Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon, Teatterimuseon ja toimintaterapian ammattilaisten yhteistyönä toteutettu Säätöä-menetelmäopas julkaistaan maanantaina 7.12.2015. Oppaan avulla museot ja muut kulttuurilaitokset voivat paremmin huomioida asiakkaansa, joiden kulttuurikokemusta aistisäätelyvaikeudet hankaloittavat.

Roll over -hankkeen myötä syntynyt menetelmäopas tarjoaa työkaluja ja uusia toimintamalleja aistisäätelyn vaikeuksien huomioimiseksi museoissa ja kulttuurilaitoksissa. Opas sisältää myös kattavan tietopaketin aistisäätelyn vaikeuksista, laajan käsitesanaston ja linkkilistan teemaan liittyen. Tälle kohderyhmälle suunnattuja hankkeita ei ole Suomessa aiemmin juuri tehty.

Hankkeessa vierailtiin kuudessa museossa pääkaupunkiseudulla, mutta kokemukset ovat yleistettävissä lähes kaikille museoille. Monissa museoissa on mietitty tarkkaan erityisryhmien vierailuja ja otettu huomioon niihin liittyviä yksityiskohtia. Aistisäätelyn vaikeuksia moni museo ei kuitenkaan tunnista.

Aistisäätelyn vaikeuksia omaavia ihmisiä on paljon, nykytutkimuksen mukaan jopa noin joka kuudes saattaa kokea arjessaan aistisäätelyn vaikeuksia. Toisilla se ei juuri haittaa heidän toimintakykyään, mutta joillekin tämä ominaisuus on rajoite. Aistitiedon käsittelyn pulmat voivat hankaloittaa tai estää sosiaalisten suhteiden muodostumista, uusien taitojen oppimista ja osallistumista esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin.

Menetelmäoppaan kokonaisuudesta vastaavat Alvar Aalto -museon tuottaja Mari Forsberg, Teatterimuseon teatteripedagogi Milla Kortemaa sekä toimintaterapeutit Tuula Vuokkomaa ja Kirsi Lindedahl.

”Hankkeen onnistumista auttoi museoammattilaisten ja toimintaterapeuttien tiivis yhteistyö sekä aistisäätelyvaikeuksien kanssa elävistä ihmisistä koostuva innostunut kokemusasiantuntijajoukko”, kertoo Alvar Aalto -museon tuottaja Mari Forsberg.

”Oppaan ajatuksena on palvella koko museon henkilökuntaa. Ensisijaisesti sitä tarvitsevat työssään ainakin museoiden näyttelysuunnittelijat ja yleisötyötä tekevät”, jatkaa Forsberg.

Roll over -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama. Teatterimuseo julkaisee menetelmäoppaan yhteistyössä Alvar Aalto -museon kanssa.

Säätöä-menetelmäoppaan julkaisutilaisuus pidetään Teatterimuseolla maanantaina 7.12.2015 klo 12–15. Lämpimästi tervetuloa!

Säätöä-menetelmäopas luettavissa tästä:

 

Voit ladata oppaan omalle koneellesi suoraan tästä linkistä: Säätöä-menetelmäopas.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -museon tuottaja Mari Forsberg, puh. 050 3251 909, mari.forsberg(at)alvaraalto.fi