Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Sveitsiläinen huonekaluyritys Vitra on ostanut Artekin ruotsalaiselta Proventukselta. Alvar ja Aino Aalto olivat perustamassa Artekia vuonna 1935 yhdessä Maire Gullichsenin sekä Nils-Gustav Hahlin kanssa. Alusta lähtien Artekin valikoiman ytimenä ovat olleet Alvar Aallon huonekalut ja valaisimet. Aallon perintöä vaalivan Alvar Aalto -säätiön ja Artekin vuosia kestänyt yhteistyö jatkuu myös omistajavaihdoksen myötä tiiviinä.

”Alvar Aalto -säätiön näkökulmasta on muodostumassa uusi tiivis kulttuuriyhteisö, jossa Alvar Aalto -museon ja Artekin yhteistyökuvio yhdistyy Eames -säätiön ja Vitran vastaavaan. Vitran design-museon ja Alvar Aalto -museon yhteinen Aalto-näyttelyhanke alkoi jo ennen kuin tästä yrityskaupasta tiedettiin mitään, joten yhteiset intressit ovat olleet tiedossa jo pidempään”, kertoo Alvar Aalto -säätiön ja museon johtaja Tommi Lindh.

Artek on kehittynyt vuosien saatossa kansainväliseksi ja innovatiiviseksi modernin muotoilun yritykseksi perustajiensa ideologian mukaisesti. Tulevaisuudessa Artek panostaa kasvun ja kansainvälisyyden eteenpäin viemiseen. Vitran vahva toimialaosaaminen tuo lisäresursseja valmistukseen, logistiikan ja jakeluun.

”Tämä on hieno tilaisuus suomalaiselle muotoiluteollisuudelle ja iso askel Artekille. Se vie meitä kohti uusia tavoitteita. Kansainvälisyys on ollut selkeä tavoite jo Artekin perustamiskirjassa vuodelta 1935. Vitra uutena omistajana tulee olemaan Artekille tuki ja voimavara kasvun ja kansainvälistymistavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg.

Alvar Aallon suunnittelemien designklassikoiden ohessa Artekin mallisto koostuu muun muassa Tapio Wirkkalan, Eero Aarnion ja Juha Leiviskän huonekaluista sekä valaisimista. Uuden portfoliostrategian mukaisesti Artek on laajentanut tuotevalikoimaa ostamalla oikeudet Ilmari Tapiovaaran kalustekokoelmaan sekä solminut yhteistyösopimuksen Yrjö Kukkapuron kanssa.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiön ja -museon johtaja Tommi Lindh,
tommi.lindh@alvaraalto.fi,
puh. +358 44 562 1625