Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Tiedotetta päivitetty 4.6.2020

Seuraava Alvar Aalto -mitali jaetaan syksyllä 2020. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Juryn jäsenet ovat arkkitehdit Enrique Sobejano Espanjasta ja Jan Utzon Tanskasta, diplomi-insinööri, kaupunkisuunnittelija Gunnar Heipp Sveitsistä sekä arkkitehdit Pia Ilonen ja Anu Puustinen Suomesta.

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet luovan arkkitehtuurin alalla.

”Alvar Aallon moderni humanismi avaa paljon mahdollisuuksia. Tuomaristo on käynyt vilkasta keskustelua siitä, miten eri tavoin Aallon henkinen perintö nykyarkkitehtuurissa elää. Suuresta ehdokkaiden määrästä olemme päätyneet valitsemaan hyvin erityislaatuisen mitalistin”, tuomariston puheenjohtaja Jan Utzon sanoo.

Alvar Aalto -mitalistista kertova näyttely esitellään Arkkitehtuurimuseon studiossa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Enrique Sobejano (s. 1957) opiskeli arkkitehtuuria Madridissa ja New Yorkissa. Hän toimii Berliinissä (Universität der Künste Berlin) arkkitehtuurin professorina sekä Nieto Sobejano Arquitectos -toimiston osakkaana yhdessä arkkitehti Fuensanta Nieton kanssa. Vuoden 2015 Alvar Aalto -mitalin saanut arkkitehtipari vaikuttaa Madridista ja Berliinistä käsin. Laaja-alaisessa tuotannossaan erityisesti näyttely- ja museorakennuksiin sekä vaativiin korjauksiin erikoistunut arkkitehtitoimisto on toiminut kolmekymmentä vuotta.

Jan Utzon (s. 1944) työskenteli valmistumisensa jälkeen useissa arkkitehtitoimistoissa Tanskassa ja ulkomailla.  Vuodesta 1975 lähtien Jan Utzon työskenteli isänsä perustamassa Utzon Architects -toimistossa. Vuonna 1983 valmistunut Kuwaitin parlamenttirakennus on yksi hänen päätöistään. Myös teatteritaiteen keskus Tanskan Esbjergissä on Utzonin käsialaa. Utzon Architects on vastannut Sydneyn oopperatalon peruskorjauksen suunnittelusta vuodesta 1999 lähtien.

Gunnar Heipp (s. 1970) valmistui Karlsruhen ja Trondheimin yliopistoista pääaineenaan maa- ja vesirakentaminen sekä liikenne- ja kaupunkisuunnittelu. Hän on toiminut mm. Münchenin MVG -kuljetusyhtiön strategisena johtajana, vastaten mm. yhtiön infrastruktuuri-, e-mobility- ja kaupunkisuunnitteluhankkeista. Heipp toimii nykyisin kaupunki-, liikenne- ja aluesuunnittelun professorina Sveitsissä (Hochschule Rapperswil HSR).

Pia Ilonen (s. 1957) perusti arkkitehtitoimisto Tallin vuonna 1995 saatuaan tehtäväksi Helsingin Lasipalatsin restaurointisuunnittelun yhdessä yhtiökumppaniensa kanssa. Siitä lähtien toimisto vastasi mm. useiden Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten peruskorjauksista. Ilonen on tullut tunnetuksi myös avoimen Loft-asuntokonseptin kehittäjänä. Pia Ilonen kutsuttiin Venetsian biennaalin 2018 ”Freespace”  päänäyttelyyn. Ilosen uusi ILO-arkkitehdit aloitti toimintansa hiljattain.

Anu Puustinen (s. 1974) perusti Ville Haran kanssa Avanto Arkkitehdit vuonna 2004 Pyhän Laurin kappelin avoimen suunnittelukilpailun voiton myötä. Toimiston kansainvälisesti tunnetuin työ on Löyly. Avanto Arkkitehdit on saanut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja; mm. Suomi-palkinto, A+Awards ja Chicaco Athaneum International Architecture Award.


Lisätietoja:
Paula Huotelin
Alvar Aalto -mitalitoimikunnan puheenjohtaja
pääsihteeri, SAFA
puh. 040 556 2827
paula.huotelin@safa.fi

Mia Hipeli
Alvar Aalto -mitalitoimikunnan sihteeri
intendentti, Alvar Aalto-säätiö
puh. 0400 883 463
mia.hipeli@alvaraalto.fi


Kansainvälisesti arvostetun mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen rakennustaiteen museo (nyk. Arkkitehtuurimuseo) ja Rakennustaiteen seura. Mitalitoimikuntaan kuuluvat myös Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki. Mitali jaetaan kolmen vuoden välein.

Lisätietoa Alvar Aalto -mitalista ja palkituista löytyy täältä.

 

Alvar Aalto -mitalin tuomaristo 2020.
Vasemmalta Enrique Sobejano, Anu Puustinen, Jan Utzon, Pia Ilonen ja Gunnar Heipp.
Valokuva Daniel Burlando, Alvar Aalto -säätiö.