Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991). Alvar Aalto Museum (1971-73) and the Museum of Central Finland (1956-61, 1991). Photo Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö, Alvar Aalto Foundation.

Jyväskylän Ruusupuistoon parhaillaan rakentuvan uuden museokeskuksen nimeksi on valittu Aalto2. Nimi kuvastaa kahta rinnakkain olevaa, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa museorakennusta, Alvar Aalto -museota (1971–73) ja Keski-Suomen museota (1956–61, 1991). Kun rakennukset tulevaisuudessa yhdistyvät niiden väliin suunnitellulla uudisosalla, saman katon alla tulee toimimaan kaksi erillistä museota.

”Uusi nimi kertoo siitä, miten kaksi upeaa Alvar Aallon suunnittelemaa museota muodostavat yhdessä mielenkiintoisen kokonaisuuden niin sisältöjen kuin arkkitehtuurinkin puolesta. Vuonna 2023 avautuukin houkutteleva ja uudenlainen museokokonaisuus, joka on enemmän kuin osiensa summa. Uudella nimellä ja tunnuksella haluamme kertoa uniikista tulevaisuuden museokeskuksesta, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden kokea inspiroivia elämyksiä ja ammentaa tietoa ainutlaatuisessa ympäristössä”, kertoo nimen valinnassa mukana ollut Jyväskylän kaupungin museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen.

Museokeskuksen nimen haluttiin olevan mieleenpainuva, kuvaava ja eri kieliversioina selkeästi toimiva. Yleisöltä pyydettiin keväällä 2021 nimiehdotuksia tulevalle museokeskukselle. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 1 006 oivaltavaa ehdotusta. ”Nyt valittu nimi Aalto2 on yleisön joukosta kerättyjen ehdotusten ja nimen valinnasta päättäneen ohjausryhmän pohdintojen myötä syntynyt ratkaisu”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. ”Vaikka mikään yleisön ehdottamista nimistä ei sellaisenaan valikoitunut museokeskuksen nimeksi, kertoo vastaanotettujen ehdotusten määrä asian kiinnostavuudesta sekä nimen pohdinnasta useista eri näkökulmista”, Voutilainen summaa.

Uuden museokeskuksen tyylikkään eleetön visuaalinen ilme on graafikko Ilkka Kärkkäisen käsialaa.

 

Aalto2-museokeskus avaa ovensa yleisölle kesällä 2023

Alvar Aalto -museo on parhaillaan suljettu peruskorjauksen vuoksi. Peruskorjauksen yhteydessä toteutetaan museoiden väliin rakennettava uudisosa. Uuden museokeskuksen on määrä avautua yleisölle kesällä 2023. ”Alkuvuonna 2020 valmistui onnistuneesti toteutettu Keski-Suomen museon peruskorjaus, jossa huomioitiin jo tulevan, museorakennukset yhdistävän laajennusosan rakentaminen. Uusi yhdysosa mahdollistaa museoiden entistä monipuolisemman yhteistyön ja luo uudenlaiset puitteet toiminnalle mm. erilaisten tapahtumien sekä museokauppa-, kahvila- ja ravintolapalvelujen järjestämisessä”, kertoo Lindh.

Heli-Maija Voutilainen ja Tommi Lindh uskovat, että museokeskuksesta syntyy vilkas kohtaamispaikka paitsi jyväskyläläisille ja keskisuomalaisille kävijöille, myös kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille.”Aalto2-museokeskukseen syntyy lisäksi ehdottomasti yksi Suomen mielenkiintoisimmista näyttelytilakokonaisuuksista”, Lindh lisää. Uskomme laadukkaiden näyttelyjen ja tapahtumien sekä museokeskuksen oheispalvelujen houkuttelevan yleisöä, joka hakee elämyksiä ja mielenkiintoisia sisältöjä niin kulttuurihistoriasta kuin arkkitehtuurin ja muotoilun ajankohtaisista aiheistakin. Samalla museokeskuksen toivotaan tuovan näkyvyyttä Jyväskylälle ja molemmille museoille”, toteavat Voutilainen ja Lindh yhdessä.

Aalto2-museokeskuksen etenemistä voi seurata hankkeen verkkosivuilla: aalto2.museum
Aalto2 löytyy myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä

Lisätietoja:  
Nina Heikkonen
Hankekoordinaattori
Ruusupuiston museokeskus
Museovisio-hanke
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Tommi Lindh
Toimitusjohtaja
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi

Heli-Maija Voutilainen
Museotoimenjohtaja
Keski-Suomen museo
heli-maija.voutilainen@jyvaskyla.fi


Mediatiedustelut:

Mirkka Vidgrén
Viestintäpäällikkö
Alvar Aalto -säätiö / Alvar Aalto -museo
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi 

Sari Koskinen
Markkinointi- ja viestintävastaava
Jyväskylän kaupungin museopalvelut
puh. 050 413 9051
sari.k.koskinen@jyvaskyla.fi 

 

Kuvat:
Alvar Aalto -museo (1971–73) ja Keski-Suomen museo (1956–61, 1991). Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö. 

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Keski-Suomen museon museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.