavat heidän työnsä taustalla. Päivittäisessä työssään muotoilijan on tehtävä valintoja kahden vaihtoehdon välillä: sopisiko toimeksiantoon minimaalisuus, vai olisiko tämä oiva tilaisuus kokeilla jotain maksimaalista? Onko suunnittelussani yhä sijaa taiteelle, vai annanko periksi kaupallisuudelle ja vau-vaikutuksen tavoittelulle? Onko suunnittelemallani tuotteella pitkä elinkaari vai tuleeko siitä vain lisää hankalasti käsiteltävää jätettä? Työskentelenkö globaalisti vai paikallisesti, maksimaalisella vai minimaalisella tavalla?” Heikkilä pohtii.

”Kritiikkini osuu usein sellaista muotoilua kohtaan, jossa lyhytnäköisesti ja kestämättömästi haetaan vain maksimaalista näkyvyyttä. Kaikki seminaariin kutsumani puhujat pyrkivät omassa työssään tinkimättömään laatuun. Minulle laatu tarkoittaa teknistä, taiteellista ja ekologisesti kestävää”, jatkaa Heikkilä.

Lavalle nousevat Milano Design Award 2016 -voittaja Hans Lensvelt, Suomessa ensimmäistä kertaa luennoiva japanilainen valaistusguru Kaoru Mende ja taidokkaasta puuosaamisesta tunnetun Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio. Mukana ovat myös Jonas Bohlin, Richard Hutten, Jouko Järvisalo, Max Lamb, Cecilie Manz, Päivi Meuronen ja Aimo Katajamäki sekä Fien Muller ja Hannes Van Severen.

Tapahtuman päänäyttelyssä loistavat suomalaisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosten opiskelijat. Kevään aikana tapahtuman puhujat ja opiskelijaryhmät ovat työstäneet yhdessä heille annetun suunnittelutehtävän pohjalta prototyyppejä. Tehtävänantona on ollut suunnitella vapaasti lattialla seisova tornimainen elementti, joka aktiivisesti säilyttää suunnittelijansa valitseman kirjallisuuden. Yhteistyönä syntyneet kiehtovat aikaansaannokset haastavat ja mullistavat muun muassa perinteistä tapaamme ajatella kirjahyllyä.

Tapahtuman tuottaa Alvar Aalto -säätiö. Pääyhteistyökumppanina toimii Jyväskylän kaupunki.

Alvar Aalto -designseminaarin kotisivut:
www.alvaraaltodesignseminar.fi

Lisätietoa tapahtumasta:
tuottaja Nina Heikkonen
Alvar Aalto -säätiö
designseminar(at)alvaraalto.fi
puh. +358 44 5001257

Mediatiedustelut ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Annukka Pakarinen
Alvar Aalto -säätiö
annukka.pakarinen(at)alvaraalto.fi
puh. +358 50 3810143

Akkreditoituminen:
press(at)alvaraalto.fi