Siirry pääsisältöön

Kalenteri

”Mikään vanha ei synny uudestaan. Mutta se ei myöskään täydellisesti katoa. Ja se, mikä kerran on ollut, tulee aina uudestaan uudessa muodossa.” Alvar Aalto 1921

Alvar Aallon syntymästä on 3.2.2023 kulunut 125-vuotta. Tuolloin liputetaan suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle. ”Juhlavuoden aikana haluamme kertoa suurelle yleisölle Alvar Aallon elämäntyön ulottuvuuksista eri aikakausina. Mukana ovat hänen lapsuutensa ja nuoruutensa, yhteistyö sekä Aino että Elissa Aallon kanssa, arkkitehtitoimiston historia ja lopulta sen perinnön vaaliminen. Aallon toimiston monipuolinen tuotanto eri teemoineen on yhä ajankohtaista. Aalto puhui inhimillisen suunnittelun ja luonnon huomioimisen puolesta – aiheista, jotka puhuttelevat ihmisiä juuri nyt”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aallolle (1898–1976) sekä hänen arkkitehtipuolisoilleen Aino Aallolle (1894–1949) ja Elissa Aallolle (1922–1994) oli ominaista pyrkimys kokonaisvaltaiseen suunnitteluun, jossa rakennuksen arkkitehtuuri ja sisätilat – valaistus, kalusteet, tekstiilit, sekä ulkotilat nivoutuivat lähes saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Aallon arkkitehtitoimistossa kaikki työskentelivät yhteisen päämäärän – kestävän, ihmisläheisen arkkitehtuurin ja muotoilun puolesta.

Juhlavuosi syntyy Aallon hengessä ja avaa kaleidoskoopin tavoin värikkäitä näkymiä arkkitehdin tuotantoon ja perintöön. Syntymäpäivien yhteydessä, 1.–5.2.2023 järjestetään Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tapahtumia useissa Alvar Aalto -kaupungeissa eri puolilla Suomea. Alvar Aalto -säätiön juhlavuoden aloittaa Helsingin kaupungintalolla 2.2.2023 klo 13–16 kaikille avoin kaupunkitapahtuma Aalto uudessa muodossa – 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä. Juhlinta jatkuu 3.2. Keski-Suomen museossa Alvar Aallon syntymäpäivänä Aalto2-museokeskus esittäytyy -tilaisuuden, Aaltoa yhdessä -työpajan ja kakkukahvien merkeissä klo 12–17.

Tapahtumat ovat osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmaa ja niihin on vapaa pääsy.


Uusi Aalto2-museokeskus avautuu toukokuussa Jyväskylässä

Juhlavuoden kohokohta on 27.5.2023 avautuva upea Aalto2-museokeskus. Museokeskus yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museon (1956–61, 1991) ja Alvar Aalto museon (1971–73). Museoiden väliin rakennettu uudisosa on Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy:n suunnittelema. Se luo yhteyden kahden museon välille, joissa voi kokea palan kiehtovaa Keski-Suomen historiaa ja syventyä Aallon sykähdyttävään arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

Museokeskuksen huikea avausnäyttely Ihmisen jäljet – maailmanperintöä / Human Traces – World Heritage avaa maailmanperintöaiheita Gizan pyramideilta suomalaiseen saunaperintöön. Paikallisesta kulttuuriperinnöstä yleisö pääsee oppimaan Keski-Suomen museon pysyvässä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä. Alvar Aalto -museon uusi perusnäyttely AALTO – työ ja elämä kertoo Aallon tuotannosta ja suunnittelun taustalla vaikuttaneista ajatuksista ja tekijöistä.


Poimintoja Alvar Aalto 125 -juhlavuoden tapahtumista:

2.2.2023 klo 13.3016.00 Aalto uudessa muodossa – 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä
Helsingin kaupungintalon aula, Pohjoisesplanadi 11–13, Helsinki
Tilaisuus juhlistaa Alvar Aalto 125 -merkkivuotta, toukokuussa avattavaa Aalto2-museokeskusta sekä 90 vuotta täyttävää Paimion parantolaa. Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen täällä. Tilaisuuden striimausta voi seurata myös verkossa Helsinki-kanavalla.

3.2.2023 klo 1217 Aalto2-museokeskus esittäytyy
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä.
Aallon syntymäpäivää juhlitaan museokeskuksen esittelyn, Aaltoa yhdessä -työpajan ja kakkukahvien merkeissä. Vapaa pääsy.

14.15.6.2023, 5. kansainvälinen Alvar Aalto -tutkijaseminaari, ”Kenen modernismi?”
Aalto2-museokeskus, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä.
Kaksipäiväinen, kansainvälinen tutkijaseminaari keskittyy modernin suunnittelun lähtökohtiin, luomisprosesseihin ja kehityskulkuihin. Englanninkielinen seminaari on kaikille avoin. Osallistumismaksu. Lisätietoa seminaarista täältä.

26.8.3.9.2023, Alvar Aalto -viikko, Kotka
Järjestyksessään seitsemäs Alvar Aalto -viikko kutsuu Kotkaan, tutustumaan paikkakunnan rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön. Elävä kaupunkitapahtuma tuo esiin arkkitehtuuria, muotoilua ja taidetta sekä niiden taustalla vaikuttavia ilmiöitä.

 

Lue lisää Alvar Aalto 125 -merkkivuodesta täällä.

Tutustu Alvar Aallon, Aino Aallon ja Elissa Aallon henkilöhistoriaan ja tuotantoon.

Vieraile myös Alvar Aalto Route -arkkitehtuurikohteissa Visit Alvar Aalto -verkkopalvelussa visit.alvaraalto.fi

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto 125 -juhlavuoden koordinaattori
Yhteistyöpäällikkö Mari Forsberg
puh. 050 325 1909
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:

Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 


Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (
1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

 

Kuvat:
Alvar Aalto 1940-luvulla. Valokuva Eino Mäkinen © Alvar Aalto -säätiö.
Aalto2-museokeskusen ulkohavainnekuva. Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy.