Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -luontoseminaarin 9.7.2021 Jyväskylässä tallenne nyt katsottavissa:
Vihreät Paratiisit

Alvar Aalto -luontoseminaari järjestettiin 9.7.2021 arkkitehti Alvar Aallolle tutussa urbaanissa miljöössä, Jyväskylän Seminaarinmäen reunalla Ruusupuistossa. Kaksiosainen seminaari esitteli Alvar Aallon puutarhasuunnitelmia ja kulttuurimaisemia, Jyväskylän urbaania lähiluontoa, kansallisia kaupunkipuistoja ja Päijänteen biosfääriä. Esitykset ovat pääosin suomenkielisiä, paitsi Johan Mårteliuksen esitys sekä Unescon videotervehdykset ovat englanniksi. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän kesän, Jyväskylän kaupungin, sekä JYU.Wisdomin kanssa. Suomenkielinen tapahtuma oli kaikille avoin ja maksuton. Jyväskylän kesän vuoden 2021 teema on YMPÄRISTÖ. Voit osallistua keskusteluun vielä myös Twitterissä hashtageilla #ympäristökesä #alvaraalto ja #jyväskylänkesä

Opastettuja, maksullisia kierroksia Alvar Aallon Muuratsalon koetalolle sekä Säynätsalon kunnantalolle on varattavissa elokuulle asti verkkokaupassa.

Opastukset ja pääsyliput kierroksille shop/alvaraalto.fi
Omatoimisia kierroksia mm. Kehä Vihreän kierros: Citynomadi
Muut Jyväskylän kierrokset: Citynomadi
Lisäinfoa mm.  jyväskylänkesa/info

Tallenne vastaa perjantain 9.7.2021 ohjelmaa:
10.00-12.00 Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto. Tuoretta tutkimustietoa, alustuksia ja keskustelua Alvar Aallon luontosuhteesta, kulttuurimaisemista ja puutarhasuunnittelusta. Työryhmän asiantuntijoina ovat Tom Simons, Teija Isohauta, Vilhelm Helander ja Johan Mårtelius.
12.00-13.00 Lounas
13.00-13.30 Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski ja Kehä Vihreä, Jyväskylän kaupunkia syleilevä vihreä keskuspuisto.
13.30-14.00 Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja Kansalliset kaupunkipuistot.
14.00-14.30 Asiantuntija Päivi Halinen: Päijänteen biosfääri, Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen ainutlaatuinen luontoympäristö ja sen kehittäminen.
14.30-15.00 Alueellista ympäristöasiaa, loppukeskustelu

Tutustu Alvar Aalto -luontoseminaarin esiintyjiin:

Arkkitehti, maisema-arkkitehtuurin professori Tom Simons avaa puheenvuorossaan Alvar Aallon puutarhataiteen inspiraation lähteitä ja esittelee tärkeän osan suomalaisen puutarhataiteen historiaa: Aaltojen puutarhasuunnitelmia. Ensimmäiset niistä Alvar Aalto toteutti yhdessä Aino Aallon ja myöhemmät Elissa Aallon kanssa.

Arkkitehtuurin professori Johan Mårtelius Tukholman Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta kertoo, miten islamilainen puutarha ja paratiisi-ajatukset vaikuttivat Alvar Aallon suunnitteluun. Huom! Esitys on englanniksi.

Arkkitehti, professori Vilhelm Helander havainnollistaa, miten Alvar Aalto sovelsi klassisen Välimeren maiseman teemoja omaan maisema-arkkitehtuuriinsa.

Taidehistorioitsija ja kuraattori Teija Isohaudan aiheena on luonto ja maisema Alvar Aallon näyttelysuunnitelmissa.

Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkosken teemana on ”Kehä Vihreä – Jyväskylän keskuspuisto”, johon sisältyvät ydinkeskustan monimuotoiset viheralueet ja kulttuuriympäristöt. Aluetta kehitetään erilaisilla kunnostus- ja hoitotoimenpiteillä, sekä lisäämällä alueopastusta, ulkovalaistusta ja ympäristötaidetta.

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin aiheena on Kansalliset kaupunkipuistot 20 vuotta – Konseptista tähtikaupunkien verkostoksi. Suomen kansallisen kaupunkipuiston malli (National Urban Park, NUP) on saanut kansainvälistä tunnustusta ja verkosto on ainutlaatuinen maailmassa. Ympäristöministeriön kestävän kehityksen hankkeen tarkoituksena on säilyttää kaupunkiluontoa, puistoja ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena. Alustuksessa pohditaan, mikä on tämänhetkinen tilanne ja mitä muutoksia maankäyttö- ja rakennuslakiin olisi tarpeen tehdä, jotta kansallisista kaupunkipuistoista tulisi entistä hienompia.

Asiantuntija Päivi Halinen kertoo Päijänteen biosfäärialuehankkeen etenemisestä. Päijänteen seutua kehitetään kokonaisvaltaisesti turvaten samalla alueen monimuotoiset luonto- ja kulttuuriperintöarvot sekä veden laatu. Päijänne on kansainvälisesti tarkasteltuna onnistuneen vesistönsuojelutoiminnan malliesimerkki. Jyväskylän, Muuramen, Joutsan ja Toivakan kuntien, Jyväskylän yliopiston JYU.Wisdom-yhteisön, Keski-Suomen Liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen 2021 yhteisenä tavoitteena on hankehakemus UNESCOn biosfäärialuetunnuksen saamiseksi Päijänteelle.

lisätietoja:

Nina Heikkonen, ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg, viestintä, PRESS
Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Alvar Aalto- luontoseminaari – Vihreät paratiisit

 

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991). Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991). Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

 

Muuratsalon koetalo (1952-54), Jyväskylä, Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Tapahtuma Jyväskylän Kesän verkkosivuilla