Siirry pääsisältöön

Kalenteri

 

Jyväskylän museot ottavat kevään ja kesän mittaan osaa Suomen Kotiseutuliiton Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmakokonaisuuteen Rakkaudesta kotiseutuun. Museoiden osuus, Kaikki kotona, kannustaa miettimään, mitä koti merkitsee sinulle? Kaikki kotona huipentuu Kotiseutupäivien yhteydessä Kävelykadulla 11.8.2017 pidettävään Jyväskylän museot on the move -tapahtumaan.

22.–25.3. vietettävien Jyväskylän päivien yhteydessä museot julkistavat virallisesti yhteisen Kaikki kotona facebook-sivun, jonne päivitetään teeman mukaisesti koti-aiheisia sisältöjä ja tapahtumia Jyväskylän museoissa. Kaikki kotona -tempaukseen osallistuu Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo, Keski-Suomen museon käsityöläismuseot ja Heiskan taiteilijakoti, Alvar Aalto -museo, Suomen Ilmavoimamuseo sekä Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus.

Museot ovat täynnä koteihin liittyviä esineitä, tarinoita ja tietoja, kun niitä tarkastelee sillä silmällä. Mutta mistä kotisi muodostuu? Keitä kotonasi asuu? Mikä on kotisi rakkain esine? Milloin kaikki ovat kotona? Mikä on sinun kotiseutuasi?

Muistoja kodissa herätellään ja kerätään museoissa eri tavoin. Suomen käsityön museo järjestää muisteluillan kotikäsitöistä 29.3. ja museon perusnäyttelyissä voi tutustua kotikäsitöiden muuttumiseen. Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa voi tutustua 1800-luvun lopun jyväskyläläisten käsityöläisten elämään. Heiskan taiteilijakodin opastetuilla kierroksilla kuullaan tarinoita Heiskan taiteilijaperheen vaiheista. Jyväskylän taidemuseossa pääsee sukeltamaan Oravien perheen kotiin 1960-luvulta. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus kattaa niin opiskelijoiden kuin eläinten kodit – luontomuseon näyttelystä voit etsiä mäyrän makuuhuoneen, kyyn kolosen tai vaikkapa lintujen lukaalit ja Soihdun näyttelyssä tutustutaan yliopiston historiaan. Yliopiston alueelle nousee kevään aikana myös opiskelijakoteja eri aikakausilta. Alvar Aalto -museossa voi kevään aikana pohtia kotia lasten silmien korkeudelta näyttelyssä Lasten mittakaava ja vaikkapa tutustua Aallon suunnittelemiin koteihin perusnäyttelyn pienoismallien äärellä. Suomen Ilmavoimamuseoon nousee näyttely Kotona Luonetilla, joka kertoo Tikkakoskella sijaitsevan Luonetjärven lentokentän historiaa.

Elokuussa Jyväskylässä järjestettävä kotiseutupäivät ovat Jyväskylän kaupungin itsenäisyyden juhlavuoden päätapahtuma. Tapahtuman pääjärjestäjä on Jyväskylän kaupunki yhdessä Kotiseutuliiton ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Perjantaina 11.8. Jyväskylän museot esittelevät toimintaansa Kotiseututorilla Kävelykadulla ja tarjoavat ilmaisia yleisöopastuksia, kaverikierroksia ja muuta liikuttavaa kotoaan poissaoleville! Askartele oma hyrrä Keski-Suomen museon opeilla, tule maalaamaan Jyväskylän taidemuseon avoimeen pajaan, rakentele yhteistä kaupunkia Alvar Aalto -museon kanssa, tee pehmeä graffiti Suomen käsityön museon neuvomana tai tutustu hyönteishotellien tekoon yhdessä Luontomuseon kanssa. Tai tule vaan jututtamaan museoiden henkilökuntaa ja tutustumaan museoiden tarjontaan! Päivän aikana pidetään myös useita ilmaisopastuksia museoissa.

Linkki Kaikki kotona -facebook-sivulle: www.facebook.com/kaikkikotonamuseoissa/

 

Lisätietoja:

Alvar Aalto -museo
museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela(at)alvaraalto.fi

Suomen käsityön museo
amanuenssi Sari Koskinen
puh. 050 413 9051
sari.k.koskinen(at)jkl.fi