Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon kevätnäyttely juhlistaa Alvar Aallon nimeä kantavan kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon voittajia.

 

Näyttelyn avajaisia vietetään Alvar Aallon syntymäpäivänä, 3. helmikuuta 2019.

Alvar Aallon suunnittelema mitali perustettiin vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan myöntää elossa olevalle henkilölle, joka on ansioitunut merkittävällä tavalla luovan arkkitehtuurin alalla sekä jatkanut Aallon perintöä kestävän ja ihmisläheisen suunnittelun muodossa. Palkinnon historiassa korostuu ajaton periaate arkkitehtuurista yhteiskunnallisena työkaluna ja sosiaalisten suhteiden lujittajana.

Näyttely esittelee Alvar Aalto -mitalin voittajat perustamisvuodesta tähän päivään saakka. Mitalistit edustavat kattavaa läpileikkausta arkkitehtuurissa tapahtuneista kehityslinjoista ja tyylisuuntauksista. Palkinnon historian aikana mitalilla on palkittu ansioituneen ja tinkimättömän uran tehneitä arkkitehteja, mutta myös hiljattain kansainväliselle kentälle nousseita tekijöitä. Alvar Aalto -mitalilla on 50 vuoden saatossa palkittu ansioituneita arkkitehteja 10 eri maasta.

”Useat mitalisteista ovat olleet melko tuntemattomia mitalin saadessaan, mutta ovat sen jälkeen tulleet huomioiduiksi Pritzker-palkinnolla, jota pidetään arkkitehtuurin korkea-arvoisimpana palkintona. Alvar Aalto -mitali on toisin sanoen tuonut esiin uusia osaajia ja siivittänyt suunnittelijoiden uraa edelleen”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aalto -mitalisteihin kuuluu mm. kuuluisasta Sydneyn oopperatalosta tunnettu tanskalainen Jørn Utzon sekä yhdysvaltalainen Steven Holl, joka on Helsingin keskustassa sijaitsevan nykytaiteen museo Kiasman suunnittelija. Tuorein Alvar Aalto -mitalisti, kiinalainen Zhang Ke puolestaan tunnetaan kestävästä arkkitehtuuristaan ja ekologista työskentelytavoistaan, jotka linkittyvät paikalliseen kulttuuriin ja ympäristöön, rakennusten yhteisöllistä näkökulmaa unohtamatta. Lisäksi näyttelyssä sijansa saavat Alvar Aalto, Hakon Ahlberg, James Stirling, Tadao Ando, Alvaro Siza, Glenn Murcutt, Rogelio Salmona, Tegnestuen Vandkunsten, Paulo David sekä Fuesanta Nieto & Enrique Sobejano.

”Ansaitulla paikallaan esillä on myös alkuperäinen Alvar Aalto -mitali, jonka presidentti Urho Kekkonen ojensi Alvar Aallolle vuonna 1967”, mainitsee Lindh. Näyttelyssä on esillä myös video mitalin valmistusprosessista, jossa arkkitehti Heikki Hyytiäinen kertoo mitalin suunnittelusta.

Mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhdessä Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurimuseo.

Mitalisteihin ja heidän töihinsä voi tutustua myös täällä.

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelmisto ladattavissa pdf-tiedostona täältä: Alvar Aalto mitali -näyttelyn oheisohjelma

Lisätietoja: Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Alvar Aalto -mitali 3.2.−5.5.2019
Alvar Aalto -museon Galleriassa
www.alvaraalto.fi

Valokuva:
Lasten taide- ja kulttuurikeskus Micro Yuan´er, Peking 2012-2014, suunnittelija Zhang Ke.
Kuva: Wang Zilling 
© ZAO / standardarchiteture.