Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Jyväskylän museoihin pääsee marras-tammikuussa jälleen maksutta keskisuomalaisella kirjastokortilla

Marraskuun alusta lähtien Jyväskylän museot houkuttelevat jälleen kävijöitä tutustumaan näyttelyihin keskisuomalaista kirjastokorttia näyttämällä. Tammikuun loppuun 2019 saakka jatkuva kampanja kannustaa seudun asukkaita nauttimaan museoiden palveluista ilman pääsymaksun kynnystä Jyväskylän taidemuseossa, Suomen käsityön museossa ja Alvar Aalto -museossa. Talvikuukausina järjestettävä kampanja on muodostunut perinteeksi – nyt jo kuudentena peräkkäisenä talvena museoissa toteutettava käytäntö on saanut kaupunkilaisilta positiivista palautetta ja tuonut museoihin lisää uusia asiakkaita.

Alvar Aalto -museon (Alvar Aallon katu 7) perusnäyttely avaa näkymiä Suomen tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon elämään ja monipuoliseen tuotantoon. Näyttelyn uudistettu osio tuo aiempaa paremmin esiin Alvar ja Aino Aallon kaluste-, valaisin- ja lasimuotoilua sekä Artekin historiaa. Museon vaihtuvien näyttelyjen Galleriassa on esillä 4.11. saakka VIIVA, TILA ja VÄRI, joka esittelee arkkitehti Sakari Laitisen värikylläisiä, kollaasimaisia maalauksia ja veistoksia. 15.11. – 20.1. Gallerian täyttää Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2018, joka luo läpileikkauksen kotimaisen nykyarkkitehtuurin parhaimmistoon ja ajankohtaisin ilmiöihin.

Jyväskylän taidemuseossa (Kauppakatu 23) on esillä Kapan eli Martti Kapasen retrospektiivinen näyttely Syrjäpoluilla 20.1.2019 saakka. Näyttely esittelee yhden tärkeimmistä uuden valokuvauksen pioneereista maassamme. Ensi vuonna 70 vuotta täyttävän Martti Kapasen ansiot keskisuomalaisen valokuvataiteen kentällä ovat mittavat. Kapa käsittelee useimmissa teoksissaan mennyttä aikaa, ihmisen jättämiä jälkiä maisemaan ja menneisyyden muistumia ihmismieleen.

Taidemuseon alagalleriassa nähdään 25.11. saakka Tarja Malisen teoskokonaisuus Jotain koskettavaa. Veistoksissaan Malinen käsittelee muun muassa lasten oikeuksia ja eri kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa sekä nuoruutta, surua ja kaipausta. Kosketeltavien veistosten malleina ovat olleet taiteilijan lähipiirin lapset ja lapsenlapset. Monipuolisena graafikkona tunnetun Tuomas Hallivuon Aina on kevät VI -näyttely tulee esille alagalleriaan 30.11.2018-20.1.2019. Parin viime vuoden aikana syntyneiden teosten aiheet ovat hyvin henkilökohtaisia, päiväkirjamaisia tallenteita. Hallivuon maalauksissa aiheet ovat syntyneet työskentelyn edetessä. Hallivuolta on esillä myös tuoreita tussipiirtämällä toteutettuja, päiväkirjamaisia otteita, veistoksia, syväpainografiikkaa sekä Harri Rauhaniemen ja Roope Niemelän toteuttama ääniteos.

Suomen käsityön museossa (Kauppakatu 25) ehtii vielä sukeltaa pohjoismaisen Outsider-taiteen maailmaan, sillä luovuuden ääriä haastava Pehmeetä touhua -näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua 2.12. saakka. Ikkunagalleriaan avautuu 14.11. perinteinen joulunajan nukkenäyttely Suomen nukketaiteilijat ry:ltä. Jos metsään haluat mennä nyt -näyttely lumoaa inhimillistetyillä eläinhahmoillaan, joista osan voi tunnistaa lauluista ja tarinoista. 15.12. museossa avautuu kaksi uutta näyttelyä. Huomisen huopaa -näyttelyssä ikivanha käsityötekniikka siirtyy tulevaisuuteen, kun huovan moninaisuutta tuodaan esiin Filtti ry:n 20-vuotisjuhlanäyttelyssä. Cerámica-näyttelyssä on esillä nicaragualaista keramiikkaa, joka löytää yhtymäkohtia kansainvälisestikin tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan töihin vahvan muotokielensä vuoksi. 9.1.2019 Ikkunagallerian valloittaa Sanna Vatasen Virkatut moottorisahat.

Kirjastokorttikampanja on saanut alkunsa syksyllä 2012 järjestetystä Tulevaisuuden museo -yleisötilaisuudesta, jossa tuli esille toive päästä ilmaiseksi museoihin. Kirjastokortti valikoitui sisäänpääsyn välineeksi, koska se on ilmainen, paikallinen ja kaikkien asukkaiden saatavissa.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -museo, www.alvaraalto.fi
Asiakaspalveluvastaava Pia Poskiparta, p. 040 135 6210, pia.poskiparta@alvaraalto.fi

Jyväskylän taidemuseo, www.jyvaskyla.fi/taidemuseo
Intendentti Leena Lokka, p. 050 542 0527, leena.lokka@jkl.fi

Suomen käsityön museo, craftmuseum.fi
Amanuenssi Sari Koskinen, p. 050 413 9051, sari.k.soskinen@jkl.fi