Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo juhlapäivän liputuksessa 3.2.2021. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Helmikuun 3. päivänä vietetään arkkitehtina ja muotoilijana tunnetun Alvar Aallon syntymäpäivää, joka laajenee ensi vuonna arkkitehtuurin ja muotoilun yhteiseksi, useamman päivän kestoiseksi tapahtumasarjaksi. Päivillä juhlistetaan arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä arjessamme ja juhlassamme.

3.–6.2.2022 vietettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien teemana on Kestokulttuuri. Tavoitteena on kiinnittää huomiota siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat parhaimmillaan ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä arjen ja juhlan ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Hyvällä suunnittelulla voimme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien aikana alojen toimijat järjestävät erilaisia yleisö- ja keskustelutilaisuuksia, työpajoja, verkkotapahtumia ja somekampanjoita eri puolilla Suomea. Tapahtumapäivien ohjelma julkistetaan 14. tammikuuta osoitteessa arkmuoto.fi. Tapahtumat on suunnattu arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneelle suurelle yleisölle.

Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä päätapahtumassa kuullaan eri alojen asiantuntijoiden välinen keskustelu kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksistä ja eroista sekä pohditaan, mitkä ovat kestävän suunnittelun esteitä tai hidasteita. Juhlavuutta tilaisuuteen luo Sisustusarkkitehdit SIO:n Vuoden sisustusarkkitehti -palkinnon julkistaminen. Tapahtuma striimataan.

Alvar Aallon syntymäpäiviä juhlitaan muun muassa Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla sekä kouluissa ympäri Suomen. Aiheen käsittelyä helpottaa kouluille suunniteltu kestokulttuuri-aiheinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen tehtäväpaketti. Vielä nuoremmille ympäristön kokijoille ja heidän vanhemmilleen suunnattu lastenvaunukierros tutustuttaa moniaistisesti Espoon Tapiolan arkkitehtuuriin, johon paneudutaan myös Arno Ruusuvuoren betonibrutalismia edustavissa kohteissa.

Tampereella vieraillaan Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuurikohteissa ja keskustellaan kierrätettyjen rakennusosien hyödyntämisestä nykyarkkitehtuurissa. Verkon välityksellä tutustutaan Raaseporissa ensi kesänä järjestettävään ensimmäiseen kierrätysasuntofestivaaliin. Erilaiset toimijat ja paikalliset yhdistykset ovat lähteneet innokkaasti mukaan toteuttamaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä: varmistuneita tapahtumia on jo lähes kaksikymmentä, ja ohjelma täydentyy edelleen.

Arkkitehtuurin ja muotoilun yhteinen juhlapäivä pilotoitiin helmikuussa 2021 ja samalla joukko arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioita teki esityksen Alvar Aallon syntymäpäivän 3. helmikuuta muodostamisesta valtakunnalliseksi arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi. Ehdotus on käsiteltävänä sisäministeriössä. Liputuspäivällä halutaan juhlistaa arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina, ja 3.2. kaikki asiasta innostuneet voivat nostaa lipun salkoon. Myös sosiaalisessa mediassa järjestetään virtuaaliliputus.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme. Tapahtumasta vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO.

 

Alvar Aalto -säätiön ohjelmaa Jyväskylässä

Säynätsalon kunnantalo
Parviaisentie 9

klo 10–14 Bongaa kestävää arkkitehtuuria
Arkkitehtuuriin ja muotoilun löytöretkityöpajoja lapsille. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä.

klo 14–18 Avoimet ovet
Tervetuloa katsomaan Säynätsalon kunnantalon opastusvideo ja tutustumaan omatoimisesti rakennukseen. Kunnantalon Alvar Aalto Shopista voit ostaa kestäviä ja kauniita designtuotteita.

klo 18–19 Säynätsalon kunnantalo osana maailman modernia kulttuuriperintöä”, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindhin luento kunnantalon valtuustosalissa.


Alvar Aalto -säätiön ohjelmaa Helsingissä

Alvar Aallon ateljee
Tiilimäki 20
Syntymäpäiväopastus Alvar Aallon ateljeessa 3.2.2022 klo 16.30–17.30

Juhlista 124-vuotiasta Alvar Aaltoa ateljeetalon vaikuttavissa puitteissa!  Oppaana Alvar Aalto -säätiön asiakaspalvelukoordinaattori Hanna Pärnä. Suomenkieliselle kierrokselle (kesto n. 60 min.) otetaan max 9 hlöä. Ilmoittautuminen verkkokaupan kautta aukeaa tammikuussa.


Alvar Aallon kotitalo
Riihitie 20
Konservaattorin kierros Alvar Aallon kotitalossa 3.2.2022 klo 15–15.45

Kierroksella pääset tutustumaan Alvar Aallon kotitalon korjaushistoriaan ja säilyttävän korjaamisen periaatteisiin kestokulttuurin näkökulmasta Alvar Aalto -säätiön konservaattorin, Susanna Pusan johdolla. Suomenkieliselle kierrokselle (kesto n. 45 min.) otetaan max 9 hlöä. Ilmoittautuminen verkkokaupan kautta aukeaa tammikuussa.

Päivittyvä ohjelma löytyy osoitteesta: arkmuoto.fi
Tilaisuuksien järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja suositukset.

#arkmuoto #kestokulttuuri

 

Lisätietoja:

Mari Forsberg
tuottaja, Alvar Aalto -säätiö
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Mirkka Vidgrén
viestintäpäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Miina Jutila
viestintäpäällikkö, Archinfo
puh. 040 585 4135
miina.jutila@archinfo.fi

 

Kuva: Alvar Aalto -museo juhlapäivän liputuksessa 3.2.2021. Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Tiedotetta on päivitetty 12.1.2022.