Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -säätiö on julkaissut ensimmäisen arkkitehtuuripiirustus- ja valokuvakokonaisuutensa hakupalvelu Finnassa. Säätiön koostaman aineiston aiheena on Alvar Aalto ja maailmanperintö. Aihe on ajankohtainen, sillä Aallon sarjan ehdotusta valmistellaan parhaillaan Museoviraston johdolla, ja opetusministeriö vie ehdotuksen UNESCO:n Maailmanperintökomitean arvioitavaksi vuonna 2025.

Alvar Aalto ja maailmanperintö -kokonaisuus koostuu 117 arkkitehtuuripiirustuksesta ja 103 valokuvasta, jossa ovat mukana kaikki ehdotukseen kuuluvat rakennukset tai alueet. Esiteltävät kohteet ovat: Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päärakennus, Helsingin Kulttuuritalo, Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus, Muuratsalon koetalo, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue, Säynätsalon kunnantalo, Villa Mairea ja Vuoksenniskan Kolmen ristin kirkko. Rakennukset sijaitsevat eri puolilla Suomea ja ovat valmistuneet vuosien 1935−1987 aikana.

”Mukana nyt julkaistussa aineistossa on sekä herkällä kädellä tehtyjä luonnospiirustuksia, että yksityiskohtaisempia, viimeisteltyjä arkkitehtuuripiirustuksiakin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön intendentti Timo Riekko. ”Valokuvista mukana on sekä rakennusten julkisivukuvia että sisätilanäkymiä, ja ne edustavat eri kuvaajien otoksia säätiön vanhemmasta, mustavalkoisten arkistokuvien valikoimasta. Kuvista voi lukea paitsi historiallista ajankuvaa, myös merkkejä siitä, kuinka ympäristö on ollut merkittävässä roolissa jokaisen rakennuksen kohdalla”, hän jatkaa.

Maailmanperintökohteiksi ehdolla olevat rakennukset muodostavat Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnitteleman modernin arkkitehtuurin kokonaisuuden, jonka välityksellä avautuu myös ikkuna suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen ja arkkitehtuurin kehitykseen 1930-luvulta 1980-luvulle. Aallon arkkitehtuurille oli ominaista ihmis- ja käyttäjälähtöinen lähestymistapa, joka näkyy kyseisissä kohteissa monin eri tavoin. ”Maailmanperintöesityksen kautta pyritään lisäämään Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön tunnettuutta ja saavutettavuutta ja siten edesauttamaan hänen elämäntyönsä säilymistä. Esityksen läpikäynti on pitkällinen prosessi, joka vie aikaa useamman vuoden. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi nyt on hyvä hetki julkaista aiheeseen liittyvää aineistoa myös Finnassa erilaisten yleisöjen nähtäville”, taustoittaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aalto -säätiön piirustus- ja valokuva-arkistot ovat kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuiset. Ne kattavat arkkitehti Alvar Aallon ja hänen arkkitehtipuolisojensa, Aino Aallon ja Elissa Aallon, monipuolisen ja mittavan elämäntyön. Alvar Aallon arkkitehtitoimiston alkuperäispiirustuksista koostuva, n. 90 000 originaalipiirustusta käsittävä kokonaisuus on Alvar Aalto -säätiön kokoelmien ydin. Säätiön valokuvakokoelma puolestaan sisältää noin 50 000 arkkitehtuuri-, muotoilu- ja näyttelykuvaa Aallon henkilöhistoriaan ja elämäntyöhön liittyen, 1920-luvulta näihin päiviin saakka.

Alvar Aalto ja maailmanperintö -aineisto hakupalvelu Finnan sivuilla.

Lisätietoa Alvar Aalto -säätiön piirustus- ja valokuvakokoelmista, Alvar Aallosta ja maailmanperinnöstä sekä Aallon arkkitehtuurikohteista Alvar Aalto -säätiön verkkosivulta.

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Intendentti Timo Riekko
puh. 0400 354 268
timo.riekko@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuva: Jyväskylän yliopisto 1951–1978. Julkisivun perspektiivipiirros. Piirustus © Alvar Aalto -säätiö.

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.