Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Sunilan sulfaattiselluloosatehdas ja asuinalue (1936–38, 1947, 1951–54) on laajin Alvar Aallon alkuperäisten suunnitelmien mukaan toteutunut kokonaisuus. Aalto sommitteli tehdasyhdyskunnan asemakaavan kesällä 1936. Hän sijoitti tehtaan kallioiselle saarelle ja sirotteli asuinalueen mantereen puolelle metsään, luoden samalla Suomen ensimmäisen metsälähiön. Hanke on edelleen harmoninen esimerkki aikansa yhteiskunnallisesti virittyneestä rakentamisesta ja rakennustekniikan mahdollisuuksista ja saavutuksista.

Suunniteltu

1936–38, 1947, 1951–54

Sijainti

Kotka, Suomi

— 1

Tehdas meren puolelta nähtynä. Kuva: Foto Roos, Alvar Aalto -säätiö.

— 2

Sunilan sulfaattiselluloosatehtaan ja asuinalueen asemakaava. Piirustus: Alvar Aalto -säätiö.

— 3

Sunilan modernia tehdasarkkitehtuuria. Kuva: Eino Mäkinen, Alvar Aalto -säätiö.

— 4

Pääkonttorirakennus sijaitsee aivan tehtaan kyljessä, tehtaan porttien sisäpuolella. Tämä oli aikanaan poikkeuksellinen ratkaisu. Kuva: Gustaf Welin, Alvar Aalto -säätiö.

— 5

Pääkonttorirakennus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

— 6

Tehtaan pääkonttori sisustettiin Aino Aallon suunnitelmien mukaan. Kuva: Gustaf Welin, Alvar Aalto -säätiö

— 7

Sunilan asuinrakennukset eivät muodosta lainkaan perinteisiä katutiloja tai korttelirakennetta, vaan asettuvat luontevasti maastonmuotojen mukaan. Kuva: Foto Roos, Alvar Aalto -säätiö.

— 8

Insinöörien rivitalo. Asuntojen viuhkamuoto ja porrastaminen tarjoaa sopivasti yksityisyyttä sekä sisäänkäynteihin että pihoille avautuviin huoneisiin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

— 9

Rinteeseen rakennetuissa ROT:issa eli RinneOviTaloissa ei ole porraskäytäviä. Jokaiseen asuntoon on käynti suoraan ulkoa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Opastetut kierrokset

Tiedustelut opastetuista kierroksista Kymenmatkat Oy: +358 5211 1600, kymenmatkat@kymenmatkat.fi

Vierailut

Sunilan vierailutiedot löytyvät visit.alvaraalto.fi-palvelusta.