
Sivu
MARC – Kansainvälinen modernin arkkitehtuurin korjauskurssi
Lue lisää
Alvar Aalto -akatemia järjestää jälleen monen vuoden jälkeen odotetun ja toivotun modernin arkkitehtuurin MARC-korjauskurssin maalis-kesäkuussa 2026. Kyseessä on täydennyskoulutuskurssi modernin arkkitehtuuriperinnön parissa työskenteleville. Kurssin tavoitteena on lisätä tietoja, taitoja ja osaamista modernin arkkitehtuurin arvoista ja konservointimenetelmistä sekä teoreettisesta että käytännöllisestä näkökulmasta.
Modernilla arkkitehtuurilla ja rakennetulla kulttuuriperinnöllä on keskeinen rooli ympäristöjen ja sen käyttäjien identiteetin muotoutumisessa. Arkkitehtuuriperintö on paitsi fyysisiä rakennuksia, myös materiaalien ja rakennustekniikoiden tuntemusta sekä ymmärrystä rakennusajankohdan arkkitehtuurihistoriasta, perinteistä ja ideologioista sekä niihin vaikuttaneista yhteiskunnallisista ja poliittisista tilanteista.
”Merkittävä osa Euroopan rakennusperinnöstä on peräisin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, joten rakennusten peruskorjaaminen ja muuttuvat käyttötarpeet koskettavat juuri nyt modernia arkkitehtuuria laajasti”, muistuttaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Tekniset ja ympäristökysymykset, kuten energiatehokkuus tai saavutettavuus, asettavat myös uusia odotuksia rakennusten ja niiden maa-alueiden käytölle.
Vuoden 2026 MARC-kurssin pääteemana on MODERNISM IN FLUX (Modernismi muutoksessa), jota lähestytään kolmesta temaattisesta näkökulmasta: CONSERVATION (suojelu), SUSTAINABILITY (kestävyys) ja RE-USE (uudelleenkäyttö).
Kurssi koostuu johdanto-osuuden lisäksi kolmesta moduulista, jotka järjestetään sekä verkko-opetuksena että paikan päällä arkkitehti Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelemissa kohteissa – Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa (1955) Helsingissä, Aalto-yliopistolla (1964–69) Espoossa ja Säynätsalon kunnantalolla (1952) Jyväskylässä. Koulutuspaikat toimivat inspiroivina ja havainnollisina oppimisympäristöinä, jotka avaavat kyseisten koulutusosioiden keskeisiä teemoja ja tarjoavat näkökulmia modernin arkkitehtuurin säilyttämiseen liittyviin kysymyksiin. Työpajamuotoiseen koulutukseen kuuluu luentoja ja tapauskohtaisia tehtäviä.
Kurssin osiot:
Englanninkielinen kurssi on suunnattu rakennuskonservoinnin parissa työskenteleville asiantuntijoille, kuten arkkitehdeille, taidehistorioitsijoille, konservaattoreille, insinööreille jne. Etusijalla ovat ICCROM:in jäsenvaltioiden hakijat, jotka voivat työsään välittää eteenpäin kurssilla hankittuja tietoja ja taitoja.
”Alvar Aalto -akatemia on toiminut edelläkävijänä modernin arkkitehtuurin korjauskurssien järjestäjänä, sillä MARC-kursseja on järjestetty aiemmin vuosina 1999–2011. Olemme iloisia, että voimme jälleen pitkästä aikaa tarjota kurssin, joka keskittyy modernin arkkitehtuurin ajankohtaisiin kysymyksiin. Kurssi tarjoaa osallistujille pääsyn uuteen tutkimukseen perustuvaan tietoon ja kokemusperäisten menetelmien jakamiseen”, mainitsee Lindh. Modernin arkkitehtuurin konservointi onkin nopeasti kasvava ja kysytty arkkitehtuurikoulutuksen osa-alue, joka tarjoaa uusia ura- ja liiketoimintamahdollisuuksia alalla työskenteleville.
Alvar Aalto -akatemia järjestää kurssin yhteistyössä ICCROM:in ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Hankkeessa on mukana kaupunkeja, yliopistoja, museoita, kulttuuriperintöjärjestöjä, kiinteistönomistajia ja rakennussuojelun viranomaistahoja.
Tutustu kurssiin ja ilmoittaudu mukaan täällä.
Lisätietoja kurssista: www.alvaraalto.fi/marc
Lisätietoja:
Alvar Aalto -akatemia
Ohjelmapäällikkö
Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi
Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä ja huolehtii säätiön tehtävästä yhdessä Alvar Aalto -museon ja säätiön rakennusperintöyksikön kanssa. Säätiö on arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön valtakunnallinen vastuumuseo, sekä kansainvälinen Aalto-informaation keskus.
Kuva: Teknillinen korkeakoulu (1949, 1953-65), päärakennuksen puisto, Helsinki. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.