Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon ja Artekin kiertävä yhteisnäyttely JAKKARA 60 – STOOL 60 BY ALVAR AALTO avaa Alvar Aallon ateljeen näyttelykevään. 80-vuotiasta jakkaraa ja sen historiaa esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 13.3.–21.4.2013.

Kuva: Jakkara 60. Artekin kokoelma/ Alvar Aalto -museo

Kuva: Jakkara 60. Kolmio, Artekin kokoelma/ Alvar Aalto -museo

Näyttelyssä yhdistyy vanha ja uusi monipuoliseksi kokonaisuudeksi; jakkaran historian ja valmistusprosessin ohessa näyttelyssä esitellään juhlavuoden kunniaksi uudet värit saanut Aalto-jakkara. Värit on löydetty Aallon suunnitteleman Paimion parantolan (19281933) sävyistä.

Jakkaran tuotekehitys kesti aikanaan useita vuosia. Alvar Aalto kokeili ahkerasti erilaisia teknisiä ratkaisuja yhdessä Korhosen huonekalutehtaan työntekijöiden kanssa. Tuotekehityksen tuloksena syntyi kuuluisa L-jalkarakenne. Erityisesti massiivipuun taivutus oli täysin uutta.

Yleisölle jakkara esiteltiin ensi kerran Wood Only -näyttelyssä Lontoossa marraskuussa 1933. Vuosikymmenten saatossa jakkarasta on nähty useita eri versiota, mutta sen yksinkertainen ja askeettinen, huolella suunniteltu muotokieli on pysynyt alusta asti samana. Yhä edelleen Aallon kolmijalkainen pinottava jakkara on funktionaalinen käyttötuote, jota näkee niin julkisissa tiloissa kuin kodeissakin.

JAKKARA 60 – STOOL 60 BY ALVAR AALTO -näyttely on ollut aiemmin esillä Kölnin huonekalumessujen yhteydessä Saksassa tammikuussa 2013.

Laajempi, Alvar Aalto -museon omiin kokoelmiin pohjautuva ’Jakkara tekee historiaa’ -näyttely avautuu toukokuussa Alvar Aalto -museon galleriassa, Jyväskylässä.

JAKKARA 60 – STOOL 60 BY ALVAR AALTO
13.3.–21.4.2013
Alvar Aallon ateljee, Tiilimäki 20, Helsinki

Näyttely on esillä yleisölle opastetun kierroksen aikana ti-la klo 11.30–12.30 tai erikseen sovittuna ajankohtana.

Lehdistökuvat
(Kuvat ovat salasanasuojattuja. Salasanan saa pyydettäessä Mari Murtoniemeltä, Tomi Summaselta tai Pia Poskiparralta etunimi.sukunimi@alvaraalto.fi)

Lisätietoja:

vt. johtaja, intendentti Kaarina Mikonranta, puh. 040 778 6190,
kaarina.mikonranta@alvaraalto.fi,
Alvar Aalto -museo

intendentti Mia Hipeli, puh. 0400 883 463,
mia.hipeli@alvaraalto.fi,
Alvar Aalto -museo