Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kuvataiteilija Elena Näsäsen (s.1968) näyttely Ohikulkija on esillä Alvar Aalto -museon Galleriassa 22.3.–5.5.2013. Videotaidetta ja valokuvaa yhdistelevä kokonaisuus esittelee palan Aallon tuotantoa toisin silmin katsottuna.

Elena Näsänen. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -museo.

Elena Näsänen. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -museo.

Yhtä lailla kun idean syntyminen teokseen, myös Alvar Aallon kohteiden käyttäminen kumpuaa pohjimmiltaan luultavasti lapsuudesta. Alvar Aalto on ollut vanhemmilleni yksi tärkeimpiä suomalaisia arkkitehtejä ja muotoilijoita. Meillä oli kotona useita Aallon suunnittelemia huonekaluja.

Näyttelyn alla tehdyssä haastattelussa Näsänen kertoo työskentelystään sekä Alvar Aalto -museossa ensiesityksensä saavasta Ohikulkija-teoksesta. Lue lisää Elenan haastattelusta (PDF).

Kansainvälisesti ja kotimaisesti tunnettu nykytaiteilija Elena Näsänen työskentelee elokuvan ja videoinstallaatioiden parissa.

Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja The Slade School of Fine Art:ssa Lontoossa. Töissään hän yhdistää elementtejä perinteisestä kerronnallisesta elokuvasta ja videoinstallaatiosta. Näsäsen teoksissa äänimaailma on tarkoin harkittu ja sen avulla videoteokset saavat lopullisen muotonsa.

Alvar Aalto -museon näyttelyssä saa ensi-iltansa Näsäsen uusin videoteos Ohikulkija. Teoksessa ulkomaalainen nainen kulkee Helsingin katuja etsien Alvar Aallon ikoniksi muodostuneita rakennuksia. Pyhiinvaelluksen kohteena ovat Finlandia-talo, Stora Enson pääkonttori, Aallon oma kotitalo sekä ateljee. Eleettömästi rakennettu teos vie hypnoottiselle matkalle päähenkilön sisäiseen maailmaan Aallon talojen luokse. Katsoja saa seurata ohikulkijan ja rakennusten välistä sanatonta kommunikointia. Pääosaa esittää japanilainen näyttelijä Yuko Takeda.

Elena Näsäsen Ohikulkija-videoteos (still-kuva), kuvassa Yuko Takeda.

Elena Näsäsen Ohikulkija-videoteos (still-kuva), kuvassa Yuko Takeda.

Näsäsen tuotantoa kotimaassa ja maailmalla

Elena Näsäsenyksi uusimmista videoteoksista The Spell (2011) oli esillä Helsingin Taidehallissa Suomen Taiteilijaseuran 117. vuosinäyttelyssä Taiteilijat 2012.

Näsäsen videotuotantoa kiertää jatkuvasti myös kansainvälisissä näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa. Näsäsen staattinen videoteos Vuori (2007) esitettiin Madridissa Contemporary New Media Audio-Visual Arts -festivaalilla joulukuun 2012 alussa.Vuori oli mukana KirsiMarja Metsähuoneen kuratoimassa suomalaisen videotaiteen koosteessa Madridin festivaalilla. Kooste näytettiin myös Madridin Suomi-Instituutissa.

Elena Näsäsen Australiassa kuvattu ympäristöekologinen western, videoteos Wasteland (2009) tulee tammikuussa 2013 esille Norjan Horteniin Preus Museumiin Bodies, Borders, Crossings -näyttelyyn, joka esittelee suomalaista valokuvaa ja videotaidetta. Leena-Maija Rossin ja Kari Soinion kuratoima Bodies, Borders, Crossings on Suomen New Yorkin instituutin sekä Suomen Ranskan instituutin kokoama kiertonäyttely, joka aloitti näyttelykierron 2011 New Yorkista.

Elena Näsänen työskentelee taiteellisen työnsä ohella mediataiteen tuotantoneuvojana AVEKissa syksystä 2012 lähtien. Näsänen on toiminut aiemmin Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana sekä Muu ry:n puheenjohtajana.

www.elenanasanen.com

www.av-arkki.fi/taiteilijat/elena-nasanen/

Lisätietoja: tuottaja Mari Forsberg p. 045 6790920, mari.forsberg@alvaraalto.fi, Alvar Aalto -museo

ELENA NÄSÄNEN – OHIKULKIJA

Alvar Aalto -museon Galleria 22.3.5.5.2013

Alvar Aallon katu 7

40600 Jyväskylä

avoinna tisu 1118

Elena Näsäsen Ohikulkija avaa Alvar Aalto -museon nykytaidekevään Jyväskylässä 22.3.–5.5.2013