Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Hedonisternas bakgård II, 110x170cm, olja på duk, 2022.

Vuoden 2022 Maire Gullichsenin palkinto myönnetään kuvataiteilija Erik Creutzigerille, joka tunnetaan esittävistä, koloristisista maalauksistaan. Maire Gullichsenin palkinto jaetaan nyt 10. kertaa. Taidepalkinnon arvo on 10 000 euroa.

Palkintolautakunta kirjoittaa palkitsemisperusteissaan seuraavaa: Erik Creutzigerin maalaukset ovat vastustamattomia siksi, että niistä puuttuu kamppailu katsojan kanssa. Creutziger ei provosoi katsojaa eikä opeta meille mitään, vaan maalaukset näyttävät syntyneen itsestään. Tällä pyyteettömyydellä on maalaustaiteen traditiossa kunniakkaat perinteet. Wassily Kandinsky kutsui sitä sisäiseksi välttämättömyydeksi. Häntä ennen käsitettä olivat käyttäneet Richard Wagner ja Leo Tolstoi ja hänen jälkeensä sitä käyttivät muun muassa Arnold Schönberg, Heinrich Wölfflin ja Oswald Spengler. Modernismin jälkeen termi sisäinen välttämättömyys on käsittämättömistä syistä heitetty romukoppaan, mistä Maire Gullichsen -palkintojury on kaivanut sen esiin vaaliakseen sitä valintojensa keskeisenä kriteerinä.

Sisäiseen välttämättömyyteen liittyy Creutzigerin maalauksissa maalauksellisuuden ehtojen osaava kunnioittaminen. Creutziger hajottaa muodon aineellisuuden koloristisuuden hyväksi, mutta se ei johda hänen töissään kuva-aiheen abstrahoitumiseen, vaan maisemalliseen tai avaruudelliseen kuvallisuuteen. Hahmot, eläimet ja ihmiset, sulautuvat ympäröivään tilaan tuoden mieleen kiinalaiset tussimaalaukset. Ääriviivat liudentuvat ja kaikesta tulee värin avulla yhtä. Tasapainottaessaan figuureja värin kanssa Creutziger osoittaa taidokkuutta, joka on nykytaiteessa käynyt harvinaiseksi.”

Maire Gullichsenin palkinto myönnetään ensisijaisesti nuorelle taiteen alan ammattilaiselle noin joka toinen vuosi. Palkintoa ei voi hakea, vaan monialainen tuomaristo valitsee palkinnonsaajan taiteellisen ilmaisun, näyttely- ja ateljeekäyntien sekä taiteilijan kanssa käymiensä keskusteluiden perusteella.

Erik Creutziger kertoo maalaustensa tunnelman perustuvan useimmiten omiin kokemuksiinsa.  ”Ammennan maalauksiini muistiini tallentuneita välähdyksiä, jotka ovat syntyneet esimerkiksi matkoilla tai vaikkapa kävelyretkillä. Nähdyn ja koetun yhdistäminen fantasiamaailmaan on mielestäni kiehtovaa”, hän sanoo. Creutziger osallistuu seuraavaksi Reality and imagination -ryhmänäyttelyyn The Museum of New Art:issa, Pärnussa huhtikuussa 2023.

Lisätietoa taiteilijasta ja hänen teoksistaan täällä.
Instagram: @erik.creutziger

Erik Creutziger. Kuva Lasse Palmu.

Erik Creutziger. Kuva Lasse Palmu.

 

Erik Creutziger (s. 1982) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2007 ja Kuvataideakatemiasta 2013. Hän on Taidemaalariliiton, Kuvasto ry:n ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen. Taiteilijan teoksia on muun muassa Helsingin taidemuseon, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n, Pro Artibus -säätiön sekä Nykytaiteen museo Kiasman Seppo Fräntin

kokoelmissa. Creutzigerille on myönnetty Grönqvistska stiftelsen palkinto 2020, William Thuring -nimikkopalkinto 2019 ja Stina Krookin säätiön palkinto vuonna 2015.


Maire Gullichsenin 80-vuotisjuhlarahasto
on perustettu vuonna 1988, taiteen mesenaattina tunnetun Maire Gullichsenin (1907–1990) syntymäpäivän yhteydessä Alvar Aalto -säätiön oheen. Vuoden 2022 Maire Gullichsen -palkintolautakuntaan ovat kuuluneet Leif Jakobsson (puheenjohtaja), Johanna Gullichsen, Kirsi Gullichsen, Harry Alanen, Leena Kuumola ja Silja Rantanen.

Aiemmin palkinto on myönnetty Pekka Sassille (2020), Inka Kivalolle (2018), Vesa-Pekka Rannikolle (2007), Sandra Kantaselle (2005), Nathalie Lahdenmäelle (2002), Mari Rantaselle (1997), Marjatta Ojalle (1993), Tor Arnelle (1991) ja Pekka Pitkäselle (1987).


Lisätietoja:

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Leif Jakobsson
jakobsson.leifverner@gmail.com
puh. 0440 304 099

Palkintolautakunnan sihteeri Mari Forsberg
mari.forsberg@alvaraalto.fi
puh. 045 679 0920

Taiteilija Erik Creutziger
erik.creutziger@gmail.com
puh. 040 702 4048


Haastattelupyynnöt ja mediakuvat: 

Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén, Alvar Aalto -säätiö
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
puh. 040 168 5142