Alvar Aalto -museo

Alvar Aalto -museo

Alvar Aalto -museo sijaitsee Jyväsjärveen viettävällä rinteellä. Alvar Aallon suunnitelmat museorakennukseksi valmistuivat 1973. Yhdessä Keski-Suomen museon kanssa (Alvar Aalto 1961) rakennukset muodostavat kulttuurikeskuksen Jyväskylän yliopiston (Alvar Aalto 1951-71) välittömässä läheisyydessä.

Molemmat museorakennukset edustavat Aallon myöhäistä "valkoista kautta", mutta eroavat ulkonäöltään ja mittakaavaltaan muista saman ajan monumentaalirakennuksista. Rakennukset erottava kymmenen vuotta näkyy erityisesti julkisivuissa, Keski-Suomen museon suorakaiteenmuotoinen rinteestä kohoava fasadi heijastaa aikaisen funktionalismin geometristä käytännöllisyyttä, Aalto -museo on suljetumpi mutta muodoltaan vapaampi. 1990-luvun alussa Keski-Suomen museota laajennettiin Ruusupuistoon Elissa Aallon suunnitelmien mukaan.

Alvar Aalto -museon julkisivut ovat Arabian vaaleaa Halla -tiiltä, korkea betonisokkeli on maalattu valkoiseksi. Vertikaalit lasitetut sauvaklinkkeri-raidat jäsentävät muurimaisia julkisivuja muodostaen reliefin, joka antaa voimakkaan syvyysvaikutelman valon kiillottaessa pinnan. Muurimaisuutta korostavat myös näyttelytilojen kattoikkunoiden pystyrimoitukset, jotka tietystä kulmasta katsottuna saavat ikkunat sulautumaan julkisivuun.

Sisäänkäyntijulkisivu on ikkunaton lukuun ottamatta pieniä ikkunoita ovien läheisyydessä. Massiivisten ovien pinta on kuparia ja ovien vasemmalla puolella on häivähdys marmoria. Kattomaisemaa hallitsevat itään suunnatut kattoikkunat.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aula- ja vaatetilat, kahvio, Alvar Aalto Museum Shop, toimistotiloja, kirjasto, varasto ja valokuvaajan tilat. Rakennuksen takaosassa on pieni asunto, jossa on toimistotiloja sekä entinen taiteilijaseuran käytössä ollut ateljee, jossa nykyisin toimii museon työpaja URBS. Kahvilasta on näkymä ulkoaltaiden sarjaan, jossa vesi valuu aiemmin luonnollista reittiään seuranneen puron kohdalla. Valo johdattaa hämärästä aulasta portaisiin, jotka johtavat toisen kerroksen suureen näyttelytilaan.

Toisen kerroksen näyttelytila on kooltaan noin 700 m2. Korkean takaseinän mäntyrimoista tehty aaltoileva pinta on muistuma Aallon New Yorkin maailmannäyttelyn paviljongin seinästä vuodelta 1939. Päivänvalo siivilöityy tilaan kattoikkunoiden kautta. Valoisuudestaan huolimatta tila on sulkeutunut ja intiimi. Suuressa näyttelyhallissa on museon pysyvä näyttely Alvar Aalto. Arkkitehti. (Lisätietoja näyttelystä)
Tilassa sijaitsee myös Galleria, jossa on esillä arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyviä vaihtuvia näyttelyjä.

Alvar Aalto -museon kokonaisala on 1750 m2 ja tilavuus noin 7550 m3.

teksti: Hanni Sippo | kuva: Alvar Aalto -museon perusnäyttely, kuvaaja R.C. Snellman Alvar Aalto -säätiö