Siirry pääsisältöön

Kalenteri

6. 1.

maanantai

7. 1.

tiistai

8. 1.

keskiviikko

9. 1.

torstai

10. 1.

perjantai

11. 1.

lauantai

12. 1.

sunnuntai

13. 1.

maanantai

14. 1.

tiistai

15. 1.

keskiviikko

16. 1.

torstai

17. 1.

perjantai

18. 1.

lauantai

19. 1.

sunnuntai

20. 1.

maanantai

21. 1.

tiistai

22. 1.

keskiviikko

23. 1.

torstai

24. 1.

perjantai

25. 1.

lauantai

26. 1.

sunnuntai

27. 1.

maanantai

28. 1.

tiistai

29. 1.

keskiviikko

30. 1.

torstai

31. 1.

perjantai

1. 2.

lauantai

2. 2.

sunnuntai

3. 2.

maanantai

4. 2.

tiistai

5. 2.

keskiviikko

6. 2.

torstai

7. 2.

perjantai

8. 2.

lauantai

9. 2.

sunnuntai

10. 2.

maanantai

11. 2.

tiistai

12. 2.

keskiviikko

13. 2.

torstai

14. 2.

perjantai

15. 2.

lauantai

16. 2.

sunnuntai

17. 2.

maanantai

18. 2.

tiistai

19. 2.

keskiviikko

20. 2.

torstai

21. 2.

perjantai

22. 2.

lauantai

23. 2.

sunnuntai

Alvar Aallon kotitalo. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmassa 3.–6.2.2022 on lähes kolmekymmentä tapahtumaa eri puolilla Suomea ja verkossa. Ohjelman järjestelyssä on mukana suuri joukko alojen toimijoita, ja tapahtumat järjestetään vallitsevat rajoitukset Covid-19 -rajoitukset huomioiden.

Tapahtumapäivien juhlinta käynnistyy helmikuun alussa, kun kuvahaaste ja virtuaaliliputus valtaavat sosiaalisen median. Myös kouluissa arkkitehtuuria ja muotoilua juhlitaan koko viikon ajan. Mukaan toivotetaan tervetulleiksi kaiken ikäiset arkkitehtuurista, muotoilusta ja kestävästä tulevaisuudesta kiinnostuneet kaikkialta Suomesta.


Monipuolinen ohjelma on laajan yhteistyön tulosta

Vuoden 2022 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivillä halutaan kiinnittää huomiota siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. ’Kestokulttuuri’-teema korostaa hyvän suunnittelun merkitystä taistelussa kertakäyttökulttuuria vastaan. Ensimmäistä kertaa arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioiden yhdessä järjestämien tapahtumapäivien ohjelmaan ilmoitettujen tapahtumien runsaus osoittaa, että kestokulttuuri-teemaa pidetään tärkeänä ja sitä halutaan nostaa esiin.


Päätapahtuma haastaa pohtimaan kestokulttuurin ja kiertotalouden yhteensovittamista

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuma striimataan 4.2. Helsingin kaupungintalolta. Luvassa on tärkeä keskustelunavaus, jossa hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntijayritys Ethica, vastuullisen kuluttamisen kansalaisjärjestö Eetti ja ilmastohätätilaa vastaan taisteleva Elokapina-liike haastavat arkkitehdin, maisema-arkkitehdin ja sisustusarkkitehdin pohtimaan kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksiä ja eroja, kuluttajan asemaa ja kestävän suunnittelun normeja.

Haasteen ottavat vastaan ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakaste, maisema-arkkitehti ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Elisa Lähde sekä sisustusarkkitehti ja sisustusarkkitehtitoimisto Fyran kestävän kehityksen koordinaattori Sisko Anttalainen. Kestokulttuuri-tapahtuman yhteydessä julkistetaan Sisustusarkkitehdit SIO:n valitsema Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto 2022. Tapahtumastriimaus on katsottavissa Helsinki-kanavalla.


