Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon uusi näyttely La dolce vita – Alvar Aallon kesäparatiiseja esittelee Aallon suunnittelemia kesäasuntoja. Tyyppipiirretyt kohteet, ystäville ja tuttaville toteutetut uniikit huvilat sekä Aallon perheen omat kesämajat vievät katsojan suomalaisen kesänvieton ytimeen. Näyttely on esillä yleisölle Alvar Aalto -museon Galleriassa Jyväskylässä 22.5.–20.9.2015.

Villa Oksala_ulkokuva Alvar Aalto suunnitteli professori Päivö Oksalan perheen kesähuvilan Korpilahdelle Päijänteen saareen (1965–1966, 1974). Valok. Jari Jetsonen. Alvar Aalto designed a villa for professor Päivö Oksala´s family in Korpilahti, on an island in Lake Päijänne. (1965–1966, 1974). Photo Jari Jetsonen.


Alvar Aalto suunnitteli professori Päivö Oksalan perheen kesähuvilan Korpilahdelle Päijänteen saareen (1965–1966, 1974). Valokuva: Jari Jetsonen.

Huviloiden, mökkien ja kesämajojen kautta näyttely kurkistaa suomalaisille rakkaaseen kesänviettoperinteeseen. Näyttely kerää ensimmäistä kertaa Aallon tyyppipiirretyt ja yksilölliset kesäkohteet yhdeksi kokonaisuudeksi saman teeman alle.

”Aallon kesämajasuunnitelmat liittyivät kesänvieton arkkitehtuurin yleiseen kehittymiseen. Sadassa vuodessa Suomesta on tullut puolen miljoonan kesämökin maa. Rakentamiseen vaikutteita on otettu alusta lähtien muun muassa arkkitehtien ja taiteilijoiden kesäkohteista. Myös arkkitehtuurikilpailut tuottivat mallipiirustuksia kesämökkejä ja viikonloppumajoja varten”, kertoo Alvar Aalto -säätiön museoamanuenssi Mari Murtoniemi.

Merkittävä osa Aallon suunnittelemista tyyppipiirretyistä kesämajoista oli kilpailutöitä. Yksi tunnetuimpia Aallon kesämökkikilpailutöitä on pyöreä Merry-go-round, jonka Aalto piirsi Aitta-lehden kilpailuun vuonna 1928. Tyyppipiirrettyjen kesäasuntojen ohessa näyttely esittelee Aallon tekemiä tilaustöitä. Mukana ovat muun muassa Enso-Gutzeitille suunniteltu henkilökunnan kesänviettopaikka Country Club Kallvikissä, Villa Oksala ja Aallon perheen omat kesäparatiisit Villa Flora sekä Koetalo.

Piirustusten ja tekstien lisäksi näyttely rakentuu kesäasuntojen pienoismalleista ja ihastuttavasta kaitafilmistä, jolle on ikuistettu ajankuvaa Aallon perheen kesänvietosta 1920-luvulta. Kesänäyttelyn arkkitehtinä on toiminut muotoilija Jonas Hakaniemi.

Alvar Aalto -museon kesänäyttelyn yhteydessä avataan Arkkitehtuurimuseolta Helsingistä startannut Alvar Aalto -mitalisti 2015 -kiertonäyttely. Näyttely esittelee helmikuussa 2015 Alvar Aalto -mitalin saaneen espanjalaisen Nieto Sobejano -arkkitehtitoimiston kädenjälkeä. Toimisto ja sen perustaneet arkkitehdit Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano ovat tehneet merkittävää uraa 1980-luvulta lähtien sekä kotimaassaan että kansainvälisesti. He ovat saaneet erityiskiitosta paikallisen kulttuurin ja suunnittelutehtävien taustan syvällisestä ymmärtämisestä. Näyttely on avoinna 22.5.9.8.2015.

Näyttelyiden avajaisia juhlitaan torstaina 21.5.2015 klo 18 alkaen.

La dolce vita – Alvar Aallon kesäparatiiseja
22.5.–20.9.2015
/
Alvar Aalto -mitalisti 2015
22.5.–9.8.2015

Alvar Aalto -museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi

Lehdistökuvat:
press(at)alvaraalto.fi

Lisätietoja näyttelyistä:
museoamanuenssi Mari Murtoniemi, mari.murtoniemi(at)alvaraalto.fi, puh. +358 40 355 9162