Neljä tapahtumapäivää eri puolilla maata ja verkossa

Alvar Aallon
syntymäpäivänä 3. helmikuuta päivänsankarin tuotantoon pääsee tutustumaan mm. Helsingissä, Jyväskylässä, Paimiossa, Kouvolassa, Lahdessa sekä maan rajojen ulkopuolella Viipurissa. Viipurin kirjastossa on esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin alun perin tuotettu kirjastoarkkitehtuurinäyttely Mind-Building. Säynätsalon kunnantalolla Jyväskylässä kuullaan luento Aallon rakennuksista Unescon maailmanperintökohteiden aieluettelossa, kun taas lapset bongaavat kestävää arkkitehtuuria kunnantalon löytöretkityöpajoissa. Alvar, Aino ja Elissa Aallon painokankaita voi ihailla 3.2.–1.9.2022 LEHTI, PISA JA VENEZIA -näyttelyssä Jyväskylän keskustan Alvar Aalto Shopissa.

Yleisö pääsee myös kokeilemaan leimasinten tekoa Keski-Suomen museossa Alvar, Aino ja Elissa Aallon tekstiilien innoittamina.

Kestävän arkkitehtuurin kiertokävely Lahdessa johdattaa muassa Eliel Saarisen arkkitehtuuriin. Kaupunkimuotoilun näyttely puolestaan valottaa lasten ja nuorten osallistumista yhteissuunnitteluun. Tampereella pääroolissa ovat Raili ja Reima Pietilän tuotanto sekä kierrätettyjen rakennusosien hyödynnettävyys nykyarkkitehtuurissa. Kiristyneen koronatilanteen vuoksi Tampereen tapahtumat on siirretty verkkoon.

Pääkaupunkiseudulla Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelman helmistä mainittakoon Aarno Ruusuvuoren betonibrutalismi Tapiolassa, vierailu keraamikko-taidekäsityöläinen Eva Spoofin studioon  Kalliossa ja graafisen suunnittelijan Pekka Martinin elämäntyötä esittelevä näyttely Roihuvuoren seniorikeskuksessa, jossa taiteilija itsekin asuu. Muotoiluoppimisesta kiinnostuneille on luvassa iltateetä ja uutta oppimisaineistoa Itäkeskuksessa.

Eri puolilla Suomea hyvänsä voi osallistua lukuisiin verkkotapahtumiin, kuten muun muassa opastetulle kierrokselle Arkkitehtuurimuseon näyttelyihin, kuulla rakennusalan jätteen minimoimiseen tähtäävistä menetelmistä ja keskustella sosiaalisesti kestävistä suunnitteluratkaisuista. Tapahtumia järjestävät niin valtakunnalliset organisaatiot kuin yksittäiset toimijat.

Koko ohjelma löytyy Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien sivulta.


Rakennetun ympäristön vaikutuskeinoja opitaan jo koulussa

Yksi Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätavoitteista on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta omaa rakennettua ja muotoiltua ympäristöään kohtaan. Instagram-valokuvahaaste kannustaa koululaisia kiinnittämään huomiota kauniisiin esineisiin sekä tiloihin ja pohtimaan niiden kestävyyttä tulevaisuudessa. Tunnisteilla #munkoulussa ja #kestokulttuuri jaetuista kuvista valitsee kiinnostavimmat arkkitehtuurivalokuvaaja Kristo Vedenoja, joka tunnetaan maailmanlaajuista huomiota saaneesta Instagram-tilistään Helsinki Facades.

Koulujen osallistumista ohjelmaan tukevat myös erilaiset tehtävä- ja materiaalipaketit, jotka inspiroivat tutkimaan sosiaalisesti, ekologisesti ja esteettisesti kestävää arkkitehtuuria ja muotoilua ja tarjoavat opettajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita. Opettajat voivat myös esimerkiksi tehdä yhdessä oppilaiden kanssa löytöretken kestävään ympäristöön Alvar Aallon innoittamana.

Lisätietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta löytyy Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen sivuilta.


3. helmikuuta arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi

Kaikenikäisille suunnattu sosiaalisen median valokuvahaaste #kestokulttuuri on käynnissä 31.1.–6.2.2022.  Haasteeseen osallistuvat kuvat kootaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien Instagram-tilille @arkmuoto.

Myös virtuaaliliputus näkyy sosiaalisessa mediassa koko viikon ajan ja muistuttaa siitä, että arkkitehtuuri ja muotoilu ansaitsevat oman liputuspäivänsä. Virtuaaliliputus löytyy 31.1. alkaen Facebookissa ”Liputan arkkitehtuurille ja muotoilulle” -profiilikuvakehyksenä.

Vuosi sitten sisäministeriölle tehtyä liputuspäiväesitystä voivat kaikki halukkaat tukea nostamalla lipun salkoon 3.2.2.2022 Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivän kunniaksi.

 

Alvar Aalto -museon ohjelmaa Jyväskylässä

Säynätsalon kunnantalo
Parviaisentie 9

klo 10–14 Bongaa kestävää arkkitehtuuria
Arkkitehtuuriin ja muotoilun löytöretkityöpajoja lapsille. Työpajoihin tulee ilmoittautua: lotta.leskela@alvaraalto.fi

klo 14–18 Avoimet ovet
Tervetuloa katsomaan Säynätsalon kunnantalon opastusvideota ja tutustumaan omatoimisesti rakennukseen. Kunnantalon Alvar Aalto Shopista voit ostaa kestäviä ja kauniita designtuotteita.

klo 18–19 ”Säynätsalon kunnantalo osana maailman modernia kulttuuriperintöä”
Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindhin luento kunnantalon valtuustosalissa. Tilaisuuteen mahtuu max. 18 osallistujaa ja luennolle tulee ilmoittautua ennakkoon 31.1. mennessä osoitteeseen: lotta.leskela@alvaraalto.fi

 

Alvar Aalto Shop
Kauppakatu 8, Jyväskylä

Näyttely: LEHTI, PISA JA VENEZIA
Aino, Elissa ja Alvar Aallon painokankaita 3.2.–1.9.2022

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Alvar Aalto Shopin uuden galleriatilan ensimmäisessä näyttelyssä nähdään Aino, Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemia painokankaita. Iloisenkirjavassa näyttelyssä on esillä lukuisia esimerkkejä 1930-50 -luvuilla suunniteltujen kankaiden alkuperäisistä ja myöhemminkin painetuista variaatioista. Arkkitehti Igor Herler esitelmöi Aaltojen osuudesta suomalaisten painokankaiden historiassa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

 

Alvar Aalto -säätiön ohjelmaa Helsingissä

Alvar Aallon ateljee
Tiilimäki 20

Syntymäpäiväopastus Alvar Aallon ateljeessa 3.2.2022 klo 16.30–17.30
Juhlista 124-vuotiasta Alvar Aaltoa ateljeetalon vaikuttavissa puitteissa!  Oppaana Alvar Aalto -säätiön asiakaspalvelukoordinaattori Hanna Pärnä. Suomenkieliselle kierrokselle (kesto n. 60 min.) otetaan max. 9 hlöä. Ilmoittautuminen verkkokaupan kautta osoitteessa: shop.alvaraalto.fi

 

Alvar Aallon kotitalo
Riihitie 20

PERUTTU: Konservaattorin kierros Alvar Aallon kotitalossa 3.2.2022 klo 15–15.45
Kierroksella pääset tutustumaan Alvar Aallon kotitalon korjaushistoriaan ja säilyttävän korjaamisen periaatteisiin kestokulttuurin näkökulmasta Alvar Aalto -säätiön konservaattorin, Susanna Pusan johdolla. Suomenkieliselle kierrokselle (kesto n. 45 min.) otetaan max. 9 hlöä. Ilmoittautuminen verkkokaupan kautta osoitteessa: shop.alvaraalto.fi

Tilaisuuksien järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja suositukset. Mikäli koronarajoitukset kieltävät yleisötapahtumat paikkakunnalla tapahtuman ajankohtana, tilaisuudet perutaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Alvar Aalto -säätiön järjestämä ohjelma löytyy säätiön verkkosivujen tapahtumakalenterista.
Koko Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelma löytyy osoitteesta: arkmuoto.fi

#arkmuoto #kestokulttuuri


Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme. Tapahtumasta vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO.

 

Lisätietoja:
Mari Forsberg
Tuottaja, Alvar Aalto -säätiö
Puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Mirkka Vidgrén
Viestintäpäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
Puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Miina Jutila
Viestintäpäällikkö, Archinfo
Puh. 040 585 4135
miina.jutila@archinfo.fi

 

Tiedotetta muokattu 28.1.2022